ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ: ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

 

  Ο Γιάννης Μαρίνος, είναι διευθυντικό στέλεχος στον κλάδο του Τουρισμού και της Κρουαζιέρας. Αυτή είναι η πρώτη του αρθρογραφική συνεισφορά στη Santonews. Έπονται κι άλλες.

 

“Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ με ανησυχία τα νέα και τις συζητήσεις για την κατάσταση του λιμένος Αθηνιού, χθες μάλιστα εμφανίστηκε κάποια “σωτήρια ” μελέτη σχετικά με το θέμα..

Ως εργαζόμενος άμεσα εμπλεκόμενος με το λιμάνι τα τελευταία 8 χρόνια ( Operation Manager σε εταιρεία εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων )  με πολύωρη φυσική παρουσία στο λιμάνι περί τις 150 μέρες το χρόνο ,αλλά και ως μόνιμος κάτοικος του νησιού επιθυμώ να παραθέσω κάποιες-επείγουσες- σκέψεις.

 

-Το νησί χρειάζεται επειγόντως ένα νέο λιμάνι για την ακτοπλοία στην ανατολική πλευρά, κατά προτίμηση στο Μονόλιθο (λόγω χαμηλής στάθμης της θάλασσας και ταχύτατης επέκτασης μέσα σ αυτή με λιγότερο κόστος,αλλά και λόγω του κομβικού σημείου της περιοχής δίπλα στο νέο δρόμο για την Οία και το αεροδρόμιο).

-Η κρουαζιέρα μπορεί να παραμείνει στον Αθηνιό- με τις κατάλληλες παρεμβάσεις τόσο στο λιμάνι όσο και στις επικίνδυνες πλαγιές-ανακουφίζοντας συγκοινωνιακά το νησί και επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη ενός κρίσιμου τουριστικού τομέα ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το λιμάνι του Αθηνιού με “γενναία” αναμόρφωση μπορεί να μετατραπεί σε μαρίνα πολυτελείας και το ανεπανάληπτο τοπίο του να πουληθεί  εκδρομή τοπικού ενδιαφέροντος που θα πωλείται όπως το Sunset,  π.χ The road of Athinios

 

Aν και τους θεωρώ αυτονόητους,θα παραθέσω τους  τρεις κυριότερους λόγους που συνηγορούν για ταχύτατη αλλαγή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί :

 

1.Λόγοι ασφαλείας: 

Η κατάσταση τόσο στις πλαγιές του Αθηνιού όσο και στο ίδιο το οδόστρωμα επιδεινώνεται σταθερά,όλοι οι εμπλεκόμενοι με το λιμάνι γνωρίζουν τι εννοώ.

Παραβλέποντας το θέμα “ηφαίστειο” και τις μελέτες που είδαν το φως μετά την αφύπνιση του το 2011 ( κάποια απ αυτές έδειχνε οτι σε περίπτωση αφύπνισης οι περιοχές που θα πληγούν πρώτες θα είναι ο Αθηνιός και τα Φηρά),θα υπενθυμίσω

τις φυσιολογικές σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλντέρα. Τι θα συμβεί αν κάποια ισχυρότερη απ αυτές αποτελέσει αιτία τεράστιων κατολισθήσεων στις πλαγιές?

Δεν θα αναφερθώ καν στην περίπτωση που πληγεί κάποιο πούλμαν με τουρίστες.

Αυτό θα το βαπτίσουμε “μεμονωμένο γεγονός” για το καλό του τόπου..

Θα αναφερθώ όμως στην πιθανότητα ισχυρών κατολισθήσεων που θα καταστρέψουν με αποφασιστικό τρόπο το οδόστρωμα και το νησί θα αποκοπεί για άγνωστο χρονικό διάστημα από τη θαλάσσια συγκοινωνία…( Ποιός θα βάλει την υπογραφή του οτι η πρόσβαση στο λιμάνι είναι ξανά ασφαλής? Το Λιμενικό? ο Δήμος,το Επαρχείο? η Περιφέρεια? ) .Οι  οικονομικές επιπτώσεις ανυπολόγιστες.

2.Λόγοι ευπρέπειας:

Ξανά τα αυτονόητα. Ολοι μας παρακολουθούμε την αυταπάρνηση του Λιμενικού Σώματος να λειτουργήσει ένα λιμάνι που φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετεί το 30%

του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή,και ως πυκνότητα αφίξεων αλλά και ως όγκος διελεύσεων.Καταιγιστικά τα υποτιμητικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για την τριτοκοσμική εικόνα,και μάλιστα συχνά ως πρώτη εικόνα

 του νησιού αλλά και αφάνταστη η ταλαιπωρία οδηγών,ξεναγών,ξενοδόχων κλπ αλλά κυρίως των λιμενικών  κάθε φορά που υπάρχει άφιξη πλοίου.Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κανένα άλλο λιμάνι της χώρας και κυρίως: δεν περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από ένα brand name σαν αυτό της Σαντορίνης.Πραγματικός διασυρμός.

 

3.Λόγοι οικονομίας:

H αποσυμφόρηση του τμήματος Αθηνιός-Πύργος-Φηρά από την οδική κίνηση των αφίξεων ακτοπλοίας και η παράλληλη ταχύτατη πρόσβαση των οχημάτων της ακτοπλοίας από Μονόλιθο προς στην βόρεια πλευρά ( Οία) αποτελούν σοβαρούς λόγους εξοικονόμησης καυσίμων αλλά και περιβαλλοντικής καλυτέρευσης.

 

 

 

Η επιλογή ενός μεγάλου σύγχρονου λιμανιού στο Μονόλιθο θα εξυπηρετήσει επιπλέον τρία  σημαντικά θέματα:

-Θα αποτελέσει μία επιπλέον πύλη διαφυγής ( και μάλιστα με πρόβλεψη για 3 εισόδους αφίξεων προς αυτό ) καθότι το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του ’56 ενεργοποιήθηκε πέρυσι..Θεωρώ οτι πρόκειται για σοβαρότατη και υπαρκτή απειλή που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς.

 

-Θα καταστήσει τη Σαντορίνη κομβικό νησί για την ακτοπλοία με δυνατότητα συχνότερων συνδέσεων τόσο με την Κρήτη (πάγιο αίτημα των κατοίκων) όσο και με τα Δωδεκάνησα,με προφανή οφέλη στην οικονομία.

 

-Ενας μεγάλος και κατάλληλα διαμορφωμένος λιμενοβραχίονας στο Μονόλιθο θα αποτελέσει όχι μόνο ένα ανάχωμα σε πιθανό τσουνάμι ( δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τεράστιο τσουνάμι του ’56 και τις επιπτώσεις του στην περιοχή μας) αλλά θα προστατεύει και την ποιότητα της άμμου σε Καμάρι και Περίσσα.

 

 

Κλείνοντας και ευχαριστώντας για την φιλοξενία θα ήθελα να επισημάνω ότι την εποχή των υποθαλάσσιων τούνελ,των πτυσσόμενων λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων επιτευγμάτων και καινοτομιών ανά τον κόσμο είναι τουλάχιστον αστείες οι όποιες οικονομικές ή τεχνικού τύπου “αντιρρήσεις” για να αποκτήσει ένα ευπρεπές και ασφαλές λιμάνι ένα νησί που συνεισφέρει με αποφασιστικό τρόπο στην εθνική οικονομία. Αν μη τι άλλο το χρωστάμε στους εαυτούς μας”.

 

19 Απαντήσεις

  1. Σπύρος Ο/Η Σπύρος λέει:

    Δεν ξέρω που θα πρεπε να γίνει νεο λιμάνι ή τι αλλά σιγουρα είναι να αγχώνεσαι.
    Έρχομαι τακτικά τα καλοκαίρια και με το αμαξι. μπορώ να πω οτι αγχώνομαι καθε φορά που πρέπει να ανέβω την ανηφόρα απο τον Αθηνιο αφενός για το δρομο αλλα και οσο και να το κάνεις για τα βράχια πάνω απο το κεφάλι μου. Δεν είναι και ότι καλύτερο.
    Κορυφαίο ειναι το βραδινό που μεσα σε όλα τα άλλα, ειναι θεοσκοτεινα…

  2. Αρτεμις Αμαραντιδου Ο/Η Αρτεμις Αμαραντιδου λέει:

    Εξαιρετικό άρθρο! Από την πλευρά μου σαν ξεναγός έχω να προσθέσω την έκπληξη και την απορια χιλιάδων τουριστών όταν φθάνουμε στο λιμάνι του Αθηνιου που δεν πιστεύουν στα μάτια τους και διερωτωνται αν πράγματι αυτό είναι το λιμάνι της Σαντορίνης. Και εγώ τι να πω! ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ γι αυτό το υποτιπωδες και άκρως επικινδυνο λιμάνι που διαθέτει το πρώτο σε επισκεψιμοτητα και το πιο διαφημισμενο νησί της χώρας. Να μην υπαρχει ένα συγχρονο κατάλληλο λιμάνι για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών. Πράγματι η κατάσταση είναι απαράδεκτη και θα ήταν ευχης έργον η δημιουργία ενός νέου λιμανιου για τα φερρυ και η αναμόρφωση του Αθηνιου για την κρουαζιέρα. Εύχομαι οι ιθύνοντες να το καταλάβουν το γρηγορότερο και να πράξουν δεόντως γιατί είναι κρίμα!

  3. Χάρης Ο/Η Χάρης λέει:

    Σαν οδηγός σε τουριστικό πούλμαν το καλοκαίρι γνωρίζω από πρώτο χέρι το μέγεθος της ταλαιπωρίας που υφίσταται στο λιμάνι όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι. αλλά και αυτοι που έρχονται για διακοπές στο νησί.πολλές φορές έχω αναρωτηθεί όλοι αυτοί που φωνάζουν μέσα στο λεωφορείο από τρόμο την στιγμή που βλέπουν ότι το πούλμαν είναι αναγκασμένο να καταλάβει και την αριστερή λωρίδα σε όλες τις στροφές του αθηνιου, βλέποντας αυτοκίνητα και μηχανάκια, να περνουν από δεξιά , με τον κίνδυνο ατυχήματος να είναι πάντα στο παρα πέντε, αν τελικά σε αυτήν την διαδρομή ακούν τίποτα από όλα αυτά που λένε οι ξεναγοί η απλά περιμένουν να φύγουν τα( δύσκολα).Επίσης Πως αισθάνονται οι επισκέπτες μας που έρχονται κρουαζιέρα το μεσημέρι και αναγκάζονται Να τρέχουν πίσω από το λεωφορείο για να δουν πού θα σταματήσει ώστε να επιβιβαστούν διότι το λεωφορείο έπρεπε να μετακινηθεί από την αρχική του θέση λόγω προσέγγισης κάποιου πλοίου της γραμμής.

  4. Σοφια Ρεσκακη Ο/Η Σοφια Ρεσκακη λέει:

    Εξαιρετική ιδέα ή κατασκευή λιμένα για τα φερρυ στον Μονολιθο. Η κατάσταση στον Αθηνιο αδικεί την Σαντορίνη και την Ελλάδα. Οπωσδήποτε τα κρουαζιέρα πλοία πρέπει να αφικνυνται στην καλίτρα γιατί οι επιβάτες του διαθέτουν λίγο χρόνο στο Νησί σε αντίθεση με τους τουρίστες που διαμένουν στην Σαντορίνη. Σαν ξεναγός βιώνω το πρόβλημα οχτώ μήνες τον χρόνο και επιθυμώ διακαώς το καλύτερο για την ιστορία της Θήρας!!! Ευχαριστω

  5. Αντρέας Σανταντώνιος Ο/Η Αντρέας Σανταντώνιος λέει:

    Η ιδέα για τη κατασκευή λιμανιού στον Μονόλιθο είναι πολύ παλιά. Εξ ου και το Μονόλιθο τον λέγαμε και Λιμάνι. Σοβαρές και εμπεριστατωμένες προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, εφ όσον λύνουν προβλήματα. Το μέγα θέμα είναι το που θα βρεθούν τα χρήματα και οι επιπτώσεις στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του νησιού.
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
    Α. Σανταντώνιος

  6. Γλυκερια Πασβαντη Ο/Η Γλυκερια Πασβαντη λέει:

    Ακρως εμπεριστατωμενο το αρθρο του κ. Μαρινου γιατι πραγματικα εδω και πολλα χρονια η κατασταση του λιμανιου και οι συνθηκες επιβιβασης και αποβιβασης επιβατων και οχηματων στο νησι προκαλουν το λιγοτερο ΝΤΡΟΠΗ. Ειναι επιεικως απαραδεκτο ενα νησι σαν την Σαντορινη, που ειναι ενας απο τους πιο δημοφιλεις προορισμους παγκοσμιως, να διακινδυνευει καθημερινα την ασφαλεια τουριστων και εργαζομενων!!! Η δημιουργια ενος καινουργιου λιμανιου που θα εχει επαρκεια και αντοχη στο χρονο ( δεδομενων των εδαφικων και κλιματολογικων συνθηκων ) και θα παρεχει ασφαλεια και σωστη εξυπηρετηση ειναι υψιστης αναγκαιοτητας!!!

  7. fos Ο/Η fos λέει:

    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ
    1. ΠΩΣ λιμάνι στον μονόλιθο !! θα αποτελέσει <>,καθόσον ο Μονόλιθος είναι από την πλευρά της αμοργού ενώ ο Αθηνιός είναι Δυτικά του νησιού.
    2. παρακαλώ επίσης θα ήθελα να μου πείτε την εξειδικευσή σας, η καταγραφόμενη άποψη σας, πηγάζει από την επιστημονική σας εκπαίδευση επί του αντικειμένου ή απλά καταγράφεται την αποψή σας?
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  8. Ιωάννα Ο/Η Ιωάννα λέει:

    Συγχαρητήρια για το άρθρο και για την προσπάθεια αφύπνισης των αρμοδίων να πράξουν επιτέλους κάτι σωστό για το λιμάνι της Σαντορίνης. Οι περισσότεροι τουρίστες που φτάνουν στο νησί με κρουαζιερόπλοιο, το πρώτο που αντικρίζουν είναι η ντροπή που ονομάζεται Αθηνιός. Ύστερα κοιτάζουν έντρομοι την ανηφόρα μπροστά τους και σε κάθε διαδρομή από/προς το λιμάνι σφίγγονται από φόβο ειδικά σε κάθε στροφή. Όσο για εμάς που δουλεύουμε στο νησί παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα σε κάθε ανέβασμα ή κατέβασμα. Μετά τη δύση του ήλιου ο δρόμος είναι θεοσκότεινος και ακόμη πιο επικίνδυνος. Λυπάμαι που ένα τέτοιο λιμάνι είναι σε ένα τόσο όμορφο νησί το οποίο είναι παγκόσμιος προορισμός. Απαράδεκτη κατάσταση!!! Χρόνια ακούμε λόγια, λόγια, καιρός να γίνουν έργα.

  9. Marinis Aristeidis Ο/Η Marinis Aristeidis λέει:

    Πολυ εμπεριστατωμένο αρθρο ,με ολες τις παραμέτρους και τις προτάσεις για υλοποίηση σε ρεαλιστική βάση!εμπνευσμενο αρθρο που δειχνει ´´αγαπη για το νησι και μέλημα για επίλυση ενος απο τα πιο ´´σοβαρα προβληματα που αντιμετωπίζει !ελπιζω να εισακουσθεί ο αρθρογράφος ,που φαινεται ανθρωπος βαθύς γνωστής του τουρισμού και των τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει στο πιο διάσημο νησι της χώρας μας ! I

  10. Ανδρέας Ο/Η Ανδρέας λέει:

    Πρώτα απ όλα θα πρέπει να γίνει λίγο ποιο σαφές με τι ιδιότητα και τι επιστημονική
    κατάρτιση προτείνει ο κύριος Μαρίνος ότι προτείνει.Προκύπτουν από κάπου η είναι
    απλά προσωπικές απόψεις?Επίσης κάνει φοβερή εντύπωση ότι δεν αναφέρει τίποτα
    για λιμάνι Κρουαζιέρας!!Λιμάνι δηλ. που να δένουν κρουαζιερόπλοια εκτός Καλντέρας ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση του κέντρου των Φηρών. Μόνο η ακτοπλοία είναι πρόβλημα??

  11. yannis marinos Ο/Η yannis marinos λέει:

    Ως απάντηση στον χρήστη fos: Το πρώτο ερώτημα σας δεν το κατάλαβα.
    Το δεύτερο ερώτημα σας απαντιέται από το ίδιο το άρθρο.
    Πλην όμως θα ήθελα να επισημάνω οτι μια νοικοκυρά απ το Εμπορειό και ένας γέροντας απ το Βόθωνα αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του άρθρου.
    Ευχαριστώ.

  12. yannis marinos Ο/Η yannis marinos λέει:

    Ως απάντηση στο χρήστη κ.Σανταντώνιο:
    Τα χρήματα βρίσκονται αν υπάρχει λαική απαίτηση εκπεφρασμένη σε εκλογικό πρόγραμμα.Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος για ένα νησί που συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία μεσούσης της κρίσης.
    Δεν αποκλείεται και η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

  13. thiraios Ο/Η thiraios λέει:

    Είναι πασιφανές πως το λιμάνι πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο σημείο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Γιατί άραγε αυτό δεν έχει γίνει στο πιο κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων και επικρατεί αυτό το χάλι;Μα για να εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα.Σκεφτείτε ποιοι επωφελούνται από το λιμάνι του Αθηνιού και θα πέσετε μέσα.Είναι αυτοί που διαφημίζουν ότι λειτουργούν για δικό μας καλό και στην ουσία πλουτίζουν εις βάρος ενός ολόκληρου νησιού.Επιτρέπεται στη Σαντορίνη να μη μπορεί να δέσει κρουαζιερόπλοιο και να υπάρχουν βαρκάρηδες όπως υπήρχαν το 60;Για 2-3 τσέπες ολόκληρο νησί δεν έχει αξιοπρεπές λιμάνι.Και κάτι τελευταίο.Το να ρίχνεις λεφτά στον Αθηνιό για διαμορφώσεις χώρων για στήριξη πρανών κτλ είναι γελοίο τη στιγμή που τα ρίχνεις σε ένα εντελώς ακατάλληλο σημείο σαν να τα ρίχνεις δηλαδή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.Με τα ίδια χρήματα φτιάχνεις λιμανάρα.Είναι αργά για κλάματα και φταίμε όλοι μας.

  14. fos Ο/Η fos λέει:

    Κύριε Μαρίνο
    Να σας το αναλύσω το ερωτημάμου , λέτε
    ότι το λιμάνι στον μονόλιθο θα αποτελέσει μία επιπλέον πύλη διαφυγής ( και μάλιστα με πρόβλεψη για 3 εισόδους αφίξεων προς αυτό ) καθότι το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του ’56 ενεργοποιήθηκε πέρυσι..Θεωρώ οτι πρόκειται για σοβαρότατη και υπαρκτή απειλή που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς.
    ΕΡΩΤΩ αφού ο μονόλιθος είναι απο την πλευρά της αμοργού ΠΩΣ θα αποτελέσει λιμάνι διαφυγής απο τυχόν σεισμό στην αμοργό και οχι ο αθηνιός??

    ¨οσο για το δεύτερο η απαντησή σας δεν είναι σαφής , τι σπουδές έχετε??
    Ευχαριστώ

    • Μαν Ο/Η Μαν λέει:

      Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Τώρα σε περίπτωση. Φυσικών φαινομένων τίποτα δεν θα μείνει στη θέση του. Ένας άνθρωπος ειπε καποια πράγματα. Αντί να κρίνουμε και να έχουμε επιθετική συμμετοχή στο αθρου αυτο. Πρεπει να σκεφτούμε. Μια παρένθεση. Οποιον τουρίστα να ρωτήσεις. Σε παλιο λιμάνι η νέο Αθήναιος. Παρενθεση. Φανταστικο μοναδικο τοπίο. Υπέροχο. ( το ποιο όμορφο μια μαρίνα για μικρά σκάφη ) Και υπάρχουν λύσεις για τα δυο λιμάνια της Σαντορίνης. Αντικείμενικα ασφάλεια δεν υπάρχει στο νησί λόγο της Φύσης. Γιατι μας εκανε δώρο. Εναν παράδεισο χωρις τέλειες παραλίες. Και σε αυτο φταίνε πολλοι. Κοκκινη παραλια καλοκαιρι. Και ντράπηκα απο τα σκουπιδια. Απλα κοιτάζετε αληθινά προβληματα. Οσο για τα λεωφορεία. Ενα απλο πράγμα θα πω στοπ στο λιμάνι. Οχι στον κεντρικό δρόμο. Η κυκλοφορία. Μπορεί να λειτουργήσει στον λιμάνι με τα κατάλληλα μετρα. Ευχαριστώ (απλή λογική) αεροδρόμιο άλλο θέμα πρίν που σαντορινη δημος. Ενα παράδειγμα. Θα πω το Ίδρυμα τόσα χρόνια Διαχείρισης. Ενα τέτοιο Ίδρυμα θα έπρεπε να εχει και το αεροδρόμιο. Παρόλα αυτα. Κάποια πράγματα σαμποτάρουν. Το ίδρυμα. Διαβάστε λιγο. Ιστορία το οτι Είναι στο νησι εδω πούλησαν αεροδρόμιο. Στα λιμανια θα κολλήσουν ενα όνειρο μια ιδέα κάποιου που αγαπούσε το νησι. Αναρτήθηκε κανείς. Να μιλήσουμε σοβαρά εδώ. Όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν

  15. Γιάννης Μαρίνος Ο/Η Γιάννης Μαρίνος λέει:

    προς κύριο Ανδρέα:
    Noμίζω υπήρξα σαφής.Τα κρουαζιερόπλοια στην καλντέρα και η ακτοπλοία στο Μονόλιθο.
    Οσο για την κατάρτιση και τις επιστημονικές γνώσεις μου θεωρώ άτοπο το ερώτημα σας καθότι όπως απάντησα και στον κύριο fos ( Φώτης?? ) ένας απλά σκεπτόμενος άνθρωπος του νησιού,με γνώσεις Δημοτικού ( όπως πολλοί απ τους ανθρώπους με τους οποίους συγχρωτίζομαι και συζητώ στο λιμάνι) καταλαβαίνει την ουσία της ανάρτησης και το επείγον του νέου λιμανιού. Δεν θα χρησιμοποιήσω την γνωστή προσφιλή ατάκα μου “άνθρωποι με τρανταχτά διπλώματα έφεραν την χώρα στη σημερινή κατάσταση”.Ούτε καν θα σας ρωτήσω αν έχετε αναρωτηθεί αν οι άνθρωποι που διοικούν το νησί, κατεβαίνουν στις εκλογές και αποφασίζουν για τη ζωή σας διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.

  16. Γιάννης Μαρίνος Ο/Η Γιάννης Μαρίνος λέει:

    Προς κύριο fos ( Φώτης ??? ) :
    To ρήγμα της Αμοργού κατέστρεψε το ’56 Οια, Μέσα Γωνιά,Φηρά κλπ.δεν έχει καμία σχέση η επιλογή του Μονόλιθου ως πύλης διαφυγής με τον οποιοδήποτε ισχυρό σεισμό συμβεί στο νησί. Θα είναι απλά μία πιο αξιόπιστη υποδομή ,πιο σύγχρονη αλλά κυρίως εναλλακτική προς αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης τις πρώτες ώρες του συμβάντος,και με την ελπίδα να έχει αντέξει.
    Για το θέμα της εμπειρίας και πανεπιστημιακής κατάρτισης μου θα χαρώ να σας απαντήσω λεπτομερώς,αν και απάντησα και σε σας και στον κύριο Ανδρέα με πολύ ουσιαστικό τρόπο,αν θελήσετε να μου δώσετε το ονοματεπώνυμο σας.Στοιχειώδης ευγένεια θεωρώ.

  17. Απλός πολίτης Ο/Η Απλός πολίτης λέει:

    Οι ζημια που γίνεται στο μνημείο που ειναι παγκόσμια γνωστό ως η Καλντέρα της Σαντορίνης, αρκουν για να μας πείσουν οτι το λιμάνι πρέπει να πάει έξω απο το νησι. Οι ζημιές απο τα τεράστια φέρρυ με την υπερβολική ταχύτητα καταστρέφουν και το βυθό που δεν το βλεπει κανείς.

  18. Bέρα Ανδρικοπούλου Ο/Η Bέρα Ανδρικοπούλου λέει:

    H Αιληνυκί νοοτροπία τελικά θα επιβιώνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως οι κατσαρίδες!!
    Οι κλασικοί Αίληναις ,αντί να απαιτήσουν από αυτούς που έχουν τη διαχείριση και την ευθύνη για την κατασκευή ενός καινούριο λιμανιού (ανάγκη αναμφισβήτητη και άκρως επείγουσα για το νησί) ασχολούνται με τα πτυχία και τις σπουδές ενός ανθρώπου που έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με το θέμα και να εκφράσει την άποψη του. Ποινικοποιείται δηλ. το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στα κοινά,την ίδια στιγμή που απαλλάσονται οι υπεύθυνοι από τις υποχρεώσεις τους,με τη μη πίεση μας για τα αυτονόητα.
    Κύριοι fos και Ανδρέα, αναλώστε το χρόνο σας σε πιο εποικοδομητικές ερωτήσεις και διευκρινίσεις σ’ αυτούς που πρέπει και μη δυναμιτίζετε με εξυπνακίστικες ερωτήσεις αυτούς που τουλάχιστον ενδιαφέρονται. Είδαμε όλοι μας που μας έχει οδηγήσει αυτή η νοοτροπία που πρεσβεύετε….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *