ΚΚΕ: “Τραγική η κατάσταση στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών Θήρας”

Ερώτηση στη Βουλή

 

 

 

“Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φηρών Θήρας με σοβαρό κτιριακό πρόβλημα και ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, καταγγέλλει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής και Μανώλης Συντυχάκης, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
«Δύο μήνες μετά την έναρξη μιας ακόμη σχολικής χρονιάς φαίνεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο η απαξίωση και η υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής, με τη λογική κόστους – οφέλους να υψώνει τείχος ανάμεσα στους μαθητές που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία και στο δικαίωμά τους για μόρφωση.
Η αιτία είναι η διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης, που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις, διοικήσεις των δήμων που ιεραρχούν τις προτεραιότητές τους με κριτήρια όχι τις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες αλλά πάντα με την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Ειδικό Δημοτικό Φηρών Θήρας συμπληρώνει το πανελλαδικό παζλ με τα οξυμένα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων. Το σχολείο παρουσιάζει σοβαρό κτιριακό πρόβλημα. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Την εικόνα απαξίωσης και περιφρόνησης των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες συμπληρώνει η δυσκολία μετακίνησής τους από και προς το σχολείο.
Συγκεκριμένα τα κυριότερα οξυμένα προβλήματα είναι:
– Οι κτιριακές υποδομές είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες.
Το κτίριο δεν έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις ενός Ειδικού Σχολείου, όπως επίσης και ο προαύλιος χώρος στον οποίο τίθεται θέμα ασφάλειας των παιδιών.
Οι υπάρχοντες χώροι που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες παρουσιάζουν σημαντικά δομικά προβλήματα που κάποιες τις καθιστούν ακατάλληλες. Η πλειοψηφία των αιθουσών είναι πολύ μικρές για το μέγεθος των τμημάτων, ενώ λειτουργούν αίθουσες και στο υπόγειο χωρίς να έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και ο χώρος της κουζίνας χρησιμοποιείται ως τάξη, ενώ υπόγειοι χώροι 2 επί 2 χωρίς παράθυρο, εξαερισμό και θέρμανση χρησιμοποιούνται για θεραπείες. Η μοναδική σκάλα που οδηγεί στο υπόγειο δεν διαθέτει καν κουπαστή, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον αναβατόριο. Η χρήση συνολικά των υπόγειων χώρων ενέχει κίνδυνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης καθώς θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη η άμεση εκκένωσή τους.
Με δεδομένο ότι κάθε διαθέσιμος χώρος αξιοποιείται, δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων τμημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τμήματα να είναι υπερπληθή και η κατανομή των παιδιών σε αυτά να μη γίνεται με βάση τις παιδαγωγικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα το τμήμα που φοιτούν παιδιά για πρώτη χρονιά στο σχολείο έχει φτάσει το ανώτατο όριο των 7 μαθητών, ενώ νέες εγγραφές που αναμένονται θα κατανεμηθούν όπου υπάρχει κενό. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως δεν υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι χώροι για τα εξατομικευμένα προγράμματα των μαθητών. Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν την συνεχόμενη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στη Σαντορίνη, την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχουν ακόμα πιο σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στη σχολική μονάδα.
– Η σημαντική υποστελέχωση της σχολικής μονάδας δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στη συνολική λειτουργία της.
Υπάρχει έλλειψη δασκάλων Ειδικής Αγωγής, σχολικού νοσηλευτή, κοινωνικού λειτουργού, μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει καμία ειδικότητα δασκάλου, όπως γυμναστής, μουσικός, εικαστικός, θεατρολόγος κλπ., ειδικότητες που συμβάλλουν ουσιαστικά στην ολόπλευρη παρέμβαση που έχουν ανάγκη οι μαθητές.
Οι παραπάνω ελλείψεις επιπρόσθετα συμβάλλουν στη δυσκολία διαχείρισης περιστατικών κρίσεων μαθητών και δημιουργούνται καθημερινά συνθήκες επικινδυνότητας για τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Ήδη έχουν προκύψει τραυματισμοί εκπαιδευτικών.
– Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών παραμένει.
Υπάρχει ένα 9θέσιο λεωφορείο μισθωμένο από το ΚΤΕΛ Θήρας, που εξυπηρετεί 2 σχολεία (το Ειδικό Δημοτικό και το ΕΕΕΕΚ Θήρας) και δεν έχει τις προδιαγραφές για τη μεταφορά των παιδιών με αναπηρία. Ακόμη, για να εκτελέσει τη μεταφορά απαιτείται η αποχώρηση κάποιων μαθητών νωρίτερα από την ώρα λήξης, ακόμη και στις 11.30.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:
– Να αντιμετωπιστεί το κτιριακό πρόβλημα της σχολικής μονάδας του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών Θήρας.
– Να διοριστεί άμεσα όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό, ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
– Να εξασφαλιστεί η μεταφορά όλων των παιδιών με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας και να μπορούν όλοι οι μαθητές να παρακολουθήσουν το πλήρες πρόγραμμα του σχολείου.
– Να δημιουργηθεί ενιαίο δημόσιο σύστημα μεταφοράς υπό την ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και με εξειδικευμένο προσωπικό με βάση τις ανάγκες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *