Κ Ο Ι Ν Ο   Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου για τους Μειωμένους Συντελεστές ΦΠΑ

 

 

 

 

 

  “Δεν χωρά αμφιβολία πως τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έχουν δεχθεί πανελλαδικά το μεγαλύτερο πλήγμα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα τους.

 

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου τα οποία:

 

  • Βίωσαν την κατάργηση της μοναδικής έμπρακτης νησιωτικής πολιτικής, ήτοι της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,
  • Κλήθηκαν, εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης, να σηκώσουν την αύξηση κατά 43% των τότε ισχυόντων συντελεστών ΦΠΑ,
  • Υποδέχθηκαν το 1/3 των μεταναστών και προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδεικνύοντας την ευαισθησία, την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό των τοπικών τους κοινωνιών,

 

Ταυτόχρονα:

  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνεχίζει σταθερά να βρίσκεται στην τελευταία θέση (13η) μεταξύ των Ελληνικών Περιφερειών στην κατανομή πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,
  • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παραμένει η μοναδική περιοχή της χώρας, στην οποία δεν σχεδιάστηκε και δεν υλοποιείται από κανένα Υπουργείο μεγάλο τομεακό έργο.

 

Η μοναδική ουσιαστική αύξηση των διαθέσιμων πόρων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού της Προγράμματος, με αποτέλεσμα την νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να διαθέτει ένα ΠΕΠ σχεδόν διπλάσιο αυτού του ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

Παρόλη την προαναφερόμενη, άδικη σε βάρος των νησιών μας, κατάσταση, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ακόμη και στο πλαίσιο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης κατάφεραν να φέρουν αποτελέσματα, όχι μόνο για τις νησιωτικές τους κοινωνίες, αλλά κατ’ επέκταση για την Εθνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα.

Ειδικότερα, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκαμψης στον Ευρωπαϊκό τουρισμό, γεμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα δημόσια ταμεία με άμεσους και έμμεσους πόρους.

 

Ως εκ τούτου, τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου διεκδικούν και απαιτούν:

 

  • Την στήριξη της ανταγωνιστικότητας τους, το δίκαιο μερίδιο του κόπου τους και τις ίσες ευκαιρίες στην κατανομή των εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων πόρων μέσω της δημιουργίας Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου που θα καλύψει το, καταδικαστικό για αυτά, χρηματοδοτικό κενό της τελευταίας δεκαετίας.

 

  • Την αποκατάσταση της ισονομίας στην ορθή κατεύθυνση, και όχι σε αυτήν που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση ζητώντας, τον Ιούνιο του 2015, την εξίσωση του ΦΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το διχαστικό, ανυπόστατο και περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους επιχείρημα “to promote fairness’’. Μοναδική κατεύθυνση απόδοσης δικαιοσύνης και προαγωγής της ισονομίας είναι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *