«Η στάση της παράταξης  “Ανοιχτοί Oρίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”  στο Περιφερειακό Συμβούλιο »

 

 

 

“Στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 20/2/2024 συζητήθηκαν σοβαρά θέματα, που θα καθορίσουν πολλές πτυχές της δημόσιας ζωής,   της επιχειρηματικότητας  και  της ανάπτυξης του τόπου μας. Είναι ανάγκη της περιφερειακής παράταξης «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» να  τονιστούν μερικές λεπτομέρειες πίσω από τη στάση της.

Το πρώτο θέμα προς ψήφιση ήταν η «διεκδίκηση   καθιέρωσης 4 “νέων” βάσεων ετοιμότητας στα νησιά της Σύρου, Ρόδου, Νάξου και Κω στο πλαίσιο του νέου Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών» μετά την εγκαθίδρυση νέας λειτουργίας στο ήδη υφιστάμενο Εθνικό  Μηχανισμό Εναέριας  Έρευνας και Διάσωσης .

 

Η παράταξη μας  από τον Αύγουστο του 2023  δε χάνει ευκαιρία να διαμαρτύρεται γιατί παρά την  τριτοκοσμική  κατάσταση που επικρατεί στα  νοσοκομεία της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, χάθηκαν   τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ από τις  πτητικές βάσεις  της Σύρου και της  Ρόδου, οδηγώντας σε αδυναμία πραγματοποίησης   αεροδιακομιδών,  με τραγικά πολλές φορές αποτελέσματα.    Αυτές οι δύο πτητικές βάσεις υπήρχαν και χάθηκαν.  Απωλέστηκαν εδώ και 7 περίπου μήνες   γιατί η πολιτική βούληση ήταν να αφεθούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου αθωράκιστα  και έτσι ΔΕ   μπορούν να συγκαταλέγονται στις “νέες διεκδικήσεις”.

 

Η  περιφερειακή παράταξη  «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» ψήφισε υπέρ της   καθιέρωσης τεσσάρων 4  ( στην πραγματικότητα   2 επιπλέον από αυτές που υπήρχαν ) Βάσεων Ετοιμότητας / Επιφυλακής στην επικράτεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και της  «…εξασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας …  του δικτύου των ελικοδρομίων που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων …  με   την ανάθεση του ανωτέρω έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας», λόγω της  ΤΡΑΓΙΚΗΣ κατάστασης  που επικρατεί  στις δομές  υγείας όλης της περιφέρειας.  Στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας των δύο νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων είτε δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολόγου (π.χ. Νοσοκομείο Καλύμνου και Θήρας ), παθολόγου (π.χ. Νοσοκομείο Κω), παιδιάτρου (π.χ. Νίσυρος), γυναικολόγου (π.χ. Κ.Υ. Πάρου ) κτλ., είτε η υποστελέχωση είναι τέτοια, που δε  μπορεί να παρασχεθεί η απαιτούμενη υγειονομική φροντίδα, αφού επιπλέον παντού παρατηρείται έλλειψη νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού.   Επιπλέον, η στελέχωση του ΕΚΑΒ  μέχρι τώρα είχε στηριχθεί  στο ήδη υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και τον Στρατό, με πολλά προβλήματα λειτουργίας όλων των υπηρεσιών.  Σε αυτή την περιοχή λοιπόν, όπου οι νησιώτες και οι νησιώτισσες αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας είναι απαραίτητο να στηριχθεί τουλάχιστον αυτός ο τρόπος ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας τους,  με την παρουσία εκσυγχρονισμένων εξειδικευμένων υπηρεσιών αεροδιακομιδής, για να μη θρηνήσουμε άλλα  θύματα.

 

Το δεύτερο θέμα προς ψήφιση βρήκε την παράταξη μας (όπως και όλη τη μειοψηφία) προβληματισμένη, παρά την ιστορικά τεκμηριωμένη και εξωραϊσμένη εισήγηση του. Η επικεφαλής Χρύσα Καραγιάννη συσχέτισε τον προβληματισμό αυτό με  την επιθυμία της περιφερειακής αρχής να στηρίξει μέσω του 3ου Περιφερειακού Συμβουλίου  το  νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούσε  στην εκτός σχεδίου δόμηση (που η παράταξη  ΔΕΝ υπερψήφισε), αλλά  και με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση: «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Το τελευταίο,   καταργεί τις απαγορεύσεις   στη δόμηση (με ελάχιστη απόσταση 30μ) του αιγιαλού  και  στην παραχώρηση των «μικρών αιγιαλών» (μήκος ή πλάτος μικρότερο των 5 μέτρων, ή έκταση μικρότερη των 150 τετραγωνικών), που ίσχυαν   για την προστασία των αιγιαλών και συνεπώς τη διαφύλαξη των  πολύτιμων οικοσυστημάτων των νησιών.

Σε αυτό χωρίς διαβούλευση προστέθηκε 9η παράγραφος,  που οδηγεί στην άρση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στη Δωδεκάνησο και στην κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού και παραλίας, με συνεπή μεταβίβαση τους σε ιδιωτική περιουσία του δημοσίου, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ, μετά από αξιολόγηση από μια  ΕΠΙΤΡΟΠΗ. Αυτό με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα σε πώληση (δηλαδή σε νόμιμη πλέον καταπάτηση  αιγιαλού και παραλίας) και αξιοποίηση τους από ιδιώτες  μέχρι και το κύμα, καθώς και   σε νομιμοποίηση αυθαιρέτων πάνω στις παραλίες. Ταυτόχρονα στερεί τους Δήμους από έσοδα και από  τους πολίτες της ευκαιρίας του δικαιώματος χρήσης κοινόχρηστου χώρου. Η  χειρότερη  όμως  συνέπεια  είναι η απώλεια ασπίδας προστασίας της παράκτιας ζώνης από σοβαρές κλιματικές και περιβαλλοντικές καταστροφές.     Όλο αυτό είναι  ενάντια  στην τεκμηριωμένη  άποψη των επιστημόνων, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της ΚΕΔΕ. Υπηρετεί το άναρχο τουριστικό και αναπτυξιακό μοντέλο  που νομιμοποιεί τη δόμηση πάνω στο κύμα,  στο οποίο αντιπροτείνουμε ανάπτυξη με όρια που σέβεται το περιβάλλον. Συνεπώς οι «Ανοιχτοί ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» δεν υπερψήφισαν το θέμα αυτό.

 

 

Η παράταξη μας στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας που ακολούθησε είχε θέσει  προς συζήτηση ένα θέμα που απασχόλησε και εκτός ημερήσιας διάταξης το περιφερειακό συμβούλιο. Σε αυτό, καθώς και στην απόφαση της  μείωσης   του ΥΠΕΡ –πληθυσμού των ελαφιών στο νησί της Ρόδου, με παράλληλη χρηματοδότηση  300.00 ευρώ  για εκπόνηση νέας μελέτης (με στόχο την έγκυρη καταμέτρηση και τη δημιουργία επιστημονικών κριτηρίων για τη διαχείριση του υπερπληθυσμού τους) οδηγήθηκε το σώμα,  μετά την ακρόαση των αγροτών, στο πλαίσιο της  κινητοποίησης τους.

Όπως μας διαβεβαίωσε η επιτροπή αγώνα των αγροτών, εδώ και 15 χρόνια το πρόβλημα της αύξησης των –κατά τα άλλα χαριτωμένων- ελαφιών ΝΤΑΜΑ ΝΤΑΜΑ και συμβόλου του νησιού της Ρόδου  έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα του τόπου.

 

 

Πάνω σ’ αυτό ήρθε να προστεθεί η καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου,  που στέρησε από τα ελάφια πολλά στρέμματα βοσκότοπου τους. Παρά το ότι η Περιφερειακή αρχή, γνώριζε πως τα ελάφια δε μπορούν να «κλειστούν» σε περιφραγμένα όρια, αφού το πείραμα της «πιλοτικής περίφραξης» στη Νότια Ρόδο απέτυχε παταγωδώς, προχώρησε στο αντίστοιχο περιφερειακό συμβούλιο (στις 3/8/2023) σε εισήγηση για δημιουργία ενός πάρκου όπου θα  φιλοξενούσε τα ελάφια. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης αυτού του έργου μετά το καταστροφικό αποτύπωμα της πυρκαγιάς  με βάση την εισήγηση, θα ήταν 15-18 ημέρες  (παρά το ότι στη διαδικασία λογοδοσίας ο κ. Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι το πάρκο θα φτιαχνόταν σε 15-18 μέρες  μετά από την αδειοδότηση- ΟΠΟΤΕ αυτή   δινόταν – που το καθιστά εκ των υστέρων έργο όχι άμεσης προστασίας των ελαφιών,  ούτε της αγροτικής παράγωγης όπως είχε προταθεί και παρουσιαστεί με έμφαση – προεκλογικά !!!). Σήμερα, πάνω από έξι   μήνες μετά, η κατασκευή του ενός πάρκου, έδωσε τη θέση της σε σχεδιασμό κατασκευής 5 πάρκων, αντί τη δημιουργία τοπικού διαχειριστικού φορέα για το ελάφι, όπως είχε  δεσμευτεί το  Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και όλα αυτά βασισμένα σε μελέτη του ΚΠΘ, που κατά γενική ομολογία έχει οδηγήσει σε πλασματική  εκτίμηση του πληθυσμού του όμορφου θηλαστικού !  Μέσα από όλο αυτό το οξύμωρο σχήμα προέκυψε η παρακάτω ερώτηση μας προς την Περιφερειακή Αρχή : «Πού βασίστηκε ο κ Περιφερειάρχης για να προτείνει τη διαμόρφωση ΕΝΟΣ πάρκου ελαφιών στην παραλίμνια περιοχή του Φράγματος Γαδουρά, την οποία ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 3 Αυγούστου 2023; 6 μήνες μετά (και όχι στο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης του των 15-18 ημερών) ποια ήταν η έκβαση αυτής της απόφασης; Πώς η ΠΝΑΙ τελικά οδηγήθηκε σε κοινή απόφαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Ρόδου για δημιουργία ΠΕΝΤΕ πάρκων φιλοξενίας ελαφιών στη Ρόδο; Σε ποια έγκυρη μελέτη βασίστηκε ο όλος σχεδιασμός και πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα (ακόμα) τέτοιο εγχείρημα αμφίβολης αποτελεσματικότητας;» .

 

 

Να τονιστεί ότι η απάντηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα βασίστηκε σε στοιχεία   που αφορούν στην αποτελεσματικότητα   πάρκων  ελαφιών στις αχανείς εκτάσεις της Αμερικανικής Ηπείρου!  Πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» επέμεναν δια στόματος της επικεφαλής Χρύσας Καραγιάννη, ότι στην παραπάνω ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  για τον πληθυσμό, έπρεπε να μπει το πρόθεμα ΥΠΕΡ στη λέξη  «ΠΛΗΘΥΣΜΟ» (κάτι που προφανώς δεν  έγινε) και με προϋπόθεση  τη μελέτη που θα δηλώνει με επιστημονική τεκμηρίωση τα κριτήρια με το οποία θα μειωθεί ο πληθυσμός των ελαφιών (π.χ. στείρωση).

Οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο» αφουγκράζονται τις  ανάγκες της κοινωνίας, αλλά παράλληλα σέβονται τις αξίες του κράτους δικαίου (που λείπει από πολλές  διαβουλεύσεις,  εισηγήσεις,  μεθοδεύσεις) τις Περιφερειακής αρχής. Ακολουθώντας πιστά τις προεκλογικές δεσμεύσεις κρατούν μια ισορροπημένη αντιπολιτευτική γραμμή”.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *