Η ΜΑΡΙΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΙΜΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πυρηνικά όπλα – πάντοτε απάνθρωπα και απαράδεκτα, τώρα παράνομα

 

 

 

    Η IPPNW χαιρετίζει τα 50 κράτη που επικύρωσαν και έθεσαν σε νομική ισχύ την ιστορική Συμφωνία της Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων

 

25  Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Σήμερα, στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε δημόσια τελετή, Jamaika, Nauru, και Honduras έγιναν τα πλέον πρόσφατα κράτη που επικύρωσαν την Συμφωνία του ΟΗΕ για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons -TPNW) – συμπληρώνοντας τον συνολικό αριθμό των χωρών που επικύρωσαν τη Συμφωνία σε 50. Μετά τη συμπλήρωση των 50 επικυρώσεων, σε 90 ημέρες, στις  22 Ιανουαρίου 2021, αυτή η Συμφωνία θα τεθεί σε νομική ισχύ και θα γίνει Διεθνής νόμος, δεσμεύοντας όλα τα κράτη που την επικύρωσαν και εκείνα που πρόκειται να την επικυρώσουν.

 

 

Η Συμφωνία αποτελεί περίλαμπρη νίκη του κινήματος πολιτών και των υγειονομικών για τη δημόσια υγεία, κάθε ανθρώπου στον πλανήτη μας.

 

Η International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW) πριν από 40 χρόνια πρώτη επεσήμανε ότι ο πυρηνικός πόλεμος αποτελεί την ύψιστη ανθρωπιστική και περιβαλλοντολογική καταστροφή και έκανε έκκληση  για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.  Η απαγόρευση αυτών των όπλων γενοκτονίας, ήταν ο στόχος για τον οποίο η IPPNW εργάζεται  ιδρύοντας την International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) το 2007, σαν ένα επιπλέον βήμα πρόληψης του πυρηνικού πολέμου και η εισαγωγή της TPNW σε ισχύ αποτελεί μια περίλαμπρη νίκη για την υγεία όλου του πλανήτη.

 

Ο αυξανόμενος κίνδυνος

 

Η Συνθήκη είναι αναγκαία ειδικά σήμερα που ο πραγματικός κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι υψηλότερος από ποτέ. Οι δείκτες του Doomsday Clock είναι πιο κοντά Μετρούν  100 seconds από τα μεσάνυχτα. Και οι 9 πυρηνικοκάτοχες χώρες εκμοντερνίζουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο με νέα πιο ακριβή και εύχρηστα όπλα ενώ οι ηγέτες τους κάνουν ανεύθυνες επιθετικές πυρηνικές απειλές. Ο ψυχρός πόλεμος, συνθήκες που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων τώρα διαλύονται χωρίς να δημιουργείται κάτι για να τις αντικαταστήσει. Αν η προεδρία Trump επιτρέψει την εκπνοή της Νέας Συνθήκης START, τότε από την 5 Φεβρουαρίου 2021, για πρώτη φορά από το 1972, δεν θε υπάρχει Συνθήκη που να περιορίζει τα ρωσικά και αμερικανικά πυρηνικά όπλα.

 

Ένοπλες συγκρούσεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσουν πυρηνικό πόλεμο γίνονται όλο και πιο πολλές σε ένα κόσμο που πιέζεται από τις κλιματικές αλλαγές. Η ταχέως διογκούμενη απειλή στον κυβερνοχώρο θέτει τον έλεγχο και την εντολή χρήσης πυρηνικών σε περαιτέρω ανασφάλεια τόσο από τα κράτη όσο και από τις τρομοκρατικές ομάδες. Σχεδόν 2.000 πυρηνικές κεφαλές παραμένουν σε πρώτη επιφυλακή, έτοιμες να εκτοξευθούν μέσα σε λεπτά από την μοιραία απόφαση του ηγέτη.

 

Η απελευθέρωση ραδιενεργού τέφρας από πυρηνικό πόλεμο που θα γίνει με λιγότερο από το 1% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου που θα στοχεύσει πόλεις μόνο σε ένα κομμάτι της γης θα προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα και λιμό που θα εξαλείψει δισεκατομμύρια ανθρώπους..

 

Όπως ο Οργανισμός Παγκόσμιας Υγείας και ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαιώνουν οι υπηρεσίες αμέσου ανάγκης και υγείας δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη και στην περίπτωση που ένα πυρηνικό όπλο χτυπήσει οποιαδήποτε πόλη. Όπου δε μπορούμε να θεραπεύουμε απαιτείται να προλάβουμε όπως δίδαξε πρώτος ο Ιπποκράτης’

 

Σε αυτή τη βαθιά κρίση το όραμα και η ευκαιρία που μας προσφέρει η TPNW είναι τεράστια και επείγει.

 

Οι Συμφωνίες αποδίδουν

 

Ένα χρήσιμο μάθημα παραλήφθηκε με την εμπειρία που αποκομίσαμε από τα βιολογικά και χημικά όπλα, τις νάρκες κατά προσωπικού και τις βόμβες διασποράς. Οι συνθήκες που κωδικοποίησαν τη χρήση τους σαν απαράδεκτα όπλα βάσει του Διεθνούς Δικαίου προσέδωσαν μια στοιχειώδη βάση και κίνητρο για την προοδευτική διαδικασία της εξαφάνισής τους.  Αποδίδοντας ενιαίο νομικό στάνταρ για όλα τα κράτη είναι θεμελιώδες για τη συστηματική διαδικασία ελέγχου των όπλων. Όλα τα όπλα που έχουν μέχρι σήμερα απαγορευθεί είναι τώρα λιγότερο δικαιολογημένα, παράγονται πουλιούνται κυκλογορούν και χρησιμοποιούνται δυσκολότερα. Κανένα από τα απάνθρωπα όπλα δεν μπόρεσε να  ελεγχθεί χωρίς πρώτα να απαγορευθεί.

 

9 πυρηνικοκάτοχες χώρες, 30 πυρηνικά εξαρτώμενα κράτη μέλη του NATO (ανάμεσα τους και η Ελλάδα), η Αυστραλία, η Ιαπωνία, και η Νότια Κορέα δηλώνουν απρόθυμες να συνταχθούν με την TPNW. Εν τούτοις ήδη επηρεάζονται από αυτή, όπως επηρεάστηκαν από τις προηγούμενες απαγορεύσεις των απάνθρωπων όπλων, στις οποίες συμμορφώνονται αν και δεν υπέγραψαν. Η εχθρότητα τους προς την TPNW και οι επονείδιστες πιέσεις τις οποίες άσκησαν σε άλλα κράτη για να μην υποστηρίξουν τη Συμφωνία  δείχνουν ότι αυτή η Συμφωνία είναι σημαντική, στιγματίζει τα πυρηνικά όπλα και τους τοποθετεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Ήδη οι εγκυρότεροι οργανισμοί, οι τράπεζες και οι συνταξιοδοτικές οργανώσεις απέσυραν τα χρήματά τους από τη χρηματοδότηση πυρηνικών όπλων.  Τώρα που η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ κάθε υπεύθυνο χρηματοδοτικό ίδρυμα θα πρέπει να κάνει το ίδιο

 

Η TPNW γεμίζει ένα κενό στο Διεθνές Δίκαιο επειδή μέχρι σήμερα και για τόσο πολύ καιρό τα πλέον καταστροφικά όπλα, τα μόνα όπλα που αποτελούν οξεία υπαρξιακή απειλή για όλο το ανθρώπινο είδος και τη βιόσφαιρα ήταν τα μόνα όπλα μαζικής καταστροφής που κάτω από το Διεθνές Δίκαιο δεν είχαν απαγορευθεί

 

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς η TPNW εκπέμπει φως σαν φάρος προς το πιο υποσχόμενο δρόμο για την απελευθέρωση του κόσμου από τον κίνδυνο μιας απεριόριστης πυρηνικής βίας. Η Συνθήκη όχι μόνο παρέχει συμμετρική και κατηγορηματική απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, αλλά και παρέχει το μόνο διεθνώς συμφωνημένο πλαίσιο που απευθύνεται σε όλα τα κράτη για να εκπληρώσουν την νομική τους υποχρέωση της εξάλειψης των πυρηνικών όπλων.

 

Επιπλέον η TPNW υποχρεώνει τα κράτη που την υποστηρίζουν να παρέχουν βοήθεια στα θύματα χρήσης πυρηνικών όπλων ή δοκιμών και να αναλάβουν τις απαιτούμενες ενέργειες για τον καθαρισμό των περιοχών που έχουν μολυνθεί από τη χρήση ή τις δοκιμές πυρηνικών όπλων

 

Η άμεσος ισχύς της TPNW αποτελεί μια στιγμή αλήθειας. Τα κράτη που αντιμετωπίζουν σοβαρά τον πυρηνικό αφοπλισμό θα συνταχθούν με τη Συνθήκη. Παρά την υπερβολή τους, τα κράτη που δεν θα συνταχθούν θα είναι εκτεθειμένα σαν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης

 

Μπορούμε

 

Είμαστε περήφανοι επειδή το in 2007 ιδρύσαμε την  International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), η οποία έγινε η ηγετική κοινωνική καμπάνια που συνεργάστηκε με κυβερνήσεις για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων . Γιαυτή τη δράση της η ΙCAN τιμήθηκε με Nobel Peace Prize το 2017.

 

Είμαστε ακόμη περήφανοι που συνεργαστήκαμε με τους υγειονομικούς συναδέλφους μας στο  World Medical Association, International Council of Nurses, and World Federation of Public Health Associations, και στο International Red Cross/Red Crescent movement. Μιλώντας με την ενωμένη επιστημονικά τεκμηριωμένη φωνή τους παρείχαμε τις αποδείξεις ότι κάθε χρήση πυρηνικού όπλου θα αποτελέσει μια ανυπολόγιστη καταστροφή για την οποία καμιά ανταπόκριση σε υγειονομικό ή ανθρωπιστικό επίπεδο δεν είναι εφικτή και γιαυτό η πρόληψη μέσω της εξαφάνισης είναι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος δράσης.

 

Το κουράγιο και η αφοσίωση πολλών κυβερνήσεων και διπλωματών, συχνά κάτω από την απροκάλυπτη πίεση των κυβερνοκατόχων κρατών έκανε αυτή την σημαντική Συμφωνία πραγματικότητα στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 7 Ιουλίου 2017. Είμαστε περήφανοι που εργαστήκαμε μαζί τους και προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας μέχρις ότου αυτά τα αυτοκτονικά όπλα γίνουν σκόνη στην ανθρώπινη ιστορία.

 

Καλούμε όλα τα κράτη να υπογράψουν και επικυρώσουν τη Συμφωνία σαν ένα ζήτημα επείγον και να την εφαρμόσουν πιστά. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Η Συμφωνία αποτελεί την καλύτερη ελπίδα μας απέναντι στα χειρότερα όπλα.

 

For the IPPNW Executive Committee:

 

 

Tilman Ruff                    Daniel Bassey                 Ira Helfand                     Arun Mitra

IPPNW Co-President     IPPNW Co-President     IPPNW Co-President     IPPNW Co-President

Australia                        Nigeria                           United States                 India

 

 

Για την Ελλάδα

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *