“ΕΝΑ ΥΠΕΡΘΕΤΙΚΟ ΝΑΙ” -Χ.ΡΟΥΣΣΟΣ &Χ.ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Αναδημοσίευση από το “Βήμα”
“Νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένο περίμενε επί πέντε χρόνια, κλειστό και αραχνιασμένο, να ανοίξει τις πύλες του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πάσχοντα. Αναφερόμαστε στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης. Η απόφαση της λειτουργίας του ελήφθη, κονδύλια βρέθηκαν και τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα.
Δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας και της δυσπραγίας των κρατικών νοσοκομείων από την έλλειψη οικονομικών πόρων και προσωπικού, διάφορα ερωτήματα γεννιούνται. Ας τα δούμε και ας προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις.
Είναι αναγκαίο ένα νοσοκομείο σε ένα νησί περίπου 20.000 μόνιμων κατοίκων;
Η απάντηση είναι ένα υπερθετικό «Ναι»! Το νησί από τον Απρίλιο ως και το τέλος Οκτωβρίου κατακλύζεται από τουρίστες. Ο πληθυσμός του τουλάχιστον εκατονταπλασιάζεται. Το επισκέπτονται κατά πλειοψηφία οικονομικά εύρωστα άτομα. Η λειτουργία νοσοκομείου σε έναν τουριστικό προορισμό κάνει τον προορισμό αυτόν ακόμη πιο ελκυστικό. Αυτό δεν χωράει αμφισβήτηση, ούτε χρειάζεται παραπέρα εξήγηση.
Πώς θα αντέξει το χρεοκοπημένο κράτος τη λειτουργία ενός ακόμη νοσοκομείου;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι εύκολη. Απαιτεί από τους διοικούντες θάρρος και απαλλαγή από ιδεοληψίες. Εξηγούμαστε. Ο μόνος τρόπος επιτυχούς λειτουργίας για το νοσοκομείο αυτό είναι να λειτουργήσει υπό μεικτό νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του όπως όλοι οι Ελληνες στα διάφορα κρατικά νοσοκομεία της χώρας ενώ οι τουρίστες να αντιμετωπίζονται ως ιδιωτικοί ασθενείς. Τα νοσήλιά τους να πληρώνονται είτε από ιδιωτικές ασφάλειες είτε από τους ίδιους.
Πώς θα πετύχει ο τρόπος αυτός λειτουργίας του νοσοκομείου;
Με την επιλογή διευθυντή άριστου γνώστη των οικονομικών υγείας, όχι κομματικού ή προσωπικού φίλου και όχι λόγω εντοπιότητας. Επιπροσθέτως, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας θα πρέπει να διαθέτουν αυξημένα προσόντα.
Τι θα επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου;
Τα εισοδήματα από τους ιδιωτικούς ασθενείς θα επιτρέψουν αφενός την απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου χωρίς να επιβαρύνεται σοβαρά ο κρατικός προϋπολογισμός και αφετέρου την ικανοποιητική αποζημίωση των γιατρών εφαρμόζοντας η διοίκηση το πριμ παραγωγικότητας, γεγονός που θα προσελκύσει άριστα εκπαιδευμένους ειδικούς γιατρούς, ενώ θα έχει την οικονομική δυνατότητα να διορίσει τους μήνες αιχμής το κατάλληλο σε ποιότητα και αριθμό, με βάση την κίνηση των ασθενών, νοσηλευτικό προσωπικό και θα υπάρχει η δυνατότητα να αγοράζονται τα αναλώσιμα υλικά ευέλικτα χωρίς δημοσιονομικές αγκυλώσεις.
Είναι πραγματοποιήσιμη η πρόταση αυτή από την παρούσα κυβέρνηση;
Θεωρούμε πως ναι. Πρώτα γιατί ο τρόπος αυτός λειτουργίας του νοσοκομείου δεν αφαιρεί τίποτε από τα δικαιώματα του έλληνα ή ευρωπαίου πολίτη. Δεν επιβαρύνει τον ελλειμματικό κρατικό κορβανά και, το κυριότερο, μπορεί να αποτελέσει πιλοτικό πρότυπο λειτουργίας νοσοκομείου. Ο τρόπος αυτός λειτουργίας νοσοκομείου εφαρμοζόμενος σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας θα τα καταστήσει οικονομικά αυτόνομα και αποτελεσματικά.
Ο κ. Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος είναι επίτιμος και ομότιμος καθηγητής των Ιατρικών Σχολών Ιωαννίνων και Αθηνών. Ο κ. Χαράλαμπος Σ. Ρούσσος είναι ακαδημαϊκός”.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ….ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΕΙ!!!!!!!
Η πρόταση είναι όντως εξαιρετική και σε αυτή θα ήθελα να προσθέσω μία σκέψη. Γιατί να μην μπορούν να κάνουν χρήση του χειρουργείου και του μαιευτηρίου και ιδιώτες γιατροί έναντι συμφωνηθέντος αντιτίμου;