ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΝ ΛΙΜΑΝΙ, ΑΛΛΑ ΣΥΣΚΕΠΤΟΜΕΘΑ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ

ΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η “ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ”;

 

 

athiniosΤο λιμάνι του Αθηνιού, βρίσκεται πάρα πολλούς μήνες, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα προβλήματά του παλιά και βαριά. Αλλά και οφθαλμοφανή. Ήρθε κάποια στιγμή και η τυπική τους επικύρωση. Μόνο μια προβλήτα σε λειτουργία. Και μετά “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Εκεί, η δημοσιογραφική πένα, απλά “δεν περιγράφει”.

“Έκτακτη ανάγκη”, εκτός από φραστικό σχήμα και προειδοποιητική διαπίστωση, σημαίνει και:

  • Τρέχω.
  • Τρέχω
  • Τρέχω

Γιατί τρέχω;. Για να αποσοβήσω τα χειρότερα.

Πως τρέχω;. Ο Νομοθέτης μου δίνει το δικαίωμα, να ενεργοποιήσω μέσα και διαδικασίες, άμεσες και χωρίς το γραφειοκρατικό βραχνά. Δηλαδή, όταν κάποιος σε σημαδεύει με ένα όπλο, δεν ζητάς άδεια να αμυνθείς. Απλά το κάνεις.

Πως αμύνεσαι, άμεσα;.

Α. Κάνεις εκτίμηση της κατάστασης.

Β. Παίρνεις άμεσα μέτρα αποσόβησης των χειρότερων.

Γ. Αποκαθιστάς όσο σου επιτρέπει η υφιστάμενη κατάσταση την πληγείσα υποδομή, πάλι άμεσα.

Δ. Εξασφαλίζεις -άμεσα πάλι- το μάξιμουμ της λειτουργικότητας και της ασφάλειας.

Και

Ε. Δρομολογείς γρήγορα, τις διαδικασίες συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σωστά;.

Σιγά, το σωστό. Λάθος και αύριο με τον κηδεμόνα σας.

Στην περίπτωση του Αθηνιού:

Ι. Έχουμε μια κατάσταση διαπιστωμένη από χρόνια. Κοιμόμαστε το νήδυμο.

ΙΙ. Φτάνουμε σε επίσημες προειδοποιήσεις επικινδυνότητας. Αλλάζουμε πλευρό.

ΙΙΙ. Ο κίνδυνος, φτάνει σε “κόκκινο”. Τότε ψιλο-ξυπνάμε και αρχίζουμε τις συσκέψεις. (Απρίλιος 2016).

ΙV. Μπαίνουμε επισήμως σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”. (Μάιος 2016). Φταίνε οι προηγούμενοι.

V. Περνάμε ένα καλοκαίρι, με την ψυχή στο στόμα. Αγουροξυπνημένοι εμείς οι αρμόδιοι, πίνουμε καφέ και συζητούμε για μελέτες.

VΙ. Βγάζουμε κακήν-κακώς το καλοκαίρι. Το Σεπτέμβρη ξαναμιλάμε στο Υπουργείο (εκεί έχει καλύτερο καφέ).

VΙΙ. Ξανακάνουμε προχτές σύσκεψη, στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπου λέμε “θα ανακατασκευαστεί” και ότι “υπάρχει η βούληση να φτιαχτεί, ένα καλό έργο”. Λαμπρά. Ανατίθενται οι μελέτες, μιλούν οι ειδικοί. Και βλέπουμε. Για ένα λιμάνι που είναι κοντά ένα χρόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όνομα του Θεού!. Που δέχεται εκατοντάδες αφίξεις πλοίων και διακινεί πάνω από ένα εκατομμύριο επιβάτες το χρόνο, χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων. Καύσιμα.

Και που περιμένει ένα χειμώνα. Αν με μια δυνατή κακοκαιρία, μας φύγει και το υπόλοιπο, τι κάνουμε;. Θα ξυπνήσουμε;. Ή θα αρχίσουμε πάλι τις συσκέψεις:.

 

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΣΠΙΣΤΟΥΣ, ΙΔΟΥ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΣΑ

 

 

Η πλήρης ανακατασκευή του λιμανιού της Σαντορίνης, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί η μία προβλήτα μήκους 62 μέτρων μπροστά από τον ανοιχτό επιβατικό σταθμό, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη, υπό τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και τον γγ Λιμένων, Χρήστο Λαμπρίδη.

Σημειώνεται, ότι εδώ και καιρό ο δήμος της Σαντορίνης είχε προχωρήσει σε αποκλεισμό της συγκεκριμένης προβλήτας στο λιμάνι του Αθηνιού όπου εξυπηρετούνται πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι τα τσιμεντένια μπλόκια είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση και η πρόσδεση πλοίων της ακτοπλοΐας, αλλά και η επιβίβαση βαρέων οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο, δεν ήταν ασφαλής. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, μάλιστα, υπήρχαν καθυστερήσεις στις προσεγγίσεις πλοίων της ακτοπλοΐας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενόψει της αυξημένης επιβατικής κίνησης.

Στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας ήταν παρόντες ο διευθυντής Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Θεόδωρος Τσουκαλάς, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, Ηλίας Πελέκης.

Εκπρόσωποι της τεχνικής εταιρείας που πραγματοποίησε έλεγχο στις λιμενικές εγκαταστάσεις ανέλυσαν τις ζημιές που έχουν δημιουργηθεί και πρότειναν σειρά λύσεων.

Ο δήμαρχος Σαντορίνης και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επέμειναν στο πόσο μεγάλη είναι η σημασία του λιμένα του Αθηνιού, ο οποίος δέχεται τεράστιο τουριστικό φόρτο το καλοκαίρι, αλλά και βαριά φορτία το χειμώνα, οπότε γίνονται οι επισκευές στο νησί και μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες υλικών.

Ο κ. Κουρουμπλής αναγνώρισε τη σημασία του λιμανιού και επέμεινε ότι το έργο το οποίο θα γίνει πρέπει να είναι ένα λιμάνι που να έχει επάρκεια και να αντέξει στον χρόνο, δεδομένων των εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών του νησιού.

Ο κ. Λεονταρίτης ζήτησε την πολιτική στήριξη του υπουργού Ναυτιλίας για την εκτέλεση του έργου και ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να γίνει ένα καλό έργο.

Συστάθηκε ολιγομελής επιτροπή για την εποπτεία της εκτέλεσης του έργου, η οποία αποτελείται από τον κ. Λαμπρίδη, τον κ. Λεονταρίτη και τον κ. Πελέκη, καθώς και από στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *