Αυξάνονται τα τέλη διαμονής, αντιδράσεις των ξενοδόχων

 

 

 

Αυξάνεται έως και κατά δέκα ευρώ, το τέλος ημερήσιας διαμονής στα Ξενοδοχεία προκειμένου να δημιουργηθεί αποθεματικό μαξιλάρι για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και ήδη έχει προκληθεί σειρά αντιδράσεων σε ξενοδοχειακούς φορείς της χώρας.

Γράφει η Καθημερινή: “Ειδικότερα αποφασίστηκε να αυξηθεί κατά 1 έως και 6 ευρώ σε 1,5 έως και 10 ευρώ από το 2024 ο φόρος ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία, που καταβάλλεται επιπλέον όλων των άλλων χρεώσεων και αποδίδεται στα δημόσια ταμεία. Στόχος είναι, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, να διπλασιαστεί το 2024 το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές από τα 300 στα 600 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο δήλωσε πως ένας τουρίστας που πληρώνει 500 ή 1.000 ευρώ για μία βραδιά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας, δεν θα έχει πρόβλημα να καταβάλει τα αυξημένα τέλη τα οποία ισχύουν και σε άλλες χώρες”.

 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “πηγές της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας δηλώνουν πως το 99% των ξενοδοχείων 5 αστέρων έχουν μέση τιμή δωματίου κάτω των 200 ευρώ. Και η αύξηση του τέλους διαμονής για τη συγκεκριμένη κατηγορία από τα 4 στα 10 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. […]«Τα 10 ευρώ στην τιμή των 100 ευρώ για το δωμάτιο σημαίνει 10% επιβάρυνση, την ώρα που επιχειρούμε να διευρύνουμε την τουριστική σεζόν κάνοντας προσφορές για τον Μάρτιο, τον Απρίλιο ή τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», αναφέρει χαρακτηριστικά επιχειρηματίας με τον οποίον συνομίλησε η «Κ». Άλλος ξενοδόχος επισημαίνει πως η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 300%, είναι στα χαμηλότερης κατηγορίας καταλύματα 1 και 2 αστέρων. Σημειώνεται ότι το τέλος διαμονής καταβάλλεται ανά δωμάτιο και όχι κατά κεφαλήν. Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για τα ξενοδοχεία 1 και 2 αστέρων το τέλος θα ανέβει από 0,50 σε 1,5 ευρώ, για τα 3 αστέρων από 1,5 στα 3 ευρώ, για τα 4 αστέρων από 3 στα 7 ευρώ και για τα 5 αστέρων θα αυξηθεί από 4 ευρώ στα 10 ευρώ”.

 

 

Στην κατακλείδα του δημοσιεύματος, γίνεται παράθεση δηλώσεων επιχειρηματιών που σημειώνουν: «Θα ήταν λογικό να επιβάλλονται 10 ή, αν θέλετε, και περισσότερα ευρώ τέλος διαμονής στη Μύκονο και τη Σαντορίνη τον Αύγουστο ή και τον Ιούλιο, αλλά όχι 10 ευρώ σε ξενοδοχείο 5 αστέρων της Θράκης που αυτή τη στιγμή πουλάει προς 109 ευρώ τη βραδιά το δωμάτιο». Επίσης προτείνεται αντί για την αύξηση του τέλους διαμονής, ο ανασχεδιασμός του τέλους παρεπιδημούντων (0,5% επί των εισπράξεων)”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *