“Ακτοπλοΐα: Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τους Κυκλαδίτες”
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
“• Να μειωθούν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων
• Άμεση καταβολή των οφειλών του Μεταφορικού Ισοδύναμου
• Δίκτυο ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων που να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών 12 μήνες το χρόνο
Άλλη μια διαμαρτυρία, όπως η πρόσφατη των 4 Δημάρχων των Δυτικών Κυκλάδων (Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος) για τις ενδοκυκλαδικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, έπεσε στο κενό, αφού το ΥΝΑΝΠ, στην Απάντηση προς τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, απλώς περιγράφει την υφιστάμενη κατάσταση και δε δίνει απολύτως καμία απάντηση στα αιτήματα.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μόνο ένα πλοίο: Το «ΑΡΤΕΜΙΣ», που εξυπηρετεί τις ενδοκυκλαδικές γραμμές, μας επιβεβαιώνει ότι το ένα δρομολόγιο από τα τρία που εξυπηρετούν τις δυτικές Κυκλάδες στη σύνδεση τους με τη Σύρο κόπηκε, (και μάλιστα κόπηκε το δρομολόγιο της Τετάρτης και όχι της Τρίτης, αυτό που έδινε τη δυνατότητα στους πολίτες για εξυπηρέτηση στη Σύρο με επιστροφή), ενώ αγνοεί πλήρως και επιδεικτικά τα αιτήματα αλλαγής ωραρίων αλλά και εκείνα που αφορούν τη βελτίωση της διασύνδεσης με τον Πειραιά.
Η ελλιπέστατη ενδοκυκλαδική επικοινωνία δεν αφορά μόνο τις Δυτικές Κυκλάδες, αφορά το σύνολο των νησιών, είτε πρόκειται για μικρά νησιά όπως η Ανάφη, είτε μεγάλα για τα οποία δεν καθίσταται δυνατή μια σύνδεση μετ’ επιστροφής σε λογικά πλαίσια, όπως το δρομολόγιο Νάξος-Σύρος, το οποίο εκτελείται μόνο κάθε Σάββατο!
Όλη αυτή η κατάσταση, συνδυαζόμενη με την επικείμενη αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και την παντελή απαξίωση του πετυχημένου θεσμού του Μεταφορικού Ισοδύναμου, δημιουργεί ένα εκρηκτικό αδιέξοδο για τους μόνιμους κατοίκους κυρίως αλλά και τους δυνητικούς επισκέπτες.
Αυτές τις μέρες είδαμε και ακούσαμε, με τις συναντήσεις στη Σύρο της ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ με το Επιμελητήριο και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, ποικίλες εξαγγελίες που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσουν τόσο τις ανάγκες των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων, όσο και τον «εξορθολογισμό» του Μεταφορικού Ισοδύναμου.
Ακούσαμε υποσχέσεις για δωδεκαετείς συμβάσεις για τις «άγονες γραμμές», κάτι που η Ε.Ε. είχε θεσπίσει πάνω από 30 χρόνια αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα μας, ακούσαμε παροχολογίες για διάθεση κονδυλίων ύψους 400 εκατομμυρίων για τις άγονες γραμμές, από τα 80 που υποτίθεται ότι διατίθενται σήμερα, ακούσαμε ξανά το περίφημο Master Plan για το Αιγαίο που (για άλλη μια φορά) περιλαμβάνει την ανάδειξη του χιλιοειπωμένου δικτύου των ακτοπλοϊκών διασυνδέσεων μεταξύ όλων των νησιών τόσο μεταξύ τους, όσο και με την Αττική. Δεν ακούσαμε όμως κάτι εκτός από ευχολόγια για τις επικείμενες αυξήσεις των εισιτηρίων, ενώ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο επαναλαμβάνεται η αγαπημένη έκφραση των κυβερνητικών αξιωματούχων για «εξορθολογισμό» του, σαν να είναι άδικο ή ανορθολογικό μέτρο, σιωπώντας επιδεικτικά για τις σκανδαλώδεις καθυστερήσεις στις πληρωμές των ωφελούμενων, φυσικών προσώπων, και επιχειρήσεων επί τόσο μακρό διάστημα.
Είναι πασιφανές ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να βελτιώσουν το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει τα ολιγοπώλια των ναυτικών εταιρειών που νέμονται το Αιγαίο. Και αυτό βεβαίως αναδεικνύεται με τον πλέον καθαρό τρόπο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τότε που η Ακτοπλοΐα εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους.
Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς των νησιών, να αντιπαλέψουν σε όλα τα επίπεδα αυτή την πολιτική, να απαιτήσουν να γίνει μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, να απαιτήσουν την έγκαιρη καταβολή των τεράστιων οφειλών του Μεταφορικού Ισοδύναμου, να απαιτήσουν τον καθορισμό του δικτύου διασυνδέσεων έπειτα από ουσιαστική διαβούλευση, με τρόπο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο των κατοίκων, όσο και των επισκεπτών των νησιών μας”.
Αθήνα, 28.11.2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: «Ερώτηση Βουλευτών της Νέας Αριστεράς για την κοινή επιστολή των 4 Δημάρχων των Δυτικών Κυκλάδων που εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τα ενδο-κυκλαδικά δρομολόγια»
Έξι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα την κοινή επιστολή των 4 Δήμαρχων των Δυτικών Κυκλάδων, οι οποίοι εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τα ενδο-κυκλαδικά δρομολόγια.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οι Δήμαρχοι Σίφνου, Σερίφου, Μήλου και Κίμωλου εκφράζουν την διαμαρτυρία τους για τα ενδο-κυκλαδικά δρομολόγια.
Στην επιστολή τους οι Δήμαρχοι αναφέρουν ότι για άλλη μια φορά αιφνιδιάστηκαν με την πληροφορία της διακοπής ενός ενδο-κυκλαδικού δρομολογίου που εξυπηρετούσε τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων.
Πάγιο αίτημα των Δυτικών Κυκλάδων είναι η βελτίωση της ενδο-κυκλαδικής συγκοινωνίας και κυρίως σε ό,τι αφορά στη σύνδεση των νησιών με την πρωτεύουσα του Νομού, όπου οι πολίτες χρειάζεται να μετακινηθούν ακτοπλοϊκώς για την εξυπηρέτησή τους σε δημόσιες δομές (Νοσοκομείο, Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Δικαστήρια, Εφετείο κ.λπ.).
Οι Δήμαρχοι τονίζουν ότι σε αυτή τη γραμμή επί σειρά ετών υπήρχαν δρομολόγια τρεις φορές την εβδομάδα: κάθε Κυριακή, Τρίτη και Τετάρτη πρωί από τη Σύρο και τις ίδιες μέρες, το απόγευμα, από Σίφνο, Σέριφο, Μήλο, Κίμωλο για τη Σύρο. Έτσι, οποιοσδήποτε χρειαζόταν να μεταβεί για οποιαδήποτε δουλειά σε Υπηρεσία της πρωτεύουσας του νομού, επέλεγε να αναχωρήσει την Κυριακή το απόγευμα και να επιστρέψει την Τρίτη, επιβαρυνόμενος με δυο διανυκτερεύσεις στη Σύρο.
Επιπλέον, σε συνάντηση που είχαν πέρυσι οι Δήμαρχοι των Δυτικών Κυκλάδων με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν ζητήσει ένα ακόμα ενδο-κυκλαδικό δρομολόγιο. Υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου ότι το συγκεκριμένο αίτημα θα εξεταζόταν.
Αντί, ωστόσο, να προστεθεί δρομολόγιο, πληροφορήθηκαν ότι εξετάζεται η διακοπή του δρομολογίου της Τρίτης, με αποτέλεσμα όποιος πολίτης χρειάζεται να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα του νομού να πρέπει να επιβαρυνθεί με τρεις διανυκτερεύσεις στο νησί της Σύρου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, oι τέσσερεις Δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ζητάνε :
- Nα μην τροποποιηθεί το ενδο-κυκλαδικό δρομολόγιο της Τρίτης,
- Να αλλάξει το δρομολόγιο της Τετάρτης (αναχώρηση από τη Σύρο το μεσημέρι αντί για το πρωί)
- Να προστεθεί ένα ακόμα δρομολόγιο.
- Να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν τα παρακάτω δρομολόγια: κάθε Παρασκευή δρομολόγιο από τα νησιά μας προς τον Πειραιά και κάθε Σάββατο δρομολόγιο από τον Πειραιά προς τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων
Επειδή ανακοινώθηκε πρόσφατα η ενδεχόμενη διακοπή του ενδο-κυκλαδικού δρομολογίου της Τρίτης, που εξυπηρετεί τα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και τα συνδέει με την πρωτεύουσα του Νομού
Επειδή επανειλημμένως οι Δήμαρχοι έχουν ζητήσει η αναχώρηση του πλοίου από τη Σύρο να τροποποιηθεί, έτσι ώστε κάποιος που φτάνει στη Σύρο την Τρίτη το βράδυ να μπορεί να επισκεφθεί τις Υπηρεσίες την Τετάρτη το πρωί και να αναχωρήσει από τη Σύρο το μεσημέρι.
Επειδή η ακτοπλοϊκή σύνδεση και οι βελτιώσεις στην ενδο-κυκλαδική συγκοινωνία είναι κρίσιμες για την καθημερινότητα των πολιτών μας και την εξυπηρέτησή τους σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
Επειδή με τα υπάρχοντα δρομολόγια οι Δήμαρχοι επισημαίνουν για άλλη μια φορά ότι δυσχεραίνεται η εξυπηρέτηση κατοίκων, δημόσιων υπαλλήλων και επαγγελματιών, με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που έχουν επισημανθεί σε προγενέστερες επικοινωνίες τους προς την πολιτική ηγεσία
Επειδή η αναγκαία βελτίωση αυτών των δρομολογίων θα συντελέσει στην ανάπτυξη των νησιών και στην ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών δομών της περιοχής
Επειδή το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των νησιωτικών περιοχών.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Ποιοι είναι οι λόγοι για την ενδεχομένη διακοπή του δρομολογίου της Τρίτης; Εξετάζεται κάποια εναλλακτική λύση, και αν ναι ποια;
- Πως σκοπεύει το Υπουργείο να ανταποκριθεί στα αιτήματα των τοπικών αρχών για την ενίσχυση της ενδο-κυκλαδικής συγκοινωνίας, ιδιαίτερα για τη διευκόλυνση των πολιτών που χρειάζεται να επισκέπτονται τις δημόσιες υπηρεσίες στη Σύρο;
- Ποια είναι η στάση του Υπουργείου σχετικά με το αίτημα των τοπικών αρχών για προσθήκη ενός ακόμα ενδο-κυκλαδικού δρομολογίου, ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία;
- Ποια είναι η στάση του Υπουργείου σχετικά με το αίτημα των τοπικών αρχών να αλλάξει το δρομολόγιο της Τετάρτης (αναχώρηση από τη Σύρο το μεσημέρι αντί για το πρωί) και να μειωθεί η ανάγκη για επιπλέον διανυκτερεύσεις των πολιτών στη Σύρο;
- Σκοπεύει το Υπουργείο να επανεξετάσει το σχεδιασμό της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πειραιά – Δυτικές Κυκλάδες σύμφωνα με το αίτημα των τοπικών αρχών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα
Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου
Χουσεϊν Ζεϊμπεκ
Αθανάσιος (Νάσος) Ηλιόπουλος
Οζγκιούρ Φερχάτ
Θεανώ Φωτίου