ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ
ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Μοιάζει παράξενο, αλλά η Σαντορίνη με τα χιλιάδες παιδιά, δεν έχει ασφαλείς, σύγχρονες ή τουλάχιστον επαρκείς παιδικές χαρές. Παντού αντικρίζει κανείς μια κόκκινη ιριδίζουσα ταμπέλα που λέει «Απαγορεύεται Αυστηρά η Είσοδος». Μοιάζει με κακόγουστο αστείο, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει είσοδος. Τα πάντα είναι σπασμένα, ρημαγμένα και επικίνδυνα. Κάποιες μετατρέπονται σε μικρές χωματερές.
Και ο Δήμος;. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος;. Που μάλιστα –όπως πρόσφατα η Σίφνος- μπορεί να αποσπάσει ακόμα και κρατικά κονδύλια, τι κάνει;. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Ναι, διαδικασίες χρόνων και χρόνων. Η Γέφυρα Ρίου- Αντιρίου, δεν χρειάστηκε τόσες ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.
Πολλοί γονείς το ρισκάρουν. Πάνε σε ημι-κατεστραμμένες και επικίνδυνες παιδικές χαρές και παίζουν με τα παιδιά τους. Γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε. Και κάθε φορά που γίνεται θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο- και γίνεται συχνά- η απάντηση έχει να κάνει με ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Τόσο μακρόχρονες που τα πρώτα παιδιά που μεγάλωσαν χωρίς παιδικές χαρές, θα αναζητούν παιδικές χαρές, για τα δικά τους παιδιά.
Μια ομάδα γονέων της Σαντορίνης, αντιμετωπίζοντας την επαίσχυντη αδιαφορία του Δήμου, αποφάσισε να πιέσει. Εις μάτην. Τα παιδιά, είναι ανεπιθύμητα στη Σαντορίνη. Αποφάσισαν λοιπόν να δώσουν το λόγο στα ίδια τα παιδιά. Που έγραψαν, ζωγράφισαν, έφτιαξαν γλυπτά με πλαστελίνη, διεκδικώντας το δικαίωμα τους στο παιχνίδι.
Ο Σύλλογος Κρητών υιοθέτησε την ιδέα μιας έκθεσης με αυτά τα έργα (κάποιοι «αρμόδιοι» είχαν και μερικές μυστήριες αντιρρήσεις) και εκτέθηκαν στην αυλή του Λυκείου. Τα εγκαίνια, έκανε ο γνωστός καλλιτέχνης Βαγγέλης Ρούσσος (Πέπος), μαζί με εκπροσώπους των γονιών, ενώ μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Μανώλης Ορφανός, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας και ο φίλος της Σαντορίνη, Δημοσιογράφος, Λαογράφος και πρώην Δήμαρχος Τεμένους Κρήτης κ. Γιώργος Βιττώρος.
Δυστυχώς, αυτές οι παράξενες βροχές του Ιούνη, κατέστρεψαν τα έργα των παιδιών. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιοι καταστρέφουν τα όνειρά τους για παιχνίδι. Έτσι έμεινε μόνο το βίντεο και η διάθεση των γονιών να συνεχίσουν να πολεμούν για το αυτονόητο.