ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΜΟΣΧΑΝΘΗ

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΟ ΣΚΑΜΠΑΒΙΡΙΑ

 

 

“Χρόνια σας πολλά, ευτυχισμένος ο νέος χρόνος με υγεία.

Ο καπετάν Κώστας από το Γαλαξίδι στη γέφυρα του Μοσχάνθη, μαζί με την Αργυρώ, την Χριστίνα, την Ανδρονίκη και τον παπά Μιχάλη, με την καλοκαιρινή του στολή, μερικά χρόνια αργότερα με την χειμωνιάτικη στολή του, λέγεται ότι είχε γίνει ένα με το πλοίο, το βάδισμά του ήταν προσαρμοσμένο στο κούνημα του πλοίου του και τον είδαν μία μέρα να ανεβαίνει την οδό Σταδίου πατώντας μία δεξιά και μία αριστερά σαν σε τρικυμία. Οι δύο φωτογραφίες είναι από το αρχείο μου.

Θόδωρος Σκαμπαβίριας

Στην Τρίτη φωτογραφία το πλωριό ανοιχτό κατάστρωμα του Μοσχάνθη, σκεπασμένο με καραβόπανο για τον ήλιο, φαίνεται το κύριο κατάρτι του, οι περιμετρικοί ξύλινοι βερνικωμένοι καναπέδες με τα περίτεχνα μαντεμένια πόδια, κεντρικές πάνινες πολυθρόνες, σκοινιά, ορειχάλκινες χελώνες φανάρια, ορειχάλκινα φιλιστρίνια σε ταμπλαδωτά χωρίσματα γεμάτο ταξιδιώτες, από το αρχείο της Δέσποινας Χαλκέα – Σοίλη.

Τέταρτη φωτογραφία Αύγουστος 1950 Αλοπρόνοια, από το αρχείο του Λεωνίδα Βαφειαδάκη, ιστορική φωτογραφία, σε πρώτο πλάνο δεμένες οι ψαρόβαρκες και τα καΐκια, στο βάθος αρόδο με κωπήλατες βάρκες γύρο του, γεμάτες επιβάτες που θα ταξιδέψουν, το ποστάλι, Μ/V ΜΟΣΧΑΘΗ.

Επεξεργασία φωτογραφιών, έρευνα, Θόδωρος Σκαμπαβίριας”.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *