«TO ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΞΑΝΑ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΜΑΖΙ ΚΑΙ Η ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ  ΘΗΡΑΙΑ ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

«Η ιαπωνική ΜΚΟ «Πλοίο της Ειρήνης» διοργανώνει από το 2008 «Παγκόσμια ταξίδια για ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά» με την παρουσία Χιμπακούσα (ανθρώπων που επιβίωσαν από τις πυρηνικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι).

Το σημερινό 98ο ταξίδι του ξεκίνησε στις 8 Μαΐου από τη Γιοκοχάμα και θα επιστρέψει στις 21 Αυγούστου 2018 και είναι το πρώτο μετά τη βράβευση της ICAN με Νόμπελ ειρήνης 2017. Σε αυτό δυο Χιμπακούσα (ένας από τη Χιροσίμα Mr Ueda Koji και ένας από το Ναγκασάκι Mrs Kuramori Terumi και ένας δεύτερης γενιάςMr Shinagawa Kaoru) θα επισκεφθούν 25 λιμάνια σε 22 χώρες όπου θα μοιραστούν την εμπειρία τους με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.

Στην Ελλάδα θα επισκεφθούν στις 5 Ιουνίου στη Σαντορίνη τοΔημαρχείο Θήρας στις 190 πμ (όπου στην προηγούμενη επίσκεψη τους http://mariasot.blogspot.com/2016/09/blog-post_17.html είχαν φυτέψει μια ελιά στο προαύλιο) και στις 12 το μεσημέρι το Δημοτικό σχολείο Ακρωτηρίου, όπου θα μιλήσουν στους μαθητές. Ας σημειωθεί ότι τα παιδιά αυτού του Δημοτικού σχολείου με τη φροντίδα της δασκάλας τους κας Αργυρούλας Πιτσικάλη είχαν ετοιμάσει το βίντεο, που προβλήθηκε κατά την τελετή βράβευσης με Νόμπελ Ειρήνης της ICAN στο Όσλο.

Στις 6 Ιουνίου το Πλοίο θα καταπλεύσει στον Πειραιά, όπου αναμένεται να έχουν συνάντηση με κυβερνητικούς και δημοτικούς άρχοντες.

Το θέμα αυτού του ταξιδιού είναι «Από το σταμάτημα στην πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων με τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών».

Στις 7-7-2017 έγινε ένα ιστορικό βήμα για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων όταν υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ η «Συμφωνία για την Πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων» και το Δεκέμβριο ηICAN τιμήθηκε με Νόμπελ ειρήνης σε αναγνώριση της συμβολής της σε αυτή τη Συμφωνία. Τα πυρηνικά όπλα τώρα είναι παράνομα χάρη τις προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών. Εν τούτοις οι πυρηνικοκάτοχες χώρες και οι σύμμαχοί τους ακόμη δεν θέλουν να συμμορφωθούν. Γιαυτό είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλισθεί η επικύρωση της Συμφωνίας. Η Ιαπωνία σαν χώρα που υπέστη την φρικτή εμπειρία από τη χρήση πυρηνικών πρωτοστατεί σε αυτή την πρωτοβουλία για να μην επαναληφθεί ποτέ το ίδιο λάθος.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), (Νόμπελ ειρήνης 2017) είναι ένας συνασπισμός 468 μη κυβερνητικών οργανώσεων από περισσότερες από εκατό χώρες. Ξεκίνησε τη δράση της, με την πρωτοβουλία των γιατρών μελών της  τιμημένης με Νόμπελ ειρήνης 1985 IPPNW (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) και συνεργάζεται στενά με τους Χιμπακούσα και το “Πλοίο της ειρήνης”.

 

Μαρια Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *