ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ, ΜΙΑ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

 

 

 

“Greed is good”-“ «Η απληστία είναι καλή», τόνιζε στην ταινία «Wall Street”, ο Γκόρντον Γκέκο. Υποτίθεται πως το φιλμ (1987) του Όλιβερ Στόουν ήταν -και Ήταν!- μια καταγγελία του σαρκοβόρου καπιταλισμού και του οικονομικού αμοραλισμού. Όμως, η εμβληματική φιγούρα που ενσάρκωσε ο Μάικλ Ντάγκλας, έγινε ίνδαλμα για τους άπληστους νεαρούς που λαχταρούσαν εύκολα κέρδη και μεγάλη ζωή, αδιαφορώντας για την ηθική.

Το 2013 o Σκορτσέζε και με τον «Λύκο της Γουόλ Στρητ» (Wall Street Woolf), απέδωσε μια νέα, περισσότερο φρενήρη εκδοχή, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, θαυμαστή -στην ταινία- του Γκέκο να ανακατεύει αυτό το μεθυστικό κοκτέιλ της απληστίας, της μεγάλης ζωής και του εύκολου χρήματος. Ποτά, ναρκωτικά,  ξέφρενα πάρτι και εκκωφαντική ματαιοδοξία.

 

Αλλά, τόσο ο Στόουν, όσο και ο Σκορσέζε δεν δημιούργησαν εν κενώ. Οι χαρακτήρες τους, είναι υπαρκτοί και η δράση τους συνηθισμένη στους διεθνείς χρηματιστηριακούς κύκλους. Οι μόνοι που κάπως την πληρώνουν, είναι αυτοί που παραβαίνουν τους χρυσούς κανόνες του καπιταλισμού: Κλέψε όσο θέλεις, αλλά όχι τους πλούσιους και όχι -επιδεικτικά τουλάχιστον- την  εφορία. Γιατί το κράτος μπορεί να είναι διατεθειμένο να κάνει τα στραβά μάτια στην κλεψιά, αλλά μην τολμήσεις και το ρίξεις στη μοιρασιά.

 

Ο μακρύς πρόλογος, καταλήγει σε ένα πατριωτάκι. Εκ Λονδίνου. Ονόματι, Αντώνης Κωνσταντίνου- Anthony Constantinou που έκλεψε μέχρι και τα πόμολα στο επιλεγόμενο Σίτι, την οικονομική καρδιά του Λονδίνου. «City boss compared to the The Wolf Of Wall Street” «Το Αφεντικό του Σίτι, που συγκρίνεται με τον Λύκο της Γουόλ Στρητ» τον αποκαλεί, ο independent, ενώ όλες οι βρετανικές εφημερίδες περιγράφουν τα κατορθώματα του 41χρονου Έλληνα. Άλλωστε και ο «Λύκος της Γουόλ Στρητ» που σκιαγραφεί η ταινία, στην  πραγματική ιστορία του χρηματομεσίτη Τζόρνταν Μπέλφορτ, βασίζεται.

 

 

ΞΕΦΡΕΝΑ ΠΑΡΤΙ ΚΑΙ ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ

 

 

 

Τι έκανε το πατριωτάκι;. Διέπραξε μια απάτη ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας αυτό που οι αγγλοσάξονες αποκαλούν «Μέθοδος Πόνζι»  -Ponzi scheme. Στην Ελλάδα, η μέθοδος είναι πιο γνωστή ως “πυραμίδα» ή «αεροπλανάκι» και είναι απλή στη σύλληψή της. Υπόσχεσαι -και στην αρχή δίνεις- τεράστιες αποδόσεις στους επενδυτές. Αυτοί φέρνουν καινούριους, η φήμη εξαπλώνεται και ο συνδυασμός απληστίας και βλακείας, τους αφήνει κάποια στιγμή όλους αδέκαρους, γιατί αντί να εξαργυρώσουν τα γρήγορα κέρδη τους, συνεχίζουν να τα αφήνουν στον κουμπαρά του απατεώνα, προκειμένου να αυγατίσουν κι άλλο. Ο Πόνζι, είχε κάνει ακριβώς αυτό τη δεκαετία του 1920 στην Αμερική και το όνομά του φιγουράριζε για καιρό στα πρωτοσέλιδα του αμερικανικού τύπου.

 

Αλλά η απληστία χτυπάει και τους απατεώνες. Αντί να σιγουρέψουν τα παχυλά τους βαλάντια, επιδίδονται σε κάθε είδους εξαλλοσύνες. Ο Κωνσταντίνου για παράδειγμα, ξόδεψε 80.000 ευρώ για το πάρτι γενεθλίων του ενός έτους γιού του, περίπου 500.000 για το ενοίκιο ενός τζετ που θα τον πήγαινε σε αγώνα μηχανοκίνητου αθλητισμού με τους συνεργάτες του, μερικά τρελά ποσά για τον ενοίκιο πολυτελών επαύλεων και γραφείων και δυσθεώρητες χορηγίες σε αθλητικά σωματεία όπως η Τσέλσι (κάτι ελληνικό θυμίζει αυτό, αλλά τι;).

 

Αλλά το κορυφαίο, ήταν ο γάμος του στη Σαντορίνη. Σύμφωνα με τους Financial Times, ξόδεψε τον Σεπτέμβριο του 2014, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ( 2,5 εκατομμύρια στερλίνες) για τον “no expense spared” («άνευ χρέωσης», περίπου η μετάφραση)- σύμφωνα με τον  independent, παραμυθένιο γάμο του στη Σαντορίνη. Συγκριτικά, ο Αιγύπτιος κροίσος Οσάμα Φάθι Ραμπάχ Αλ-Σαρίφ, αποδείχτηκε μάλλον τσιφούτης αφού για να παντρευτεί την Μολδαβή καλλονή Ξένια Ντέλι στο νησί (4 Ιουνίου του 2016), είχε ξοδέψει περίπου 1.000.000 ευρώ.  Σιγά τα δίφραγκα!. Ο Αντωνάκης (Κωνσταντίνου), είχε ξετινάξει πιο πριν την μπάνκα.

 

Τώρα βέβαια, το πατριωτάκι τη βγάζει μάλλον δύσκολα. Καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλάκιση το 2016 για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες κατά τη διάρκεια ενός πάρτι με ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ και άλλων τερψιλαρυγγίων. Προχτές το δικαστήριο  Southwark Crown Court,  μετά από διαδικασία διάρκειας επτά εβδομάδων, τον καταδίκασε σε 14 χρόνια φυλάκιση για 2 κατηγορίες απάτης και για τέσσερις για ξέπλυμα χρήματος.   Αλλά το πατριωτάκι την είχε ήδη κοπανήσει. Πληροφορίες του Ρόιτερς, αναφέρουν πως τον συνέλαβαν οι βουλγαρικές αρχές με πλαστό ισπανικό διαβατήριο, ενώ προσπαθούσε να πάει στην Τουρκία. Αφέθηκε όμως ελεύθερος και εξαφανίστηκε. Στις δημοσιεύσεις τους τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνουν πως πιστεύεται ότι αξιοποίησε τη στήριξη της ελληνικής και κυπριακής οικογένειάς του και παραμένει καταζητούμενος.

 

Αλλά 3.000.000 ευρώ για ένα γάμο, δύσκολα θα ξαναδεί η Σαντορίνη!.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *