“Το κόκκινο ηφαιστειογενές υλικό γεμάτο σίδηρο που έχει διαβρωθεί από τον αέρα και το νερό, γίνεται κατακόκκινο και καθιστά την «Κόκκινη Παραλία» της Σαντορίνης κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου μία από τις ομορφότερες στον κόσμο.

Αναμφισβήτητα ένα μαγευτικό τοπίο το οποίο όμως στην πραγματικότητα μόνο από μακριά κάποιος πρέπει να το θαυμάζει. Αναμφισβήτητα μεγάλος πειρασμός το να κολυμπήσεις στα σκούρα βαθιά νερά πατώντας πάνω στις κόκκινες ηφαιστειογενείς πέτρες.

Για αυτό και από τον Αύγουστο του 2013 λόγω της επικινδυνότητας εκδήλωσης καταπτώσεων των πρανών ο Δήμος Θήρας έχει απαγορεύσει την πρόσβαση των επισκεπτών στην Κόκκινη Παραλία καθώς και τη διέλευση και προσέγγιση λουομένων και περιπατητών. Η περιοχή μάλιστα σηματοδοτήθηκε και με προειδοποιητικές πινακίδες ενώ θεωρητικά την απόφαση περιφρουρεί η αστυνομία και το Λιμεναρχείο.

Τίποτα από τα παραπάνω βέβαια δεν εφαρμόζεται. Χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο σκαρφαλώνουν καθημερινά στο μονοπάτι που οδηγεί στην Κόκκινη Παραλία αγνοώντας τις προειδοποιητικές πινακίδες. Ακόμα όμως και αν κάποιος φτάσει σώος στην παραλία, όπου σημειωτέον δεκάδες τουριστικά σκάφη μεταφέρουν εκεί λουόμενους, απολαμβάνεις το μπάνιο σου με χιλιάδες τόνους ηφαιστειακού υλικού να είναι έτοιμο να καταρρεύσει πάνω στο κεφάλι σου.

Μάλιστα το πιο προχωρημένο σημείο της κατάρρευσης των υλικών προς την θάλασσ με τον πρώτο ξαπλωμένο λουόμενο χωρίζει ένα σχοινί.

Ένα ακόμα πολύ επικίνδυνο σημείο κατά την απαγορευμένη διαδρομή προς την παραλία είναι αυτό όπου Ένας τεράστιος Κόκκινος Βράχος είναι έτοιμος να ξεκολλήσει. Οι περιπατητές μάλιστα σχολιάζουν μεταξύ τους τον κίνδυνο ενώ στο σημείο αυτό βαδίζουν πιο γρήγορα αντιλαμβανόμενοι τον κίνδυνο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν σε επίπεδο πολιτικής προστασίας η έκδοση απλώς μιας απαγόρευσης χωρίς την επιτήρηση για την τήρηση της ή μη καλύπτει τους υπεύθυνους σε ενδεχόμενο δυστυχήματος.

Απαράμιλλη η ομορφιά δεδομένος ο κίνδυνος”.