ΘΕΛΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ;. ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΟΣ ΣΕΖΟΝ
ΕΚΤΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ CONDE NAST- ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
“Η Σαντορίνη είναι ένας από τους τόπους που τώρα κατακλύζεται από την ίδια της, τη δημοτικότητα” γράφει το μεγάλο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller. Ο ταξιδιωτικός συντάκτης Timothy O’Grady, κάνει το ρεπορτάζ και σημειώνει:
«Όταν πρωτοήρθα στη Σαντορίνη, εκστασιάστηκα», λέει η Γεωργία Τσάρα, σομελιέ και διευθύντρια στο εστιατόριο Σελήνη. “Η αίσθηση της καταστροφής, της επαναλαμβανόμενης καταστροφής, είναι γραμμένη στα βράχια. Αλλά και η αντοχή του νησιού, η ικανότητά του να ανανεώνεται. Υπήρξε κάτι πολύ μεγάλο σε αυτή την πρώτη εντύπωση που είχα, για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα. Οι αιώνιοι κύκλοι καταστροφής και ανανέωσης, η βαθιά ενέργεια σε αυτό. Ήταν ένα έντονο συναίσθημα. Ένιωσα ότι ο τόπος θα μπορούσε να συνεχίσει να με τροφοδοτεί, ότι θα μπορούσα να ζήσω εδώ με πάθος και δημιουργικότητα, και ότι δεν θα σταματούσε ».
Η Γεωργία είχε αυτή την εμπειρία το 1998, όταν έκανε ένα διάλειμμα από τη δουλειά της ως δημοσιογράφου για να εργαστεί για ένα καλοκαίρι σε ένα ξενοδοχείο στην παραλία Μονόλιθος, στην ανατολική πλευρά της Σαντορίνης. Σήμερα, εργάζεται σε ένα από τα ωραιότερα εστιατόρια στις Κυκλάδες. Μπορείτε να ακούσετε μία από τις συνομιλίες της για τους αιώνιους κύκλους και τις αντιφατικότητες της Σαντορίνης .
Οι φωτογραφίες μπορεί να σας οδηγήσουν στο να πιστέψετε ότι η Σαντορίνη είναι μόνο ένα μέρος από παρθένα λευκά χωριά με καταγάλανα νερά και κορίτσια με καπέλα από άχυρο και διαφανή φορέματα που κάθονται στους τοίχους, ατενίζοντας μακριά[…], αλλά για τη Γεωργία, η Σαντορίνη είναι σκληρή και αυστηρή – και σε αυτές τις ιδιότητες μπορείτε να βρείτε όχι μόνο την ομορφιά του νησιού αλλά και το μεγαλείο του”.
Η άφιξη στη θάλασσα στη Σαντορίνη είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Μικρά νησίδια γεμάτα τέφρα είναι διάσπαρτα σε όλη τη λιμνοθάλασσα. Οι ανοιχτοί, χαραγμένοι, πυρπολημένοι βράχοι του κύριου νησιού ανεβαίνουν στα δυτικά μαύρα, σκούρα, κίτρινα και λευκά κάτω από τον ήλιο, και το γαλάζιο του κοβάλτιου στις σκιές. Κάθε εδαφικό στρώμα, είναι ένα αρχείο καταστροφής. Η αίσθηση μπορεί να φτάσει στο απειλητικό. Καμία βλάστηση δεν την ανακουφίζει. Το νησί μοιάζει να σε αγκαλιάζει και να καπνίζει, όπως το στόμα ενός όπλου μετά από έναν πυροβολισμό. Ο Lawrence Durrell, ένας δεξιοτέχνης της περιγραφής, το θεωρούσε απερίγραπτο.
Το δημοσίευμα που συνοδεύεται από φωτογραφίες, συνεχίζει: “Η Σαντορίνη έχει και τους παλαιότερους αμπελώνες της Ελλάδας. Ο αέρας, η θερμότητα και το ηφαιστειακό χώμα δίνουν στο ασύρτικο ένα σταφύλι που δίνει ξηρά λευκά κρασιά που προτιμούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. […] Υπάρχουν 20 οινοποιεία, το καθένα με το δικό του όραμα και ποικιλία από κρασιά και εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Μερικοί, όπως ο Γαβαλάς στο Μεγαλοχώρι, λειτουργούν παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις. Άλλοι, όπως ο Βασάλτης στον Βουρβούλο, είναι πιο πειραματικοί. Το αγαπημένο μου, για τη γεύση των κρασιών, το περιβάλλον και τη ζεστή φιλοξενία, είναι το Κτήμα Σιγάλα, στο βόρειο άκρο κοντά στο χωριό της Οίας, που ανήκει σε πρώην καθηγητή μαθηματικών”.