“ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ (ΙΜΠΗΣ)”

Πρόσκληση στην εκπομπή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΦΥΣΗ», Web TV Ανιχνεύσεις
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024, 9μμ
Τα σημερινά ενεργά ηφαιστειακά κέντρα του εμβληματικού ηφαιστειακού νησιού της Σαντορίνης εντοπίζονται τόσο μέσα στην εντυπωσιακή καλδέρα της, Παλιά και Νέα Καμένη, όσο και εκτός στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κουλούμπο. Το ΙΜΠΗΣ, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός Ελλήνων Επιστημόνων και ανθρώπων του Νησιού, κυρίως της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τη διαρκή υποστήριξη της, από την ίδρυση του πριν 30 χρόνια, παρακολουθεί και μελετά τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.
  Τη σεισμική δραστηριότητα με ένα τοπικό δίκτυο σεισμογράφων, την ατμιδική με τις εκλύσεις αερίων (κυρίως υδρατμοί και ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και ίχνη μονοξειδίου του άνθρακα και υδρόθειου), τη στάθμη της θάλασσάς με παλιρροιογράφους, τη διακύμανση της θερμοκρασίας (μέγιστη επιφανειακή 95οC), την εδαφική παραμόρφωση (ανυψώσεις-καταβυθίσεις) με τοπικό δίκτυο γεωδαιτικών σταθμών (GPS) και δορυφορικής γεωλογικής τηλεπισκόπησης. Ενημερώνει την τοπική κοινωνία και την Πολιτεία, επεξεργάζεται σχέδια έκτακτης ανάγκης και προστασίας του πληθυσμού.
Συνομιλούν :
Ζώρζος Νικόλαος, Δήμαρχος Θήρας, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΙΜΠΗΣ.
Βουγιουκαλάκης Γιώργος, Δρ Γεωλόγος-Ηφαιστειολόγος ΕΑΓΜΕ, Πρόεδρος ΔΣ ΙΜΠΗΣ
Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Γεωφυσικής-Σεισμολογίας ΑΠΘ, Γραμματέας ΔΣ ΙΜΠΗΣ
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρώην πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ Ομοτ. Καθηγητής Μιχάλης Φυτίκας.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Σπύρος Β. Παυλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας Α.Π.Θ., Μέλος ΔΣ ΙΜΠΗΣ, Πρόεδρος ΔΣ Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
Σύνδεσμος παρακολούθησης (link):

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *