«Στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, «πυροσβεστικές» ρυθμίσεις για Μύκονο και Σαντορίνη»
Παρέμβαση του Νίκου Συρμαλένιου για Σαντορίνη-Μύκονο
“Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και την ενίσχυση της υδατικής πολιτικής
Σε δύο διατάξεις οι οποίες αφορούν την περιοχή των Κυκλάδων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων και την ενίσχυση της υδατικής πολιτικής.
Η μία διάταξη αφορά τη Σαντορίνη και η άλλη διάταξη τη Μύκονοκαι πρόκειται για «πυροσβεστικές» ρυθμίσεις, που αντί να λύνουν, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με το άρθρο 257, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά παρατείνει το σημερινό χάος. Η περιοχή στην οποία προσπαθείτε να λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση είναι ακριβώς ίδια με τη σημερινή. Η θέση είναι ακατάλληλη, η χωροθέτησή της είναι ακατάλληλη, καθώς είναι μία θέση επάνω στην Καλντέρα, ορατή από παντού. Υπάρχει, επίσης και το ζήτημα των ΣΔΙΤ. Η διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων και το νερό είναι δημόσια αγαθά και απαιτούν εφαρμογή δημόσιων πολιτικών. Επομένως, δεν μπορεί να προχωράμε σε ΣΔΙΤ.
Στο άρθρο 6 για τη Μύκονο αιφνιδιαστικά κατατίθεται διάταξη για την αναστολή των οικοδομικών αδειών, πλην εξαιρέσεων μικρής κλίμακας, μέχρι να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη. Μεταφέρεται η έγκριση των εξαιρέσεων από την Πολεοδομία της Μυκόνου και της Σύρου -που υποστηρίζει τη Μύκονο- στην Αθήνα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αντί, λοιπόν, να ενισχύονται οι μονάδες δόμησης στη Μύκονο και στη Σύρο με προσωπικό, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού αρχαιολόγος, η κυβέρνηση μεταφέρει την αρμοδιότητα στην Αθήνα.
Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα πολυνομοσχέδιο στο παρά ένα, πριν από την προκήρυξη των εκλογών, ένα καταστροφικό πολυνομοσχέδιο του οποίου όλοι έχουν ζητήσει την απόσυρση, εκτός από εσάς. Φαίνεται ότι πρέπει να ξεπληρώσετε κάποιες επιταγές ακόμα πριν προκηρύξετε τις εκλογές και να δείξετε προς αυτούς στους οποίους απευθύνεστε, ότι εμείς κάναμε την προσπάθειά μας και καταφέραμε μέχρι εκεί.
Μέσα, όμως, στο πολυνομοσχέδιο, επειδή έχουν αναφερθεί πάρα πολλοί συνάδελφοι στα γενικά και περί νερού κλπ. -στα οποία θα επανέλθω μετά- θέλω να ξεκινήσω από δύο διατάξεις οι οποίες αφορούν την περιοχή των Κυκλάδων, γιατί προφανώς κανένας άλλος δεν θα αναφερθεί σε αυτά.
Η μία διάταξη είναι το άρθρο 257 που αφορά τη Σαντορίνη και η άλλη διάταξη είναι το άρθρο 6 μιας από τις μίνι νομοσχέδια-τροπολογίες τις οποίες καταθέσατε στις 17 του μηνός για τη Μύκονο. Και γιατί ακριβώς φέρατε αυτές τις δύο διατάξεις; Είναι προφανές ότι και η Μύκονος και η Σαντορίνη αντιπροσωπεύουν ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο υπερτουρισμού και ανάπτυξης, όπου τελικά βασιλεύει η αυθαιρεσία και ο υπερκορεσμός των περιβαλλοντικών υποδομών. Περί αυτού πρόκειται. Και δεν είναι τυχαίο ότι φέρνετε αυτές τις «πυροσβεστικές» ρυθμίσεις, που αντί να λύνουν, πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα.
Σε ό,τι αφορά τη Σαντορίνη, η ενδιάμεση λύση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με το άρθρο 257, όχι μόνο δεν λύνει, αλλά παρατείνει το σημερινό χάος. Η περιοχή στην οποία προσπαθείτε να λειτουργήσει η ενδιάμεση λύση είναι ακριβώς ίδια με τη σημερινή. Η θέση είναι ακατάλληλη, η χωροθέτησή της είναι ακατάλληλη, έχει συγκεντρώσει όλα τα σχόλια τα οποία είναι αρνητικά γι’ αυτή τη θέση. Είναι μία θέση επάνω στην Καλντέρα, ορατή από παντού. Μιλάμε για έναν από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς. Μέσα στην Καλντέρα, σε απόσταση αναπνοής από παραγωγικές τουριστικές δραστηριότητες, από το νοσοκομείο και από μια σειρά άλλες δραστηριότητες βρίσκεται η χωροθέτηση αυτού του σημερινού ΧΑΔΑ.
Θέλετε τώρα να δώσετε μία παράταση με την ενδιάμεση λύση, που λέτε το πολύ πέντε ετών. Έτσι όπως το πάτε, δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε πέντε χρόνια να βρεθεί οριστική λύση. Δεν συζητάτε για την οριστική χωροθέτηση σε άλλα σημεία. Ήδη η προηγούμενη δημοτική αρχή, απ’ ό,τι ξέρω, είχε θέσει ένα σημείο το οποίο από τις δικαστικές προσφυγές που έγιναν έχει τελεσιδικήσει αρνητικά για τους προσφεύγοντες. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία και δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα χωροθετήσω αυτή τη στιγμή. Όμως υπάρχουν θέσεις οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν.
Υπάρχει, επίσης και το ζήτημα των ΣΔΙΤ. Η διαχείριση των απορριμμάτων, των λυμάτων και το νερό είναι δημόσια αγαθά και απαιτούν εφαρμογή δημόσιων πολιτικών. Επομένως, δεν μπορεί να προχωράμε σε ΣΔΙΤ.
Πάμε τώρα στο άρθρο 6 για τη Μύκονο, όπου αιφνιδιαστικά καταθέτετε διάταξη για την αναστολή των οικοδομικών αδειών, πλην εξαιρέσεων μικρής κλίμακας, μέχρι να ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται λογικό, όμως ακούστε.
Πρώτον, μεταφέρετε την έγκριση των εξαιρέσεων από την Πολεοδομία της Μυκόνου και της Σύρου -που υποστηρίζει τη Μύκονο- στην Αθήνα, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αντί, λοιπόν, να ενισχύετε τις μονάδες δόμησης εκεί, στη Μύκονο και στη Σύρο -και σας καταγγέλλει ο Σύλλογος Μελετητών-Μηχανικών των Κυκλάδων- αντί να τις ενισχύετε με προσωπικό, την ώρα που την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε θύμα ξυλοδαρμού αρχαιολόγος και έχει γίνει μεγάλη καταγγελία και κινητοποίηση από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και θα γίνει και στη Μύκονο η διαμαρτυρία, εσείς παίρνετε την αρμοδιότητα στην Αθήνα.
Όπως καταγγέλλει πάλι ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, σχετικά με τη μελέτη που έχετε αναθέσει μετά φανών και λαμπάδων, είχατε πει ότι στις 4 Φεβρουαρίου 2023 θα έχει τελειώσει η προμελέτη. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι τώρα. Το κυριότερο είναι ότι δεν εξαιρείτε από την εφαρμογή αυτής της αναστολής τους νομοταγείς πολίτες οι οποίοι έχουν καταθέσει φακέλους, έχουν καταθέσει μελέτες, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την έγκριση ενώ την ίδια ώρα τα μεγάλα ξενοδοχεία μέσω ΕΣΧΑΣΕ έχουν τη δυνατότητα να χτίσουν. Εσείς αφαιρείτε τη δυνατότητα σε ιδιώτες που έχουν ιδιοκτησία στις περιοχές αυτές και την ίδια ώρα τη δίνετε στα μεγάλα ξενοδοχεία. Ωθείτε, λοιπόν, τον κόσμο στην αυθαιρεσία.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του νερού να πω μια κουβέντα για την περίφημη μετατροπή της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Γιατί γίνεται αυτό; Προφανώς για να εποπτεύετε την αγορά. Το είπαν και οι φορείς που ήρθαν. Από τους σαράντα πέντε φορείς οι σαράντα ήταν κάθετα εναντίον της δικής σας πολιτικής. Άρα, επομένως μπαίνουν ιδιώτες στην παροχή του νερού. Έχω εντολή από τη ΔΕΥΑ της Πάρου για απόσυρση του νομοσχεδίου. Σας το καταθέτω και αυτό.
Λέτε ότι πρέπει κάποιοι να εποπτεύσουν. Μα, υπήρχε η Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Τι παραδέχεστε, δηλαδή; Ομολογία αποτυχίας ότι η Εθνική Επιτροπή Υδάτων που ήταν στο Υπουργείο δεν μπορούσε να εποπτεύσει τα κακώς κείμενα και φτιάχνετε μια άλλη επιτροπή η οποία θα εποπτεύει την αγορά;
Βεβαίως, επιγραμματικά και με τίτλους, υπάρχουν κι άλλες καταστροφικές περιβαλλοντικές διατάξεις που καταγγέλλουν επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις τη στιγμή που εκκρεμεί η ολοκλήρωση των ειδικών πολεοδομικών μελετών. Πρόκειται για διατάξεις που νομιμοποιούν παράνομους δρόμους, που διευρύνουν τα όρια των οικισμών, που επεκτείνουν κατασκευές τουριστικών χωριών σε δασικές εκτάσεις, που χωροθετούν τουριστικές εγκαταστάσεις 30 μέτρα από τον αιγιαλό. Αυτά τα έχουν καταγγείλει επτά περιβαλλοντικές οργανώσεις. Όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, έχουμε περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση των ενεργειακών κοινοτήτων επί δικής σας διακυβέρνησης.
Όλα αυτά βεβαίως θα σαρωθούν από την εκλογική κατακραυγή που θα εισπράξετε τέλος Μαΐου, τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, Αύγουστο ή όποτε θέλετε να κάνετε επιτέλους αυτές τις εκλογές. Όταν θα κάνετε τις εκλογές θα εισπράξετε –θέλετε, δεν θέλετε- κατακραυγή όσο κι αν ποντάρετε στην απουσία των νέων ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό. Θα την εισπράξετε την κατακραυγή γιατί το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου επανακρατικοποιείται και μπαίνει υπό δημόσιο έλεγχο.».
ΒΙΝΤΕΟ
(1) SYRMALENIOS 20 3 23 – YouTube