ΣΙΡΟΠΙΑ ΦΥΣΙΚΑ & ΑΠΛΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΑΒΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ
“Και γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;”. Το δυναμικό της Santonews, ενισχύεται συνεχώς. Νέα άφιξη η Εκάβη Χαραλαμπάκου. Αποφοίτησε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του περιβάλλοντος στο ίδιο Πανεπιστήμιο από όπου και πιστοποιήθηκε στην Αρωματοθεραπεία – Βοτανοθεραπεία και στα Φυσικά Καλλυντικά. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων Βοτανοθεραπείας και παρασκευής φυτικών σκευασμάτων, τόσο καλλυντικών όσο και θεραπευτικών. Σε γιορτές διατήρησης σπόρων και σε άλλες δράσεις συμμετάσχει μεταδίδοντας τη γνώση αυτή σε ομιλίες και σεμινάρια. Παράλληλα συνεχίζει την κατάρτισή της στο αναγνωρισμένο Heartwood Institute στον τομέα της Φυτοθεραπευτικής”.
Πάγωσαν τα πάντα αυτές τις μέρες, έπεσε η θερμοκρασία και είναι πολλοί από μας εκείνοι που άρπαξαν και ένα κρυολογηματάκι. Και τι κάνουμε τώρα;. Παραδοσιακές συνταγές για βοτανικά σιρόπια υπάρχουν πολλές, οι πιο εύκολες όμως καταγράφονται παρακάτω.
Πολλά βότανα χρησιμοποιούνται για να καταπολεμήσουν το κρυολόγημα και να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όπως το θυμάρι, η μολόχα και η ρίγανη. Το πιο συνηθισμένο όμως σπιτικό σιρόπι για τέτοιες περιπτώσεις, κατάλληλο και για παιδιά, γίνεται από τους καρπούς του σαμπούκου ή αλλιώς κουφοξυλιάς και μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε!
Οι καρποί αυτοί είναι μαλακοί και έχουν ένα βαθύ μωβ χρώμα. Τέτοια εποχή είναι λίγο δύσκολο να βρούμε φρέσκους καρπούς και όχι αποξηραμένους, οπότε στη συνταγή που ακολουθεί θα χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένους καρπούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε 1 κούπα νερό και 1 κούπα αποξηραμένους καρπούς σαμπούκου και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 με 20 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τζίντζερ και ένα ξυλάκι κανέλα Kεϋλάνης. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει, το σουρώνουμε και προσθέτουμε μια κούπα καλής ποιότητας μέλι. Ανακατεύουμε καλά και εμφιαλώνουμε. Το σιρόπι αυτό μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο 1 έως δύο εβδομάδες. Σε περίοδο κρυολογήματος μπορούμε να πίνουμε κουταλάκια του γλυκού από το σιρόπι αυτό.
Ένα ακόμη πιο απλό και αποτελεσματικό σιρόπι για το βήχα μπορούμε να φτιάξουμε με κρεμμύδι και ζάχαρη. Σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο τοποθετούμε στρώσεις από φέτες κρεμμυδιού εναλλάξ με ζάχαρη περίπου έως τα ¾ του. Τοποθετούμε το βάζο σε ένα σκοτεινό μέρος ή ντουλάπι για 12 ώρες και σουρώνουμε το υγρό που θα έχει προκύψει. Η γεύση του είναι μια ευχάριστη έκπληξη και τα παιδιά το λατρεύουν!
Προσοχή! Οι καρποί του σαμπούκου πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μαγειρεμένοι.