Πτώση αφίξεων σε Σαντορίνη-Μύκονο, αλλά και διάψευση των καταστροφολόγων γκουρού.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ
Οι γκουρού του ελληνικού τουρισμού, έχουν φορέσει μαύρες πλερέζες, για την πορεία της χώρας. Βαθυστόχαστες αναλύσεις-αφορισμοί, δακρύβρεκτοι αποχαιρετισμοί και ηχηρές παροτρύνσεις, βρίσκουν χώρο και ακροατήριο στα μέσα ενημέρωσης. Είναι όμως τα πράγματα, τόσο μαύρα όσο περιγράφονται;. Τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων, λένε πως ο Αρμαγεδδών, μάλλον δεν ήρθε ακόμα.
Ωστόσο, για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο τα προειδοποιητικά καμπανάκια ηχούν. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζουν κάμψη για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι εσωτερικές, αυξάνονται, αλλά μάλλον αυτό οφείλεται σε πληθώρα λόγων. Την ίδια ώρα, ο βαθμός ικανοποίησης για τα δύο νησιά, επισήμως καταγράφεται ως θετικός, συγκριτικά με ανταγωνιστικούς προορισμούς. Τα δε ξενοδοχεία πρωτεύουν επίσης. Ακόμα και η καθαριότητα αξιολογείται θετικά.
Μόνο η γαστρονομία και η σχέση ποιότητας/τιμής φαγητού-ποτού, φαίνεται πως δεν είναι ικανοποιητικές. Μάλλον φταίνε οι γκουρμεδιές της αρπαχτής, που αλλοίωσαν την παραδοσιακή κουζίνα υιοθετώντας τις μωροφιλόδοξες φαντασιώσεις σεφ και εστιατόρων που πήγαν για fusion και τους βγήκε confusion. Πανάκριβες γατομπουκιές, που μόνο ως φουτουριστική διακόσμηση συνοικιακής γκαλερί θα είχαν αξία. Αποδομημένοι μουσακάδες, σούσι από μένουλες και κονφί σαντορινιάς μελιντζάνας με τζίντζερ και σως τζατζικιού με νεροκάρδαμο.
Ακολουθούν κάποια ενδεικτικά στοιχεία και πίνακες του ΙΝΣΕΤΕ.
“Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2023, καταγράφηκαν 13,3 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά +14,8%/+1,4 εκατ. αφίξεις.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 706 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -57 χιλ./- 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου καταγράφηκαν 296 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -22 χιλ./-7,0% και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 410 χιλ. διεθνείς αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση –35 χιλ./-7,8%.
Στην Σαντορίνη οι αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 336 χιλ. καταγράφοντας αύξηση +59 χιλ./+21,1%. Μικρότερη ήταν η αύξηση στην Μύκονο (+11 χιλ./+8,1%) ενώ καταγράφηκαν 146 χιλ. αεροπορικές αφίξεις ενώ στο αεροδρόμιο της Πάρου σημειώθηκαν 87 χιλ. αεροπορικές αφίξεις καταγράφοντας αύξηση + 9 χιλ./+11,3%.
Στην κατηγορία σχέση ποιότητας-τιμής στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 94% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 93% και το Σαιντ Τροπέ με 85%. Έπονται η Σαρδηνία και η Ίμπιζα με 84% αντίστοιχα. Στην κατηγορία δωματίου στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μύκονος με 96% και ακολουθούν η Σαντορίνη με 92% και η Σαρδηνία με 89%. Έπεται το Σαιντ Τροπέ με 87%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ίμπιζα με 84%”.