ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES KAI ΑΝΑΔΗMΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ GREEK REPORTER
Η αξίωση, να επιστρέψουν τα αριστουργήματα του Φειδία για λίγο αλλά να κρατηθούν σε ομηρεία τα αριστουργήματα του Ακρωτηρίου είναι ενδεικτική όχι βρετανικού φλέγματος, αλλά κυνικού αποικιοκρατισμού και αλαζονικής “ανωτερότητας”. Η βρετανική εφημερίδα Financial Times, κάνει αναφορά σε μυστικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου κ. Όσμπορν, με θέμα την επιστροφή των αριστουργημάτων του Φειδία. Σύμφωνα με τους FT, ο Όσμπορν, φέρεται να δήλωσε πως θα μπορούσε να συναινέσει στην προσωρινή επιστροφή -δανεισμό- ενός τμήματος των Γλυπτών, αλλά θέλει ως “ομήρους” τις τοιχογραφίες του Ακρωτηρίου (μεταξύ αυτών η “Τοιχογραφία της Άνοιξης”). Φοβάται πως οι έλληνες, είναι μπαταχτσήδες μάλλον. Ενώ στη γηραιά Αλβιώνα, κλεφταράδες τύπου Έλγιν, τους τιμούν. Φυσιολογικό άλλωστε. Τι θα έδειχνε το Βρετανικό Μουσείο, αν έφευγε η Ζωφόρος και μετά ξυπνούσαν οι Αιγύπτιοι και ίσως και κάποιες χώρες που έζησαν ευτυχισμένους αιώνες βρετανική αποικιοκρατίας;.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τίποτα κέλτικα τσουκάλια ή μερικά σκωτσέζικα χασαπομάχαιρα θα μαρτυρούσαν έναν πολιτισμό που πριν τον Σέξπηρ και τον Μάρλοου, είχε να επιδείξει κάτι τοπικούς τραμπούκους που αλληλοσκοτώνονταν και γιόρταζαν τις νίκες τους πίνοντας χλιαρή μπύρα, σε ανθρώπινα κρανία. Μπορεί όμως, να είδαν και το ελληνικό “ηθικό αμπέλι” ξέφραγο, ύστερα από την επονείδιστη συμφωνία για τη συλλογή Στερν που νομιμοποίησε με γλίσχρο αντάλλαγμα (υπενθυμίζεται πως πήραμε για λίγο 15 κυκλαδικά ειδώλια και νομιμοποιήσαμε για πάντα τα κλεμμένα), και θεωρούν πως η ηθικά χρεωκοπημένη Ελλάδα, θα αποδεχτεί κάθε όνειδος. Αυτό δεν είναι Βρετανικό φλέγμα. Είναι ύβρις. Αλλά, όταν το Υπουργείο που λάμπρυνε μια Μελίνα, διευθύνει η κυρία Μενδώνη, μπορούν κάλλιστα όλα να γίνουν τσιμέντο. Ακόμα και η ιστορική δικαιοσύνη.
Το καλό είναι, πως σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε. Αλλά, αν η Ελλάδα μπήκε έστω στη λογικής της διαπραγμάτευσης με τους κλέφτες, αυτό συνιστά μείζονα υποχώρηση.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ GREEK REPORTER
“Οι Financial Times (FT) ανέφεραν την Παρασκευή τις μυστικές συναντήσεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Όσμπορν, προέδρου του Βρετανικού Μουσείου.
Σε εκτενές ρεπορτάζ, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο συναντήσεις των δύο ανδρών έγιναν σε ξενοδοχείο Knightsbridge στο Λονδίνο το 2021 και το 2022.
«Είναι το πάθος μου», είπε ο Μητσοτάκης στους Financial Times, καθώς συλλογιζόταν την πρώτη συνάντηση με τον Osborne στο ξενοδοχείο τον Νοέμβριο του 2021.
«Το ήθελα πολύ από την πρώτη φορά που είδα τη Ζωφόρο όταν ήμουν περίπου 18 ετών και επισκέφτηκα το Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που με συγκλόνισε και με εξόργισε ήταν ότι το μνημείο έσπασε. Είναι σαν να πήρες τη Μόνα Λίζα και να την έκοψες στη μέση».
Ο Όσμπορν άκουγε με προσοχή καθώς ο Μητσοτάκης εξέθεσε την υπόθεσή του, αναφέρει η εφημερίδα. Είδε την ευκαιρία να δείξει ότι διευθύνει ένα διαφωτισμένο ίδρυμα έτοιμο να συμμετάσχει στη συζήτηση για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων. Είδε επίσης έναν άντρα απέναντι από το τραπέζι με τον οποίο μπορούσε να κάνει δουλειές.
«Ουσιαστικά, είχες δύο λογικούς ανθρώπους σε ένα δωμάτιο χωρίς αποσκευές ή ιστορικό (σημείωση Santonews: σε ελεύθερη απόδοση πιο κατανοητή θα ήταν η διατύπωση “χωρίς αγκυλώσεις και ιστορικό διενέξεων)» , είπε στους FT ένας εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου «Θα πρέπει να μπορείτε να καταλήξετε σε μια συμφωνία όπου κάποια από τα μάρμαρα ανά πάσα στιγμή θα βρίσκονται στο Λονδίνο και μερικά από αυτά στην Αθήνα».
Σχέδιο για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που απέρριψε ο Μητσοτάκης
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο που συνέταξε ο Όσμπορν, θα έβλεπε μια σειρά δανειακών συμφωνιών που θα αφορούσαν τα μάρμαρα, οι οποίες σταδιακά θα δημιουργούσαν εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα δεν θα απαρνηθεί τη διεκδίκησή της, αλλά το Βρετανικό Μουσείο θα συμφωνούσε να αποστείλει στην Αθήνα δυνητικά το ένα τρίτο ή περισσότερα από τα μάρμαρα για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, όπως 10 χρόνια.
Ένα προφανές πρόβλημα είναι αν οι Έλληνες θα τα επέστρεφαν στο τέλος της δανειακής περιόδου.
Οι FT λένε ότι μέρος της απάντησης του Osborne είναι ότι σε αντάλλαγμα για μερικά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η Αθήνα θα δάνειζε ελληνικούς θησαυρούς στο Λονδίνο ως «παράπλευρη». Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες της Σαντορίνης, που χρονολογούνται από το 1700 π.Χ., έχουν αναφερθεί στην Αθήνα ως πιθανές υποψήφιες για μια τέτοια ανταλλαγή.
Το δεύτερο στοιχείο του σχεδίου Osborne θα ήταν ότι, όταν έληγε το δάνειο, τα μάρμαρα θα επέστρεφαν στο Λονδίνο, αλλά ένα μεγαλύτερο μέρος θα αποσταλεί ταυτόχρονα στην Αθήνα ως κίνητρο, καθιστώντας την Ελλάδα μόνιμο σπίτι για τα γλυπτά ανά πάσα στιγμή. .
Ο Μητσοτάκης είπε «Όχι», σύμφωνα με την εφημερίδα. Σε μια δεύτερη συνάντηση στο ξενοδοχείο στα τέλη του 2022, είπε στον Όσμπορν ότι θέλει να επιστρέψει μόνιμα η Ζωφόρος του Παρθενώνα, όχι ως δανεικός και όχι σε τμήματα.
Οι FT ισχυρίζονται ότι και οι δύο άνδρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι δυνατή . Ο Μητσοτάκης είπε τον Ιανουάριο ότι ήλπιζε να επαναπατρίσει σύντομα τα μάρμαρα: «Εάν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μετά τις εκλογές».