Πέθανε η αρχαιολόγος Φωτεινή Ζαφειροπούλου

Φωτογραφία Τζένη Βελένη από parallaxi

Σε ηλικία 93 ετών, έφυγε από τη ζωή η  σπουδαία αρχαιολόγος Φωτεινή Ζαφειροπούλου.  Ένα από τα σημαντικά έργα της ενεργού δράσης της ήταν η ανασκαφή και της ανάδειξης της Σελλάδας στην Αρχαία Θήρα, από κοινού με τον σύντροφό της στη ζωή Νικόλαο Ζαφειρόπουλο. Μαζί του, πρωτοστάτησε στη δημιουργία Μουσείων στις Κυκλάδες ενώ εργάστηκε σε πολλές ανασκαφές αρχικά στη Μακεδονία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Είχε δηλώσει χαρακτηριστικά  σε συνέντευξη (19 Ιουνίου 2023) στο περιοδικό parallaxi :   “Εγώ και ο άνδρας μου εργαζόμασταν τότε στις Κυκλάδες. Ο άνδρας μου από το 1959 μέχρι το 1972 που παραιτήθηκε, γιατί η χούντα ήθελε να τον στείλει αλλού. Εκεί γνωριστήκαμε, εκείνος έφορος και ‘γω νεαρή αρχαιολόγος. Τότε οι Κυκλάδες είχαν 3 μουσεία και 1 η Σάμος. Όταν παραιτήθηκε πια, οι Κυκλάδες είχαν αποκτήσει 17 μουσεία”.

 

Υπηρέτησε από το 1960 μέχρι το 1995 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ενώ υπήρξε συγγραφέας ή συν-συγγραφέας, βιβλίων και άρθρων επιστημονικού- αρχαιολογικού περιεχομένου. Αναφερόμενη στη ζωή της, είπε μεταξύ άλλων στον  Γιώργου Τούλα του parallaxi :

“Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1931 και μεγάλωσα εδώ στη Φιλαδέλφεια. Με καταγωγή από τη Μάδυτο της Μικράς Ασίας για αυτό και στη γειτονιά μου υπήρχαν πολλοί πρόσφυγες. Τον τόπο καταγωγής μου τον αναφέρει και ο Ηρόδοτος. Ο πατέρας μου ήταν από οικογένεια με 16 παιδιά. Συγγενής του ήταν μια μεγάλη προσωπικότητα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

 

Όλη μου η οικογένεια ήταν μορφωμένοι άνθρωποι. Λογικό ήταν να πάω στο Πανεπιστήμιο. Διάλεξα τη Φιλοσοφική Σχολή, ανάμεσα στην Ιστορία και την Αρχαιολογία διάλεξα την Αρχαιολογία. Τέλειωσα και το Γαλλικό Ινστιτούτο και δίδαξα εκεί 3 χρόνια.

-Πρωτοδιορίστηκα στη Θεσσαλονίκη ως αρχαιολόγος, προς μεγάλη μου απελπισία. Δεν είχα σχέσεις με το βορά. Είχα σχέση με τα νησιά, την Αττική, την Πελοπόννησο. Αλλά όχι με τη Μακεδονία. Έμεινα τρεισήμισι χρόνια επάνω και πέρασα πολύ ωραία. Η Θεσσαλονίκη ήταν ένα ωραίο αστικό κέντρο, σημαντικό για όλα τα Βαλκάνια. […].

Φωτεινή και Νικόλαος Ζαφειρόπουλος

Στο αγγελτήριο του θανάτου της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξέδωσε μήνυμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Το πέρασμά της από την Αρχαιολογική Υπηρεσία άφησε αποτύπωμα ανεξίτηλο. Μας αφήνει πλήρης ημερών, μετά από μια γεμάτη ζωή και μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, κάνοντας την απουσία της ακόμη πιο έντονη, για όσους είχαμε τη σπάνια τύχη να συνεργαστούμε και να συνδεθούμε μαζί της.

Προσωπικά, τη γνώρισα πρωτοετής φοιτήτρια στη Νάξο. Μας έμαθε με το παράδειγμά της ότι η επιστήμη μας πρέπει να συνοδεύεται από τη χαρά της ζωής. Το πρωί στο σκάμμα και το βράδυ στα πανηγύρια του νησιού, μαζί με τους εργάτες, τους φοιτητές, τους μεγάλους Eλληνες και ξένους επιστήμονες που κάθε καλοκαίρι ανέσκαπταν και μελετούσαν στα νησιά. Αγαπούσε τη ζωή με πάθος. Μας δίδαξε με τις γνώσεις και τη στάση της. Στους δικούς της ανθρώπους και στους πολλούς φίλους της, τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Θα μας λείψεις Φωτεινή…»

 

 

 

 

.-

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *