ΠΕΡΙ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ

ΔΙΘΥΡΑΜΒΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ …ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΛΑΘΙΟΥ

 

Ο όρος Vanity Awards (βραβεία ματαιοδοξίας), είναι γνωστός από παλιά. Όπως και το φαινόμενο των βραβεύσεων από ιδιωτικές εταιρείες που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η συνταγή, απλή. Η εταιρεία, αναλαμβάνει τη διοργάνωση. Συγκροτεί μια κριτική επιτροπή από πρόσωπα κύρους. Κατόπιν οι ενδιαφερόμενοι συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική φόρμα, όπου καταθέτουν συμμετοχές, για τα αξιοσημείωτα που έχουν -κατά την άποψή τους- κατορθώσει. Αλλά για κάθε συμμετοχή, καταβάλλει, ένα κόστος. Αυτό κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφιοτήτων που έχουν υποβληθεί, ανά φορέα, επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο.

Η εταιρεία κάνει καλή δουλειά. Το πρώτο που επιτυγχάνεται είναι η διάχυση-προβολή του συμμετέχοντος σε Μέσα Ενημέρωσης. Κάποια ΜΜΕ μάλιστα, αναλαμβάνουν “Χορηγοί Επικοινωνίας”. Καλό και εξωστρεφές. Φυσικά, το βραβείο ούτε Νόμπελ είναι, ούτε κάποιος διεθνής οργανισμός ή επιστημονικός φορέας το απονέμει. Αλλά αυτό είναι άνευ σημασίας. Το να ακουστείς, είναι το ζητούμενο.

Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχουν συμβεί κάμποσα τραγελαφικά. Το χαρακτηριστικότερο, καταγράφει ο έγκριτος δημοσιογράφος Άρης Χατζηστεφάνου (Η Εφημερίδα των Συντακτών 22/01/2022). “Κάθε χρόνο η αμερικανική οργάνωση Lawyers of Distinction παρουσιάζει μια λίστα με το 10% των καλύτερων δικηγόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμπερίληψη στη λίστα συνοδεύεται από μια τιμητική πλακέτα και τα σχετικά banners, τα οποία οι νικητές θα τοποθετήσουν με υπερηφάνεια στις ιστοσελίδες τους.

Το 2017 στη λίστα είδαμε τα ονόματα των S. Roosticus Fischer και της Lucy Davis, ενώ έναν χρόνο αργότερα το σχετικό βραβείο απονεμήθηκε και στον Zippy DeShickeen. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Fischer και η Davis είναι σκυλάκια, ενώ ο Zippy ήταν ένα κοτοπουλάκι ηλικίας τριών μηνών.

Οι ιδιοκτήτες τους απλώς συμπλήρωσαν μια αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό και πλήρωσαν 475 δολάρια”.

  Επειδή, αυτές τις μέρες, κατακλύζουν διάφορα (τοπικά κυρίως) ΜΜΕ, κάποιες βραβεύσεις, με διθυραμβικές ανακοινώσεις από τους βραβευμένους, το καλάθι ας είναι μικρό. Όσοι μάλιστα μπουν στον κόπο να μπουν τις επίσημες ιστοσελίδες των διοργανωτών, θα δουν πάρα πολλές κατηγορίες βραβεύσεων και δεκάδες βραβεία. Επίσης μην αναζητήσουν απουσίες ενεργειών, υποδομών ή φορέων που είχαν αξιόλογα πράγματα να επιδείξουν. Αυτοί μπορεί απλώς να μην έκαναν τον κόπο και να μην κατέβαλαν το κόστος για τη συμμετοχή.

  Ο Δήμος Θήρας και επιχειρήσεις του, απέσπασαν από μια διοργάνωση, τρία βραβεία. Μια χαρά!. Αλλά ούτε από την Ουνέσκο προήλθαν ούτε τα Εουρόπα Νόστρα, είναι. Είναι μια καλή, ιδιωτική διοργάνωση που συμμετέχουν όσοι θέλουν και έχουν πληρώσει για τη συμμετοχή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *