ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΘΗΡΑΣ- ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΟΣ ΟΝΕΙΡΟΥ

Ρεπορτάζ Γεωργία Δίελα

 

 

 

 

 

 

  Μια ελπίδα γεννιέται

 

 

Το 1998 η Κυκλοφοριακή Αγωγή στο σχολείο είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με τον Κ.Ο.Κ. Στόχος είναι η ανάπτυξη της προσωπικής ευθύνης και η διαφύλαξη της ζωής των παιδιών ως πεζών η ως μελλοντικών οδηγών.

Αυτό το μήνυμα αγγίζει την εκπαιδευτικό κ. Μήνα Καφούρου και με δική της πρωτοβουλία ξεκινά ένα ετήσιο Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής με τίτλο «Ο έφηβος, το αλκοόλ και το μηχανάκι του». Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνίας κρίνει αναγκαία για την οδική ασφάλεια και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την κατασκευή Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 

 

 

 

 

 

 

Και η ελπίδα ενός Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής αρχίζει να βλασταίνει

 

 

 

 

Μίνα Καφούρου-Δαμίγου-Η εμπνεύστρια

1999:  Ο τότε υπουργός Επικοινωνιών -Μεταφορών Αναστάσιος Μαντέλης, μέσα από το Εθνικό πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας προχωρά στη δημιουργία 39 Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Είναι η εποχή που η Μίνα Καφούρου αρπάζει την ευκαιρία μέσω αυτού το προγράμματος και προσπαθεί να ενεργοποιήσει μαθητές και πολίτες για την δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου στην Σαντορίνη.

 

 

Πρώτη βασική προϋπόθεση για την δημιουργία ενός τέτοιου έργου ήταν η εύρεση χώρου.

Η εκπαιδευτικός ζητά την βοήθεια της Εκκλησίας και με την συγκατάθεση της Μητρόπολης Θήρας ,αλλά και την καλή συνεργασία του αείμνηστου προέδρου του Βουρβούλου Νικόλαου Δαμίγου, παραχωρείται δωρεάν ένα οικόπεδο της Εκκλησίας στον κάτω Βουρβούλο. Είναι παράλληλα και μια ευκαιρία να αναβαθμιστεί ένα όμορφο αλλά όχι και τόσο δημοφιλές χωριό με μια υποδομή που θα το καθορίσει κέντρο γνώσης και ασφάλειας προσεγγίζοντας όλους τους μαθητές του νησιού και όχι μόνο.

 

Με την βοήθεια του  τότε έπαρχου Άγγελου Ρούσου ξεκινά η διαδικασία διεκδίκησης του συγκεκριμένου έργου από την πολιτεία και λίγο καιρό μετά εξασφαλίζεται από τον Νομάρχη Παναγιώτη Ρήγα η πρώτη χρηματοδότηση ύψους 25.000.000 δραχμών.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια (2000-2001) παρά την χρονοβόρα γραφειοκρατία η  μελέτη ετοιμάζεται. Ακολουθούν δύο άκαρπες δημοπρατήσεις με την πρωτοστάτιδα  του έργου να μην τα παρατά και να συνεχίζει να ενθαρρύνει το δημόσιο ενδιαφέρον για το Π.Κ.Α.

 

2002:το σχολικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής «Αγαπώ την ζωή οδηγώ με προσοχή» υλοποιείται από τις καθηγήτριες του Γυμνασίου Θήρας κ. Περυσινάκη, κ. Γαλανοπούλου και φυσικά  την κ. Καφούρου με μεγαλύτερη συμμετοχή και απόδοση πέραν των προσδοκιών τους.

Τον Απρίλιο του 2002 το υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών με επιστολή του εφιστά την προσοχή στην Δημοτική αρχή και ζητά το προσωπικό ενδιαφέρον του δημάρχου προκειμένου να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το πάρκο όπως επίσης και τον ορισμό υπεύθυνων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους βρίσκει το επαρχιακό συμβούλιο Θήρας απόλυτα σύμφωνο να δοθεί η απευθείας ανάθεση του έργου στον Ε.Δ.Ε. Ειρηναίο Φρέρη ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις για να αναλάβει και να εκτελέσει την δημιουργία του Π.Κ.Α..

Ο κυρός Παντελεήμων, ένθερμος αρωγός της προσπάθειας

Ένα μήνα μετά η έναρξη εργασιών ξεκινά, με τον αγιασμό του χώρου που παραχώρησε η Μητρόπολη Θήρας, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κυρό Παντελεήμονα.

Τον Μάιο του 2003 το σχολικό πρόγραμμα «Αγαπώ την ζωή οδηγώ με προσοχή» παρουσιάζεται στο Μπελώνιο πολιτιστικό κέντρο με του φορείς του νησιού (μεταξύ άλλων ο διοικητής του Α.Τ Θήρας, ο Υποδ/τής, Υπέυθ. Τροχαίας κ.α. ) να επιβραβεύουν με ιδιαίτερα θετικό σχολιασμό τις δράσεις των παιδιών και των καθηγητριών.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όσων πίστεψαν στην υλοποίηση του Κ.Π.Α. και με την ακατάπαυστη καθυστέρηση της γραφειοκρατίας το έργο δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί πριν το 2008 όταν  ο τότε έπαρχος Θήρας Χρύσανθος Ρούσσος το παρέδωσε στον Δήμο Θήρας για την λειτουργία του.

Το 2012  12 δήμοι με έγγραφο κοινοβουλευτικής παρέμβασης εκδηλώνουν τον ενδιαφέρον τους για την εκπαίδευση προσωπικού Κ.Π.Α. και  το υπουργείο ενημέρωσε για τα σχετικά προγράμματα που διοργάνωνε εκείνη την περίοδο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

 

 

 

 

 

Η εγκατάλειψη

 

 

Τα επόμενα χρόνια που ακολουθούν δεν διορίζεται κανένας υπεύθυνος υπάλληλος  αποκλειστικής ενασχόλησης με το Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Ο  χώρος υπολειτουργούσε με την άμισθη προσφορά του απόστρατου Αξιωματικού της Τροχαίας κ Μάρκου Αλεφραγκή ο οποίος επέμενε για αρκετό καιρό στο αίτημα της ορθής λειτουργίας.

Αργά και σταθερά το πάρκο αφήνεται στην απραξία του τοπικού πολιτικού κόσμου και έρμαιο των καιρικών συνθηκών αποσυντίθεται και ερημοποιείται φτάνοντας σε σημείο επικινδυνότητας για τους περίοικους και κυρίως τα μικρά παιδιά.

 

 

 

 

 

 

 

Μια νέα άνθηση

Μια δεκαετία περίπου αργότερα, το 2019 το ΔΑΠΠΟΣ υπό την προεδρία του  Αλαφούζου Βασίλη και της αντιπροέδρου Μαρίας Αγγελάκη το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής μπαίνει και πάλι στις προτεραιότητες του Δήμου.

Ο ΔΑΠΠΟΣ ξεκινά με δική του χρηματοδότηση τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των επικίνδυνων αντικειμένων και της ανεξέλεγκτης  βλάστησης, την ανάπλαση του χώρου και την επιμέλεια  θέτοντας υψηλούς στόχους για την λειτουργία του.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 η επαναλειτουργία του Κ.Π.Α εγκαινιάζεται με νέο ασφαλτικό τάπητα, διαγραμμίσεις, σήμανση, εικαστικές παρεμβάσεις και ο ΔΑΠΠΟΣ αναλαμβάνει τον αποκλειστικό προγραμματισμό επίσκεψης και εκπαίδευσης των παιδιών.

Με την συνδρομή συγκοινωνιολόγου και εκπαιδευτή, τα παιδιά αποκτούν τις βασικές αρχές κυκλοφοριακής αγωγής με βιωματικό τρόπο και προσωπική συμμετοχή. Για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον 2.000 μαθητές από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού εκπαιδεύονται, δρουν,

αντιλαμβάνονται και συνειδητοποιούν την αξία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

 

 

 

 

 

 

Ο μαρασμός

     

Το όνειρο όμως για άλλη μια φορά μένει στην μέση. Μετά το πέρας των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου του 2023 και με την αλλαγή της δημοτικής αρχής το Πάρκο αρχίζει να παίρνει άλλη μια φορά την άσχημη του όψη . Χορτάρια και σκουπίδια φυτρώνουν άτακτα στους διαδρόμους που μέχρι πρότινος ευαισθητοποιούνταν οι αυριανοί συνειδητοποιημένοι πολίτες και οι επισκέψεις των μαθητών αραίωσαν αισθητά. Γιατί ένα έργο υψίστης σημασίας για την ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας πρώτα αλλά και αναγκαίο για τα παιδιά όλου του νησιού παρακμάζει? Υπάρχουν σχέδια ορθής επαναλειτουργίας από την τωρινή δημοτική αρχή;

Ποια θα είναι άραγε η εξέλιξη του από εδώ και πέρα;

      

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *