O HATTA παίρνει θέση για “υπερτουρισμό” και τουριστική λειτουργία των νησιών
“Ζητήματα για την ομαλή λειτουργία του τουρισμού στα νησιά
Με τη παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο ζητήματα που προκαλούν σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό των νησιών της χώρας μας, τα οποία προβλήματα η φετινή τουριστική περίοδος επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά:
1) Ο μη έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων των πλοίων
Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, ο προγραμματισμός και η διοργάνωση ιδίως των οργανωμένων ταξιδιών (πακέτων) στον τουρισμό ξεκινά από πολύ νωρίς, τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την πραγματοποίησή τους. Οι tour operators του εξωτερικού είναι αδύνατον να προγραμματίσουν με επιτυχία ο,τιδήποτε, αν δεν έχουν στη διάθεσή τους, ήδη κατά το τέλος της τουριστικής περιόδου, πλήρη κατάλογο με τα δρομολόγια των πλοίων για ολόκληρη την επόμενη χρονιά, ο οποίος να είναι ακριβής και να μην αλλάζει κάθε τόσο.
Είναι συχνό το φαινόμενο οι επαγγελματίες του τουρισμού να προσπαθούν την τελευταία στιγμή να δουν πώς θα μετακινήσουν τους πελάτες τους από λιμάνι σε λιμάνι, κάτι που σημαίνει συχνά και αλλαγές στις τιμές (άρα και στην συνολική τιμή του πακέτου), και προβλήματα στην ανεύρεση θέσεων, αλλά σημαίνει σίγουρα εκνευρισμό και απογοήτευση από την πλευρά τόσο των ταξιδιωτών όσο και των τουριστικών γραφείων.
Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός πως ό,τι αφορά το πακέτο (περιλαμβανομένων των μέσων μεταφοράς!) αποτελεί περιεχόμενο της σύμβασης του οργανωμένου ταξιδιού μεταξύ tour operator και πελάτη και δεν μπορεί να τροποποιηθεί μεταγενέστερα. Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον ο πελάτης δεν συμφωνεί με την αλλαγή, μπορεί να καταγγείλει την
σύμβαση χωρίς την καταβολή της χρέωσης καταγγελίας. Όσο για την τιμή, αυτή δεν επιτρέπεται να τροποποιηθεί μεταγενέστερα παρά για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η αλλαγή μέσου μεταφοράς. Αν προκύψει, συνεπώς, διαφορά στην τιμή, θα την επωμιστεί το τουριστικό γραφείο.
Όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι πολύ σημαντικό ο προγραμματισμός για τα δρομολόγια όλων των πλοίων να γίνεται εγκαίρως και να υπάρχει δημοσιευμένος σχετικός κατάλογος προς χρήση όλων τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά, όπως αυτό γίνεται με τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό που συμβαίνει μέχρι και σήμερα δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
2) Απαράδεκτη εικόνα και έλλειψη οργάνωσης στους λιμένες
Το δεύτερο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι η πολύ κακή εικόνα που παρουσιάζουν οι περισσότεροι λιμένες στα νησιά της χώρας μας, όσον αφορά την οργάνωσή τους γενικότερα για την εξυπηρέτηση των επιβατών, τις υποδομές για την αναμονή των τελευταίων (ώστε αυτή να μην γίνεται στα όρθια και κάτω από τον ήλιο), τη διακίνηση των αποσκευών τους και την εν γένει παραμονή σε αυτούς και την μετακίνησή τους.
Τώρα που ξεκινούν οι προετοιμασίες για την επόμενη τουριστική περίοδο, είναι απαραίτητο να ληφθεί σοβαρή μέριμνα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η παραμονή των επισκεπτών της χώρας μας στα λιμάνια της να είναι κατά το δυνατόν ευχάριστη και αξιοπρεπής, δεδομένου ότι αυτή είναι μία από τις εντυπώσεις που μπορεί να φτιάξουν ή να καταστρέψουν ένα ταξίδι, ιδιαίτερα αν πρόκειται για το ταξίδι της επιστροφής, οπότε είναι και η τελευταία εντύπωση που αποκομίζει ο επισκέπτης από τον προορισμό των διακοπών του.
3) «Υπερτουρισμός» στη Σαντορίνη και τη Μύκονο
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ έντονη συζήτηση παντού για το λεγόμενο «πρόβλημα υπερτουρισμού» που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα νησιά μας (Σαντορίνη, Μύκονος).
Επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι δεν πρόκειται πραγματικά για υπερτουρισμό στα σημεία αυτά, αλλά για κακό προγραμματισμό των αφίξεων των επισκεπτών τους.
Η πρότασή μας είναι να προγραμματιστεί η άφιξη δύο μόνο κρουαζιερόπλοιων το πρωί και δύο το μεσημέρι (αφού θα έχουν αναχωρήσει τα προηγούμενα) στα συγκεκριμένα νησιά, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς προβλήματα οι επισκέπτες τους.
Πέρα από το μέγεθος των σύγχρονων κρουαζιερόπλοιων, που δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη παραμονή σε τόσο μικρά μέρη -και την αποβίβαση των επιβατών- περισσότερων από δύο, πρέπει να ληφθεί υπόψη και η άφιξη τουριστών στα συγκεκριμένα νησιά με τα πλοία της γραμμής, από τον Πειραιά ή από άλλη νησιά, που πρέπει και αυτοί να εξυπηρετηθούν με τον ίδιο καλό τρόπο.
Είναι διαφορετικό πράγμα το να τεθούν αυστηροί κανόνες όσον αφορά τον χρόνο άφιξης και αναχώρησης των κρουαζιερόπλοιων στα νησιά μας που έχουν τόσο μεγάλη ζήτηση, για
την προστασία των τελευταίων, αλλά και για την σωστή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών που βρίσκονται εκεί, και πολύ διαφορετικό πράγμα το να επιδιώκουμε να διώξουμε κόσμο από τα νησιά αυτά και να τα βγάλουμε από τον τουριστικό χάρτη, στον οποίο κυριαρχούν από τότε που υπάρχει τουρισμός. Η χώρα μας δεν έχει συμφέρον ν’ αρχίσει να διώχνει τουρίστες. Έχει απόλυτη ανάγκη τον τουρισμό της! Οι αφίξεις που δηλώνονται κάθε χρόνο στα αεροδρόμια της χώρας δεν είναι αποκλειστικά τουρίστες, αλλά και όλοι οι άλλοι που ταξιδεύουν για πλείστους άλλους λόγους και καταμετρούνται και κατά την έξοδο και κατά την είσοδό τους. Η Ελλάδα δεν έχει πραγματικό πρόβλημα υπερτουρισμού (τουλάχιστον ακόμη), όπως έχουν άλλοι τουριστικοί προορισμοί (π.χ. η Βενετία). Ένας σωστός προγραμματισμός των αφίξεων μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τον συνωστισμό των κρουαζιερόπλοιων πολύ αποτελεσματικά!
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία -τυχόν χρειαστείτε σχετικά”.