ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ- ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΘΗΡΑΙΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ Ι. ΑΡΓΥΡΟΥ
“Επειδή μερικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕΜΥ, παλαιά και νέα, με προκάλεσαν ότι έχω σιωπήσει και δεν έχω πάρει θέση για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Σαντορίνης, αλλά και με αφορμή τις … επιτυχίες μίας χειρουργικής επέμβασης σε επίπεδο μάλιστα υπουργικό (αιμορροϊδεκτομή), και της… πρώτης Καισαρικής στη Σαντορίνη, όσο πιο απλά και σχετικά επιγραμματικά μπορώ, επιτρέψτε μου τα παρακάτω.
Αρκεί μόνο η διευκρίνιση ότι αυτά που γράφω είναι ανυστερόβουλα, ακομμάτιστα, φιλοσαντορινιά – πατριωτικά και βγαλμένα μέσα από την πολυετή μου εμπειρία στους χώρους τόσο της καλούμενης Δημόσιας Υγείας όσο και της παρεξηγημένης Ιδιωτικής, η οποία, επειδή και αυτή αφορά τους πολίτες, ως Δημόσια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.
Μη βιαστείτε να κρίνετε τα γραφόμενά μου, να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε μαζί μου, πριν ολοκληρώσετε την ανάγνωση – δεν είναι αυτός ο σκοπός μου. Μακάρι με το κείμενό μου να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, που, «ειρήσθω εν παρόδω», αισθάνομαι ότι είμαστε όλοι μας δυνητικοί πελάτες του ή επί το ηπιότερον, υποψήφιοι χρήστες του.
- Το νέο Νοσοκομείο Θήρας, όπως έχει κτισθεί και στηθεί, είναι υπερβολικά μεγάλο για τις ανάγκες του νησιού ή έστω μαζί και των γύρο νησιών. Αυτό σημαίνει υπερβολικά υψηλό λειτουργικό κόστος για τον φτωχό σήμερα ελληνικό προϋπολογισμό. Μη βαυκαλιζόμαστε ότι θα εισπράττουμε λεφτά από ασφάλειες και από τουρίστες. Κι αν αυτό γίνει, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό.
- Μας έτυχε όμως και έγινε. Δεν ξέρεις, αύριο – μεθαύριο μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Ας μη γκρινιάζουμε και ας ευχαριστούμε όσους πρωτοστάτησαν και το αποκτήσαμε.
- Ο λειτουργικός προσανατολισμός του ξεκίνησε και πάει να γίνει –κατά την άποψή μου– λάθος. Η Σαντορίνη δεν έχει ανάγκη ενός Ευαγγελισμού, ενός Τζάνειου, ενός άλλου Νοσοκομείου. Δεν έχει ανάγκη Τριτοβάθμιας Νοσοκομειακής Περίθαλψης. Το κόστος σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει είναι δυσανάλογα ψηλό.
Οι ανάγκες της Σαντορίνης σήμερα, είναι μια καλή Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αύριο αν αλλάξουν ας το επανεξετάσουμε.
Ας περιγράψουμε αυτές τις ανάγκες μας:
Α. Η απλή καθημερινότητα. Οι απλές ιατρικές επισκέψεις για απλά προβλήματα υγείας. Πονάει το αυτί σου; Να σε δει ένας ΩΡΛ. Πονάει η καρδιά σου; Ένας καρδιολόγος, κλπ.
Β. Η Προληπτική Ιατρική. Να κάνουν τα εμβόλια τα παιδιά, οι γυναίκες το Τεστ ΠΑΠ, τη Μαστογραφία κλπ.
Γ. Το επείγον πρόβλημα. Να μπορεί να αντιμετωπίζεται το άμεσο ορθοπεδικό ή νευρολογικό ή χειρουργικό πρόβλημα στο ατύχημα, το έμφραγμα, το εγκεφαλικό. Μετά την άμεση αντιμετώπισή του, ανάλογα και με τη βαρύτητα του περιστατικού, το συμφέρον του ασθενούς, είναι η διακομιδή του σε μεγάλο Νοσοκομειακό Κέντρο. Δόξα τω Θεώ, η Σαντορίνη ευτυχώς διαθέτει το αεροπλανάκι της και τον…Γρατσία της.
Δ. Απλές νοσηλείες. Μια απλή αφυδατωμένη γαστρεντερίτιδα, μια απλή αιμόρροια εγκυμοσύνης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζονται, με ολιγοήμερη νοσηλεία.
Αυτά για σήμερα και για αρχή είναι όσα σχεδόν μας χρειάζονται.
Ας τα κατακτήσουμε, ας τα εδραιώσουμε και μετά έχει ο καιρός γυρίσματα και πεδία δόξης λαμπρά. Προχωρώντας σε μεγάλες ή και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις (Τριτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), φοβάμαι ότι από κομπασμό ή λαϊκισμό θα χάσουμε το εφικτό για το ανέφικτο, το απλό για το πολύπλοκο.
Αν στοχεύσουμε να κάνουμε Καισαρικές, θα στερηθούμε την καλύτερη οργάνωση και παρακολούθηση της εγκύου στους 9 μήνες. αν στοχεύσουμε σε Χειρουργεία, αυτό θα είναι εις βάρος των καθημερινών και πιο άμεσων προβλημάτων μας. Βέβαια, σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως κακοκαιρία, έκτακτα γεγονότα, κλπ, θα πρέπει να έχει ετοιμότητα να αντιμετωπίσει και αυτά τα περιστατικά, αλλά αυτά ας είναι η εξαίρεση του κανόνα και οι δυσκολίες κατανοητές.
Άραγε, τον κίνδυνο των ασθενών από την έλλειψη Αιμοδοσίας ή την απουσία νεογνολόγου τον αναλογιστήκαμε; Για να μην πω ότι δεν στήνεις Μαιευτικό Τμήμα χωρίς ικανό αριθμό μαιών. Ο Θεός και όλοι οι Άγιοι του νησιού να μας φυλάξουν σε κάποια επιπλοκή. Ή δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο σε μας στη Σαντορίνη;
- Είναι απαραίτητη η συγκράτηση του κόστους αλλά και η αναζήτησης πιθανών χρηματοδοτικών πηγών. Επιμένω πως, όσο και να προσπαθήσουμε, λεφτά από τους τουρίστες ή τις ασφάλειές τους μην περιμένετε. Κι αν σήμερα για πολλούς (κυρίως πολιτικούς) λόγους δόθηκαν κάποια χρήματα φοβάμαι ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί.
Το Νοσοκομείο όμως είναι ένα ισχυρό διαφημιστικό εργαλείο για τον τουρισμό της Σαντορίνης, καθώς οι επισκέπτες μας νοιάζονται για την ασφάλειά τους, αν τους τύχει κάτι έκτακτο. Η ύπαρξή του αποτελεί πραγματικό μας όπλο. Ας θυμηθούμε το περιστατικό με τον «μπαλαφουμά» στην Οία. Το αεροπλανάκι μας και η ταχύτατη διακομιδή της στην Κρήτη έσωσε την άτυχη Αμερικανίδα τουρίστρια.
- Μέσα στο πλαίσιο αυτό, γιατί η ΑΕΜΥ αρνείται την εθελοντική ή ακόμα και με συμβάσεις έργου, συνεισφορά των ιδιωτών γιατρών του νησιού; Αμάν πια με τον διαχωρισμό των «καλών» Δημόσιων γιατρών και των «κακών» Ιδιωτών! Το περιστατικό με ιδιώτη καρδιολόγο της Σαντορίνης, που μετέφερε ασθενή του στο Νοσοκομείο και του απαγόρευσαν και την είσοδό του στο Νοσοκομείο, είναι ανεπίτρεπτο.
- Μου κάνει πολύ κακή εντύπωση τέλος, η μικρή αναλογία Θηραίων στο παλαιό αλλά και στο νέο ΔΣ της ΑΕΜΥ. Ακόμη όμως μεγαλύτερη ένσταση έχω ως προς την έλλειψη εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης. Φήμες ότι ο Δήμαρχος αρνήθηκε τη συμμετοχή του στο ΔΣ, δεν αναιρεί την ένστασή μου. Υπάρχουν και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπρόσωποί του, αντί για αυτόν. Υπάρχει επίσης και το Επαρχείο.
Υπάρχουν πολλά που μπορεί κανείς να πει, εποικοδομητικά πάντα. Αρκεί, όπως τόνισα και παρακαλώ έτσι να εκληφθούν, ως καλοπροαίρετα.
Το νέο Νοσοκομείο Θήρας οφείλει αφ’ εαυτού του και με τη συνδρομή όλων μας να πετύχει. Αφ’ εαυτού του πρέπει να οργανωθεί πιο σωστά (δεν έχει ακόμα γίνει) και να λειτουργήσει λογικά, με τους στόχους που περιέγραψα (εύχομαι να γίνει). Κάποτε, θυμηθείτε με, αναγκαστικά, αυτό θα γίνει. Γιατί λοιπόν να μη γίνει εξ αρχής;
Όλοι μας πρέπει να το στηρίξουμε, να το αγαπήσουμε και να μην γκρινιάζουμε με το παραμικρό, ακόμα δεν αρχίσει καλά – καλά να λειτουργεί.
Είμαστε εδώ παρόντες και παρακολουθούμε συμμετέχοντας ή μη, είτε μας ζητηθεί είτε όχι. Είναι σίγουρο ότι η καλή λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης, μας αφορά όλους.
Και εύχομαι αυτό να μην χρειαστεί κανείς να το διαπιστώσει στην πράξη.
Οκτώβριος 2016 Φιλικότατα
Γιάννης Π. Αργυρός
Μαιευτήρ – Χειρουργός –
Γυναικολόγος”.