«Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους ψαράδες των νησιών χωρίς μέτρα ενίσχυσης και χωρίς επιδοτήσεις»
“Σε μια επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα το μέλλον της αλιείας, την οποία διοργάνωσε χθες το απόγευμα η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου, συμμετείχε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Με κεντρικούς ομιλητές τον Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Φάνη Κουρεμπέ, πρώην Πρόεδρο ΕΛΓΑ, συντονιστή του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και τη συμμετοχή φορέων της αλιείας και ψαράδες της Δωδεκανήσου, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τα προβλήματα του κλάδου, τη ραγδαία μείωση του εισοδήματός του και την ισχνή στήριξη της Κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τόνισε την ανάγκη για άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το 2022, ως ένα μέτρο που θα ανακουφίσει τους παραγωγικούς φορείς, όπως οι ψαράδες, και θα δώσει ανάσα στο μεγάλο αδιέξοδο των επαγγελματιών και τη τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Μιλάμε για μια παρέμβαση ύψους 1,5 δις για ένα χρόνο, εξήγησε, και για ένα μέτρο που έχουν ήδη λάβει 19 στις 27 ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο η Κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να το εφαρμόσει, επιλέγοντας τον λαϊκισμό και την κοροϊδία των 13€ το μήνα για βενζίνη, αφήνοντας παράλληλα εκτός την επιδότηση του κόστους των καυσίμων που οι αλιείς επωμίζονται.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, η Κυβέρνηση δεν έχει μόνο ευθύνη γιατί αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει μέτρα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Έχει ευθύνες γιατί κατήργησε θεσμικές πολιτικές της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το σκέλος του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα που εφαρμοζόταν πιλοτικά στα μικρά νησιά και είχε προγραμματιστεί να επεκταθεί από τον Αύγουστο του 2019 σε όλα τα νησιά της χώρας. Αν το μέτρο αυτό ίσχυε μέχρι σήμερα θα λειτουργούσε ανακουφιστικά απέναντι στο τσουνάμι αυξήσεων, γιατί ήταν μια απευθείας επιδότηση που μείωνε σημαντικά την τιμή των καυσίμων στην αντλία πολλών νησιών, όπως η Λέρος, και αφορούσε όλους τους καταναλωτές.
Στην παρέμβασή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε από τη μια στον αρχικό αποκλεισμό των παράκτιων αλιέων από το πρόγραμμα ΕΠΑΛΘ 3.1.9 το οποίο προοριζόταν για την στήριξη του κλάδου εξαιτίας της πανδημίας και στις μεγάλες προσπάθειες, μέσω παρεμβάσεων που έγιναν και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για να ενταχθούν τελικά. Και από την άλλη, στο γεγονός πως αν και οι παράκτιοι αλιείς είναι τελικά δικαιούχοι των επιδοτήσεων, εντούτοις σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή του μέτρου, οι οποίες και έχουν φέρει τον κλάδο πιο κοντά στην απόλυτη έλλειψη ρευστότητας.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος προς τους αλιείς της Δωδεκανήσου ανέφερε πως αυτή η Κυβέρνηση είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία να φτωχοποιήσει τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας. Οι ψαράδες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδας είδαν τον εαυτό τους εκτός από κάθε στήριξη στη διάρκεια της πανδημίας αλλά και σε αυτή την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε. Χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς καμία βοήθεια τα δίχτυα θα κρεμαστούν και οι βάρκες θα βγουν στην στεριά. Οι οικονομίες των νησιών μας και η βιωσιμότητα ενός ολόκληρου κλάδου απειλούνται. Μόνη διέξοδος, ανέφερε, η άμεση πολιτική αλλαγή και ο σχεδιασμός της τόνωσης της αλιείας της χώρας, από μια άλλη Κυβέρνηση που βάζει τον νησιώτη, τον άνθρωπο του μόχθου, τον ψαρά στο επίκεντρό της”.