ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ ΕΚΑΝΕ ΠΑΛΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΘΗΡΑΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που χελώνα του προστατευόμενου είδους Καρέτα-Καρέτα, διάλεξε τη Σαντορίνη για …μαιευτήριο. Στο μακρινό παρελθόν ο σημερινός υπεύθυνος περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας Δημήτρης Σιγάλας, είχε προστατέψει τη φωλιά της στην Περίσσα. Το 2017 είχαν ανακαλυφθεί από ένα πεντάχρονο κορίτσι αυγά στο Μονόλιθο (δείτε ΕΔΩ) και πάλι προστατεύθηκαν.
Χτες 27 Ιουνίου η Δήμητρα Μαυρομάτη , βαθμοφόρος του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θήρας, και διασώστρια Άγριας Ζωής Προσκόπων και κατά σύμπτωση με εργασιακό αντικείμενο κοντινό με το θέμα, ανακάλυψε τη νέα φωλιά στον Βουρβούλο. Αμέσως ,ειδοποίησε την ΑΝΙΜΑ και το λιμεναρχείο, το οποίο φρόντισε για την περίφραξη και προστασία της φωλιάς.
Όμως η επίτοκος χελώνα δεν έκανε αυγά γιατί μάλλον φοβήθηκε και εγκατέλειψε το καταφύγιό της. Ίσως επιστρέψει σε άλλη παραλία του νησιού ή κάπου πιο ήσυχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν δείτε κάποια καρέτα – καρέτα να ετοιμάζει το καταφύγιό της, μην την πλησιάζετε. Ειδοποιήστε άμεσα το Λιμεναρχείο, που με το έμπειρο δυναμικό του και σε συνεργασία με τις ειδικές οργανώσεις θα φροντίσουν για την απρόσκοπτη επώαση και αναπαραγωγή του προστατευόμενου αμφίβιου.
“Η καρέτα είναι μεταναστευτικό είδος και διέρχεται από δύο οικολογικές φάσεις, την «ωκεάνια», κατά την οποία ζει στην ανοιχτή θάλασσα και τη «νηριτική» όταν συχνάζει σε παράκτια νερά”.
“Στη διάρκεια της κάθε αναπαραγωγικής περιόδου μια καρέτα σκάβει στην άμμο με τα πίσω της πτερύγια 2-4 φωλιές βάθους περίπου 60 εκατοστών. Σε κάθε φωλιά αποτίθενται συνολικά έως 120 αυγά. Η επώαση διαρκεί περίπου 55 μέρες και το φύλο των νεοσσών εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στη φωλιά. Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνήθως τη νύχτα ή το χάραμα και βρίσκουν τη θάλασσα προσανατολιζόμενα από και προς τον φωτεινότερο ορίζοντα”.