ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ . ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Ή ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ;

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΑΝΤΟΥΣΗ

 

 

Μαντούσης Γρηγόρης, Ταξίαρχος ε.α Ελληνικής Αστυνομίας

“ Ύμνος  στο νησί ή παρωχημένο πανηγύρι ;

Κάθε χρόνο, προς το τέλος της τουριστικής περιόδου, έχει καθιερωθεί ένα εορταστικό πλαίσιο, που περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της έκρηξης του ηφαιστείου.

Οφείλω να ομολογήσω, ότι εδώ και χρόνια, ήμουν αρνητικός σε αυτή την αναπαράσταση, για διάφορους λόγους. Πριν τρία χρόνια, κλήθηκα να μετάσχω σε συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου, στην οποία έχω οριστεί ως μέλος, με θέμα τα ηφαίστεια. Κάνοντας την προετοιμασία μου, διαπίστωσα πληθώρα αναφορών στο διαδίκτυο για την αναπαράσταση της έκρηξης. Μου προξένησε τόση μεγάλη εντύπωση το εύρος των αναφορών, που πείστηκα ότι η γιορτή αυτή είναι  σημαντική ( διαφημιστικά για το τουριστικό προϊόν ), ώστε μάλλον το να προτείνεις την κατάργησή της, είναι λάθος.

Κατόπιν τούτου, έκανα τρείς προτάσεις :

  1. Καθιέρωση σταθερής ημερομηνίας διεξαγωγής ( τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου ή πρώτο του Σεπτέμβρη ), η οποία θα ανακοινώνεται για την επόμενη χρονιά, αμέσως μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα όλοι οι τουριστικοί παράγοντες, διεθνώς.
  2. Η σταθερή διοργάνωση από έναν φορέα και συγκεκριμένα από τον Δήμο. ( Η κακέκτυπη διοργάνωση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για μία φορά τότε, απέδειξε τον ορθόν της πρότασης ).
  3. Ανάγκη συζήτησης με ειδικούς και την τοπική κοινωνία, για την αλλαγή της μορφής των εκδηλώσεων, συνολικά.

Οι δύο πρώτες προτάσεις, προφανώς εν μέρει υιοθετήθηκαν, αν και επιμένω στις ημερομηνίες που πρότεινα. Ειδικά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, θεωρώ ότι ενδείκνυται. Είναι κλειστά τα σχολεία και έχει περισσότερο τουρισμό ( άρα προςφορά σε πιό πολλούς και βέβαια μεγαλύτερη διαφήμιση  ).

Όσον αφορά την μορφή των εκδηλώσεων, η άποψή μου είναι ότι ειδικά η αναπαράσταση με την καύση πυροτεχνημάτων, θυμίζει τουριστικό προϊόν τύπου “ήλιος, θάλασσα και σουβλάκι”! Τα πυροτεχνήματα δεν ενθουσιάζουν κανένα. Οι ντόπιοι βλέπουμε έτσι κι αλλιώς τόςα πυροτεχνήματα κάθε βράδυ σε όλο το νησί σε γάμους, βαπτίσεις, γιορτές κλπ. Οι επισκέπτες όταν έχουν δει πυροτεχνήματα στη Νέα Υόρκη ή στην Σιγκαπούρη, γελούν με τα δικά μας!  (Άλλωστε σε κάποιους γάμους κροίσων ή μεγαλόσχημων, εδώ στο νησί, πέφτουν περισσότερα !)

Παρατήρησα λοιπόν προχθές την αναπαράσταση και διαπίστωσα ότι οι μόνιμοι κάτοικοι κάθε χρόνο λιγοστεύουν, ενώ από τους επισκέπτες κάποιοι παρακολουθούσαν αδιάφοροι, ενώ κάποιοι με την πλάτη γυρισμένη συνέχισαν το δείπνο τους!

Οι γκρίνιες ορισμένων που διάβασα στα μέσα μαζικής εκδήλωσης, του τύπου : πεταμένα λεφτά, που θα μπορούσαν να δοθούν σε άπορους ή εκδήλωση χολυγουντιανής φανφάρας, δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχουν βάση.

´Όμως. Θεωρώ ότι ο Δήμος Θήρας, εκτιμώντας το γεγονός ότι οφείλει να θυμίζει την προσφορά του ηφαιστείου στην διαμόρφωση μιας ανεπανάληπτης φυσικής μοναδικότητας, οφείλει με σκοπό την συνεισφορά στην διαφήμιση του νησιού και  για να δείχνει την εκτίμησή του στους επισκέπτες, που συνεισφέρουν με την επίσκεψή τους, στην οικονομική άνθιση του τόπου, είναι υποχρεωμένος να διοργανώνει εκδηλώσεις σχετικές με το ηφαίστειο. Τα χρηματικά ποσά που διατίθενται για τέτοιες εκδηλώσεις, αφορούν τον πολιτισμό και το τουριστικό προϊόν του νησιού. Το θέμα της κοινωνικής ευθύνης του Δήμου, είναι άλλο κομμάτι. Σημαντικό, αλλά άλλο!

Το ζήτημα είναι αν οι εκδηλώσεις αυτές, ανταποκρίνονται με τον τρόπο που πραγματοποιούνται στον σκοπό τους. Μήπως θα έπρεπε να γίνονται με άλλο τρόπο,  ενταγμένοι σε ένα θεματικό τουρισμό και με την συμμετοχή όλων των χωριών του νησιού;

Νομίζω χρειάζεται μια σοβαρή συζήτηση .

Υ. Γ . Η Τουριστική Επιτροπή, την προεδρία της οποίας ανέλαβε ο Δήμαρχος για να της προσδώσει βαρύτητα ( όπως μας είχε δηλώσει ), απεβίωσε !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *