“Η υγεία είναι επένδυση αξιοπρέπειας, ασφάλειας και ανάπτυξης για τα νησιά μας”
Περιφερειακός Σύμβουλος Π. Ε. Θήρας, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου
“Η υγεία είναι επένδυση αξιοπρέπειας, ασφάλειας και ανάπτυξης για τα νησιά μας. Μια από τις πλέον καθιερωμένες ευχές των Ημερών είναι Καλό Πάσχα με υγεία για όλους. Η υγεία αποτελεί το κυριότερο αγαθό για κάθε άνθρωπο και το κράτος οφείλει να διασφαλίζει για όλους πρόσβαση σε αξιοπρεπείς – ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αδιάλειπτα όπου και αν βρίσκονται, σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Για τα νησιά του Αιγαίου όμως γενικά, για τα νησιά των Κυκλάδων ειδικά, είναι σαφές ότι το κράτος δεν ανταποκρίνεται σε αυτή του την υποχρέωση. Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα είναι η Σαντορίνη, ένα νησί από τις ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, με εκατομμύρια επισκέπτες και δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζομένους, λειτουργεί με σημαντικές ελλείψεις σε κρίσιμες ειδικότητες, λειτουργεί κατά περίσταση, με περιστασιακούς δηλαδή ιατρούς.
Με τα δύο τρίτα των οργανικών θέσεων που προβλέπονται να παραμένουν κενές και οι αποχωρήσεις να συνεχίζονται αλλά και μια διαρκή εναλλαγή διοικητών, είναι σαφές ότι το Νοσοκομείο δεν διοικείται. Μέχρι να κατανοήσει ένας διοικητής τα ειδικά προβλήματα του Νοσοκομείου αντικαθίσταται ή παραιτείται. Το ιδιότυπο καθεστώς του Νοσοκομείου, υπό δημόσιο έλεγχο μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ αλλά εκτός ΕΣΥ, μεταφέρει στη δομή υγείας του νησιού όλες τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες της Ανώνυμης Εταιρίας του Δημοσίου προκαλώντας τελικά ακόμα περισσότερες παθογένειες. Αδυναμία κατάλληλης στελέχωσης του νοσοκομείου, δυσαρμονία εργασιακών σχέσεων και αμοιβών για τα υπηρετούνται στελέχη, περιστασιακό ιατρικό προσωπικό λίγων ημερών και αδιάλειπτης εργασίας με μπλοκάκι που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας κατοίκων και επισκεπτών, αδυναμία ανταπόκρισης σε απαιτητικά περιστατικά που καθιστούν σχεδόν υποχρεωτική την αεροδιακομιδή των περισσοτέρων επειγόντων περιστατικών, είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας.
Αντίστοιχα, στη Σύρο το Γενικό Νοσοκομείο, που λειτουργεί ως Νομαρχιακό Νοσοκομείο για το σύνολο των Κυκλάδων, η υποστελέχωση και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό διαμορφώνουν μία απελπιστική κατάσταση. Βασικά χειρουργεία δεν μπορούν πραγματοποιηθούν και τα περιστατικά διακομίζονται στην Αθήνα, καθώς το μόνιμο και έκτακτο εποχιακό ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών στη Σύρο και συνολικά στις Κυκλάδες. Στο υγειονομικό αυτό χάος προστίθεται και η έλλειψη ιατρών σε περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων που είναι σύνηθες πλέον να υπάρχουν δομές υγείας χωρίς ιατρό, σε κάθε περίπτωση που ο μοναδικός τοποθετημένος ιατρός χρειάζεται να απουσιάσει ή αδυνατεί να προσφέρει υπηρεσίες. Καμία ουσιαστικά λειτουργική πρόνοια δεν υπάρχει για την άμεση αντικατάσταση κωλυόμενου ιατρού ή για τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για τους τοποθετημένους ιατρούς. Για πολλούς μάλιστα νησιώτες, ιδίως των μικρότερων νησιών, η μόνη λύση για κάλυψη κάποιας έκτακτης ανάγκης είναι η μεταφορά τους σε κάποιο άλλο νησί με καΐκια.
Η πολιτική της κυβέρνησης στην υγεία, ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα προσομοιάζει με πάρεργο παρά τη σημαντική συνεισφορά των νησιών στην εθνική οικονομία. Η επιλογή υποβάθμισης συνολικά του Εθνικό Σύστημα Υγείας, το έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη κρίση στελέχωσής του από το 1983, που ιδρύθηκε. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα νησιά θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας απαιτούνται άμεσα τα εξής:
• Μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου επιστημονικού προσωπικού με προτεραιότητα τα νησιά και ανάπτυξη συστήματος άμεσης αναπλήρωσης σε περίπτωση κωλύματος του μόνιμου προσωπικού.
• Λύση στο διοικητικό πρόβλημα του Νοσοκομείου Σαντορίνης, κοινοί κανόνες εργασίας για όλους και κοινό σύστημα αμοιβών για όλους.
• Ειδικά και διαρκή κίνητρα για τις απομακρυσμένες δομές τόσο για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν, όσο και για αυτούς που ήδη υπηρετούν. Οφείλουν να περιλαμβάνουν εξασφάλιση της στέγασης των υγειονομικών με δαπάνη του Κεντρικού Κράτους ή της Αυτοδιοίκησης σε όλα τα νησιά
• Βάσεις ελικοπτέρων σε Σύρο, Σαντορίνη και Μήλο για αεροδιακομιδές με επαρκή αριθμό ασθενοφόρων και πληρωμάτων στο ΕΚΑΒ 24 ώρες το 24ωρο.
Η υγεία είναι επένδυση αξιοπρέπειας, ασφάλειας και ανάπτυξης για τα νησιά μας! Εύχομαι από καρδιάς τις Άγιες αυτές Ημέρες Καλό Πάσχα, Χρόνια Πολλά με υγεία και ευτυχία για όλους”.