«Η παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο χαλάει το αφήγημα της κυβέρνησης.»
Γιάννης Πολυχρονάκος
“Στην παραίτηση του γιατρού στη Σέριφο, αναφέρεται με δήλωση του ο αν.Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και υπ.Βουλευτής Κυκλάδων κ.Γιάννης Πολυχρονάκος, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την άρνηση της κυβέρνησης να δει την πραγματικότητα και την ανάγκη θέσπισης ουσιαστικών και πραγματικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά.
«Η παραίτηση από το ΕΣΥ του γιατρού στη Σέριφο, ενός νέου επιστήμονα που ήρθε για να προσφέρει στον τόπο του και στη δημόσια υγεία, ήταν αναμενόμενη. Κι αυτό, γιατί οδηγήθηκε στη παραίτηση λόγω της υποστελέχωσης του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) του νησιού, αλλά και λόγω της έλλειψης ουσιαστικών κινήτρων.
Τα περιγράφει άλλωστε, τεκμηριωμένα, ο ίδιος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος δεν έδειξε να ευαισθητοποιείται.
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και να εξαφανίσει δυσάρεστα και ενοχλητικά για την ίδια θέματα, η πραγματικότητα εκδικείται αφού τα προβλήματα στη δημόσια υγεία στα νησιά των Κυκλάδων παραμένουν.
Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται ότι απλά με προκηρύξεις για θέσεις γιατρών (στην πραγματικότητα ούτε αυτό γίνεται) δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον, αφού για να επιλέξει να υπηρετήσει ένας γιατρός σε ένα νησί χρειάζονται ουσιαστικά κίνητρα.
Από το ΠΑΣΟΚ υπάρχει προγραμματική πρόταση για την ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και με κίνητρα για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νησιά, όπως:
- Στεγαστικό επίδομα για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ στα νησιά.
- Φορολογικά και μισθολογικά κίνητρα .
- Βαθμολογικά κίνητρα στο πλαίσιο της εξέλιξης των γιατρών στο ΕΣΥ. Οι γιατροί που θα υπηρετούν στα νησιά θα πρέπει να εξελίσσονται ταχύτερα.
- Ένταξη όλων των δομών δημόσιας υγείας των νησιών στις άγονες και προβληματικές περιοχές της Α’ ζώνης του Π.Δ.131/1987, προκειμένου να υπάρχουν ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα.
Η δημόσια υγεία στις Κυκλάδες νοσεί κι αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Όχι με λύσεις του ποδαριού, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις, με λήψη αποφάσεων και την άμεση υλοποίησή τους”.