Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τις δομές υγείας για να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στον ιδιωτικό τομέα υγείας
Της Κατερίνας Γιαννακά
“Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στις δομές υγείας στα νησιά εντείνεται καθημερινά και οι νησιωτικές κοινωνίες υφίστανται τις πολύπλευρες επιπτώσεις της στη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Η φωνή απόγνωσης της ευπαθούς ομάδας των καρκινοπαθών συμπατριωτών μας στη χθεσινή μαζική εκδήλωση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σύρου συγκλόνισε. (έχουμε ογκολόγο, είπαν, αλλά δεν υπάρχει μηχάνημα οστικής μάζας. Άρα είναι υποχρεωτική η μετακίνησή μας στην Αθήνα, χωρίς όμως να καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης). Το ίδιο και η φωνή απόγνωσης των υγειονομικών του νοσοκομείου, που σε δυσμενέστατες συνθήκες, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, έδωσαν μάχη, με αυταπάρνηση, με αυτοθυσία και αφοσίωση, στη δύσκολη τουριστική περίοδο που πέρασε, για να ανταποκριθούν στην υπερβολική πίεση που υφίσταντο οι νησιωτικές δομές υγείας.
Όμως η φωνή τους δεν είναι μόνο φωνή απόγνωσης, αλλά συνάμα είναι φωνή ανησυχίας για την πορεία του Νοσοκομείου και συνολικά των δομών υγείας στα νησιά. Όλα υπολειτουργούν, τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό, που συνεχώς επιδεινώνονται. Η κάλυψη των κενών θέσεων γίνεται σε συνθήκες χειρότερες και από εκείνες της μνημονιακής περιόδου, το ισοζύγιο κενών και καλυμμένων θέσεων είναι αρνητικό. Βασικοί τομείς του νοσοκομείου Σύρου υπολειτουργούν και ουδείς γνωρίζει τι έχει γίνει με τη βάση αερομετακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο, υπάρχει ή καταργήθηκε;
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σύρου αναλώθηκε στη συγκέντρωση των εργαζομένων, χρησιμοποίησε αριθμητικά δεδομένα, για να πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς στο Νοσοκομείο παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα όποια θετικά αποτελέσματα οφείλονται στην αυτοθυσία των εργαζομένων, που ξεπέρασαν και τον εαυτό τους σε βάρος της προσωπικής τους ζωής. Ο Διοικητής υποστήριξε ακόμη ότι προκηρύσσονται οι κενές θέσεις αλλά πρέπει να αλλάξουν τα οργανογράμματα. Γιατί μέχρι σήμερα δεν τα άλλαξε η Κυβέρνηση δεν μας είπε και αρκέστηκε σε διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις, που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, δήλωσε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και προέβη σε μεγαλόπνοες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων.
Εκείνο όμως που δεν αναδείχτηκε και αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα του ΕΣΥ, είναι η δεδηλωμένη θέση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την υγεία, το κορυφαίο κοινωνικό και δημόσιο αγαθό. Η εγκατάλειψη, απαξίωση και διάλυση των δημόσιων δομών υγείας είναι σχέδιο, είναι απόφαση κυβερνητική. Εγκαταλείπω, υποβαθμίζω, εξαθλιώνω, κατεδαφίζω, για να έρθει ως ώριμο φρούτο και χωρίς λαϊκές αντιδράσεις το ξεπούλημα και μάλιστα φθηνά του δημόσιου αγαθού στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Το Νοσοκομείο της Σύρου-Κυκλάδων υποβαθμίζεται συνεχώς. Τα νοσοκομεία Νάξου και Σαντορίνης υπολειτουργούν. Τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά ιατρεία, επίσης υπολειτουργούν. Η βάση ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ στη Σύρο έχει ουσιαστικά καταργηθεί, το πλωτό μέσο πρώτων βοηθειών στη Νάξο είναι παροπλισμένο με αστήρικτες δικαιολογίες ότι δεν μπορεί να ταξιδεύει πέραν των 5 μποφόρ, οπότε η μεταφορά διά θαλάσσης ασθενών καλά κρατεί αποκλειστικά από έναν ιδιώτη.
Με μπαλώματα, με στάχτη στα μάτια, με μετακινήσεις γιατρών ενδοκυκλαδικά για να μη φαίνονται τα κενά, δεν λύνονται τα προβλήματα και δεν θα λυθούν ακριβώς γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης θέλει απαξιωμένο και διαλυμένο το ΕΣΥ, για να προχωρήσει χωρίς δυσκολίες και αντιδράσεις στην ιδιωτικοποίηση των δομών υγείας. Στο κυβερνητικό σχέδιο προβλέπεται η κατάργηση 63 μικρών περιφερειακών νοσοκομείων. Είναι άραγε μέσα σε αυτά κάποια από τα νοσοκομεία των Κυκλάδων; Είναι μέσα σε αυτά το νοσοκομείο Νάξου;
Οδηγούμαστε επομένως στις Κυκλάδες στον υγειονομικό τομέα σε εποχές πριν από το 1981, πριν από την καθιέρωση του ΕΣΥ.
Για να ακυρωθεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να αντιδράσει κάθε νησιωτική κοινωνία μαζικά και δυναμικά μαζί με τους εργαζόμενους στις δομές υγείας.
Το ΕΣΥ, που δοκιμάστηκε σκληρά και άντεξε στα νησιά μας την περίοδο της πανδημίας, παρά τις δραματικές ελλείψεις, κατέδειξε ότι το δημόσιο αγαθό της υγείας για όλο τον πληθυσμό είναι αναντικατάστατο, αποτελεί μονόδρομο και επιβάλλεται η ενίσχυση, στήριξη και επέκτασή του με την άμεση λήψη σειράς μέτρων πρώτα και κύρια για το ανθρώπινο δυναμικό του, με ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση γιατρών και νοσηλευτών στις δομές υγείας των νησιών.
Τα κενά σε υγειονομικό προσωπικό στις δομές υγείας των νησιών είναι τεράστια, λόγω κυρίως του υψηλού κόστους ζωής και των δυσκολιών εξεύρεσης στέγης. Ιδιαίτερα τα τουριστικά νησιά έχουν καταστεί περιοχές δυσπρόσιτες για γιατρούς, δασκάλους και καθηγητές.
Διεκδικούμε
Το «Νησιωτικό ΕΣΥ» μέσα στο «ΕΣΥ», με ειδικό σχεδιασμό, για τη δημόσια υγεία στα νησιά, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικής πραγματικότητας, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους τουρίστες.
- Την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, την ενίσχυση και τον εξοπλισμό των δομών Υγείας των νησιών, με την παράλληλη παροχή ενός πλέγματος ειδικών κινήτρων, οικονομικών, διοικητικών, επιστημονικών, για τη στελέχωση των Περιφερειακών Ιατρείων και Νοσοκομείων.
- Τη Διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών Υγείας στα νησιά του Αιγαίου, στα πλαίσια του «Νησιωτικού ΕΣΥ»
- Την Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας των νησιών, με προτεραιότητα τα νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της αρχικής άμεσης αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών.
- Την επανίδρυση Υγειονομικής Περιφέρειας Αιγαίου «ΔΥΠΕ Αιγαίου», με αποκεντρωμένες υπηρεσίες στις πρωτεύουσες των Νομών του Αιγαίου. Η σημερινή 2η ΔΥΠΕ (Πειραιώς-Νήσων Αιγαίου) είναι απέραντη, χαώδης, ανομοιογενής και αναποτελεσματική.
- Την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σύρου, ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ολοκληρωμένο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με τη δημιουργία νέων κλινικών, ΜΕΘ, ΜΑΦ, την αύξηση των κλινών και την κατασκευή σύγχρονου κτιρίου.
- Την ένταξη στο ΕΣΥ του Νοσοκομείου Σαντορίνης, τη στελέχωση και αναβάθμισή του
- Την άμεση σύνταξη νέου Οργανισμού λειτουργίας του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου με αύξηση των οργανικών θέσεων, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την αύξηση των κρεββατιών με βάση τη μελέτη του 2002, η οποία προβλέπει 63 κλίνες. Την άμεση επίσης λειτουργία των χειρουργείων, της μονάδας τοκετών, του αξονικού τομογράφου και την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Νάξου από το Νοσοκομείο της Σύρου.
- Την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας-Νοσοκομείων σε ΝΠΔΔ, όπως ήταν μέχρι το 2012, που συγχωνεύτηκαν με το νοσοκομείο του νομού. Την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μυκόνου και Πάρου με στόχο την παροχή υπηρεσιών Β/θμιας φροντίδας υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο στις αυξημένες ανάγκες, λόγω του πολλαπλασιασμού του πληθυσμού. Την εγκατάσταση μονάδας τεχνητού νεφρού στα Κ.Υ. Πάρου και Μυκόνου.
Διεκδικούμε ακόμη
- Την αναβάθμιση των 4 Κέντρων Υγείας του Νομού Κυκλάδων (Άνδρου, Ίου, Μήλου, Τήνου).
- Τη λειτουργία ανά δήμο και ανά νησί «Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας». Τη δημιουργία Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων (ΠΠΙ) στα μικρά νησιά μέχρι 3.000 κατοίκους, με σύγχρονο εξοπλισμό και ειδικευμένους γιατρούς.
- Την αναβάθμιση των αγροτικών ιατρείων στα χωριά των μεγάλων νησιών, τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη.
- Την ίδρυση στην Κεντρική Νάξο Κέντρου Υγείας, καθώς είναι το μόνο από όλα τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου, που έχει το Κέντρο Υγείας ενσωματωμένο μέσα στο νοσοκομείο.
Ο νησιώτες γνωρίζουμε τι σημαίνει για μας Εθνικό Σύστημα Υγείας, τι σημαίνει Υγειονομικό Ισοδύναμο. Οι ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται ανάμεσά μας και οι φωνές απόγνωσης που εκπέμπουν, δείχνουν το δρόμο στους φορείς και στους κατοίκους των νησιών μας, που δεν είναι άλλος από τον αγώνα για το υπέρτατο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Κατερίνα Γιαννακά
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου-
Αναπληρώτρια Συντονίστρια Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής”.