“Η ΚΟΥΡΑ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ” ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΑΜΠΑΒΡΙΑ

 

 

Τέλη της δεκαετίας του 70, Μάιο έως Ιούνιο, οι βοσκοί κατέβαζαν τα πρόβατα στην Αλοπρόνοια στη Σίκινο, διάλεγαν μια μέρα με νοτιά για να σπρώξει τα ζώα προς στην άμμο και έριχναν τα πρόβατα στην θάλασσα, από το μικρό πέτρινο μολάκι για να ξεπλυθεί και να καθαρίσει το μαλλί τους πριν τα κουρέψουν και για να μπορούν να αντέξουν τις καλοκαιρινές ζέστες.

Κολυμπούν θαυμάσια, όπως άλλωστε όλα τα ζώα, όταν πατούσαν στην άμμο δεν μπορούσαν να τιναχτούν όπως τα σκυλιά, περίμεναν να στεγνώσουν στον ήλιο, μετά τα χτένιζαν με μια ξύλινη χτένα με χοντρά δόντια, για να  ξεμπλέξουν τις τζίβες, να φύγουν ξυλαράκια, αγκάθια κλπ. και ήταν έτοιμα για κούρεμα, μια δύσκολη τεχνική, με ειδικές γνώσεις και με ειδικά ψαλίδια κου κόβουν το μαλλί σύριζα στο δέρμα, αυτό έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια, γιατί τα πρόβατα αντικαταστάθηκαν με κατσίκια, που δεν θέλουν κούρεμα, επίσης γιατί η αξία του ερίου είναι σήμερα πολύ χαμηλή.

 

Παραδοσιακά η ημέρα της κουράς ήταν μια ιεροτελεστία, ένωνε τους ανθρώπους και πάντοτε τέλειωνε με κρασί, μεζέδες, χορούς, ρίμες και διάθεση για γλέντι, το μαλλί αφού το επεξεργάζονταν, το ύφαιναν σε κατακόρυφους σπιτικούς αργαλειούς και έκαναν μάλλινα ρούχα, χράμια, κάπες κλπ.

 

Ελπίζω οι φωτογραφίες να μην θυμίζουν σε τίποτα τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, προσπαθώντας να κάνω λίγο χιούμορ, καλόγουστο ή κακόγουστο, εσείς θα κρίνετε.

Φωτογραφίες και κείμενο Θόδωρος Σκαμπαβίριας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *