Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
“Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14/12, στο σινεμά Villagio, στο Καμάρι, η εκδήλωση – βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», με ομιλητή τον Αναστάση Γκίκα, μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων απ’ την τραγική κατάληξη της ιμπεριαλιστικής εκστρατείας στη Μικρά Ασία.
Μέσα από την ομιλία του Αναστάση Γκίκα και τη συζήτηση που ακολούθησε αναδείχτηκαν οι βαθύτερες αιτίες της ιμπεριαλιστικής Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής, δηλαδή οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και μετά από αυτόν για τα εδάφη της Μικράς Ασίας και ευρύτερα για τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η εμπλοκή της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης σε αυτούς. Παράλληλα, αποτυπώθηκαν και οι τραγικές συνέπειες αυτών των ανταγωνισμών για τους λαούς της περιοχής.
Αναδείχτηκαν χρήσιμα συμπεράσματα, για το παρόν και το μέλλον, για την εμπλοκή μας σε έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που διεξάγεται μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας.
Ιδιαίτερα τονίστηκαν οι άθλιες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, η αξιοποίησή τους ως φθηνού εργατικού δυναμικού που τροφοδότησε τη μεσοπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη, οι προσπάθειες των αστικών πολιτικών δυνάμεων να διασπάσουν την εργατική τάξη σε γηγενείς και πρόσφυγες, αλλά και να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ακόμα και να τους χρησιμοποιήσουν ως μαχητική δύναμη ενάντια στο εργατικό – κομμουνιστικό κίνημα. Στον αντίποδα, ήταν η συστηματική προσπάθεια του ΣΕΚΕ (Κ) αρχικά και στη συνέχεια του ΚΚΕ να παρέμβει πολιτικά στους πρόσφυγες, να αποκτήσει πολιτικά ερείσματα σε αυτούς και να προωθήσει την κοινή πάλη του συνόλου της εργατικής τάξης.
Έτσι και σήμερα, παλεύουμε για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο και καλούμε το λαό σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για τα μικρά και τα μεγάλα, στην καθημερινή μάχη για την ανατροπή του καπιταλισμού, ενός σάπιου πλέον συστήματος που προκαλεί φτώχεια, ανεργία, πείνα, πόλεμο, προσφυγιά”.