Φαίνεται πως η δυσχερής τουριστική χρονιά, δεν είναι ούτε μύθος, ούτε “συνήθης γκρίνια”
Κάμψη δείχνει η ΕΛΣΤΑΤ, για Σαντορίνη-Μύκονο
Από τον χειμώνα ακόμα, οι τουριστικοί επιχειρηματίες και οι ειδικοί του κλάδου, διέβλεπαν μια αρνητική τάση για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στη φετινή τουριστική περίοδο. Η ανάσχεση των προ-κρατήσεων δημιουργούσε προβληματισμό που εν συνεχεία οδήγησε στην πολιτική των μεγάλων προσφορών, προκειμένου να διασωθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Φυσικά, για τους ανοιξιάτικους μήνες, τα διακινούμενα ποσά είναι σχετικά μικρά, οπότε οι ποσοτικές μεταβολές, όσο υψηλές κι αν είναι, δεν επιφέρουν καθοριστικό πλήγμα στη συνολική επίδοση. Αλλά έρχεται ο Ιούνιος και οι προσδοκίες ανάκαμψης εξανεμίζονται για τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, με μεγαλύτερο χαμένο, το νησί των ανέμων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο 2024, ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης παρουσίασε κάμψη 1,2% για τη Σαντορίνη και 4,9% για τη Μύκονο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο του προηγούμενο έτους. Οπότε οι ελπίδες, μετατέθηκαν για τον Ιούλιο που παραδοσιακά είναι μήνας αιχμής. Αλλά τότε, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Η Σαντορίνη, είδε τα έσοδα να μειώνονται κατά 6,7% και η Μύκονος κατά 7,8%. Όλα τα υπόλοιπα νησιά (πλην Σύρου), παρουσίασαν αύξηση, με κορυφαία τη Μήλο που κατέγραψε ένα θετικό 23,3 και 21,8% (Ιούνιο και Ιούλιο) και την Πάρο ( έχει διπλάσιο ποσοτικό τζίρο από τη Μήλο) που είδε τα έσοδα να αυξάνονται κατά 34,5 και 20,6%.
Άρα, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν κάτι. Όχι κατάρρευση, αλλά τουλάχιστον διακριτή ανασχετική πορεία. Με δεδομένο μάλιστα το κλισέ του “υπερτουρισμού” που εισέβαλλε ορμητικά στη ρητορική των ξένων (αλλά και ελληνικών) Μέσων Ενημέρωσης, τα ανερμάτιστα και φορομπηχτικά-αποτρεπτικά κυβερνητικά μέτρα, τις ανεδαφικές ΚΥΑ και την αδυναμία (ή απροθυμία) των τοπικών αρχών, να αρθρώσουν νηφάλιο και πραγματιστικό λόγο, το μέλλον δεν είναι βέβαια σκοτεινό, αλλά μάλλον βρίσκεται σε μια θαμπή ζώνη. Μένει να φανεί αν θα είναι το λυκαυγές της νέας Ανατολής ή το λυκόφως μιας μακρόσυρτης Δύσης.