Επιτυχημένο και με παρουσία της Σαντορίνης το «Elia Lesvos Confest»

Της Κατερίνας Μαρινάκη

 

 

 

 

 

 

  “To 2o «Elia Lesvos Confest» εδραίωσε επάξια τη Λέσβο στον παγκόσμιο χάρτη των διεθνών Συνεδρίων για το Ελαιόλαδο – Δυναμικά παρούσα και η Σαντορίνη με τον chef Φανή Μαϊκαντή

 

Με πάνδημη συμμετοχή και παρουσία υψηλών προσκεκλημένων ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου – Φεστιβάλ για το Ελαιόλαδο «Elia Lesvos Confest 2024», το οποίο διοργανώθηκε πρόσφατα από τον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελαίας Νήσος Λέσβος», με την υποστήριξη κορυφαίων Πανεπιστημίων, όπως το αμερικανικό Yale και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το φετινό Συνέδριο – Φεστιβάλ, με τίτλο «Ελαιόλαδο και Υγεία», είχε διττό στόχο: αφενός την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρακτικών και εμπειριών γύρω από την ελιά και αφετέρου την προώθηση των ευεργετικών ιδιοτήτων του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επικεντρώθηκε δε σε θέματα όπως τον πολιτισμό της ελιάς, την υγεία, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, τη γαστρονομία, την οικονομία, τον ελαιοτουρισμό και σε πολυποίκιλες άλλες θεματικές. Το Συνέδριο αποτέλεσε μια «ωδή» στην ελιά και ως τόπος διεξαγωγής του επιλέχθηκε, διόλου τυχαία, το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά, στον Παπάδο Γέρας, από τα πλέον στενά συνδεδεμένα με την παραγωγή ελιάς χωριά της Λέσβου, συγκέντρωσε δε -εκτός από κορυφαίους επιστήμονες και επιχειρηματίες-, ειδικούς του κλάδου, παραγωγούς, διακεκριμένους chefs και λάτρεις του ελαιολάδου από όλο τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες και καινοτόμες ιδέες.

To εξαιρετικά επιτυχημένο αυτό Συνέδριο, εδραίωσε πλέον όχι μόνο επάξια, αλλά και ακλόνητα, τη Λέσβο στο επίκεντρο των μεγάλων, διεθνών Συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο, ισχυροποιώντας το διεθνές αποτύπωμά της και σηματοδοτώντας, παράλληλα, την αφετηρία μίας νέας εποχής για την Ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου συνδυάστηκαν, στις σωστές αναλογίες, η επιστημονική έρευνα και η γνώση, με τις ενδεδειγμένες εμπορικές πρακτικές, την αποτελεσματική επικοινωνία, την ελαιο-γαστρονομία, τις διαδραστικές εμπειρίες και τις πρακτικές πληροφορίες για τον κλάδο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο με όραμα και πάθος, σκόρπισε σε όλους τους συμμετέχοντες μια νότα αισιοδοξίας σε ό,τι αφορά στο μέλλον του ελληνικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση απευθύνθηκαν προς το πολυπληθές κοινό και οι χαιρετισμοί των υψηλών προσκεκλημένων του Συνεδρίου, με πρώτο αυτόν του οικοδεσπότη του, του π. Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη, την υπογραφή του οποίου φέρουν πολλές στοχευμένες διασώσεις εμβληματικών κτηρίων του νησιού, όπως αυτή του Ελαιοτριβείου Βρανά.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν επίσης: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Λέσβου με την Ν.Δ., ο Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ και ο Νίκος Ζούρος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 40 διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναδείχθηκε η ιδιαίτερη σημασία του ελαιολάδου ως θεμελιώδους στοιχείου της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς και η επίδρασή του στην υγεία και την ευεξία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σχέση μεταξύ Ελαιοτουρισμού και τοπικής ανάπτυξης, με την παρουσίαση επιτυχημένων παραδειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να κεντρίζουν το ενδιαφέρον όσων το παρακολούθησαν. Στο 2ο «Elia Lesvos Confest 2024» οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γευσιγνωσίες εξαιρετικών ποικιλιών ελαιολάδου από τη Λέσβο, να παρακολουθήσουν την εκτέλεση από διακεκριμένους chefs, αλλά και να γευθούν στη συνέχεια μοναδικές συνταγές με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στον τομέα της γαστρονομίας. Επιπλέον, συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αειφορία, τη βιολογική καλλιέργεια και τις προοπτικές εξαγωγής ελαιολάδου σε νέες αγορές.

Τo 2ο «Elia Lesvos Confest» ολοκλήρωσε τον κύκλο των εργασιών του πραγματοποιώντας το πλέον άξιο παρακολούθησης και συμμετοχής -κατά την ταπεινή μου άποψη- μέρος του προγράμματός του: τα υψηλού επιπέδου Εργαστήρια Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου & Ούζου και τα πολυαναμενόμενα Masterclasses με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες γαστρονομικές παρουσιάσεις, με πρωταγωνιστές τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της λέσβου με κορυφαίο, βεβαίως, το ελαιόλαδο. Προσωπικά θα έκανα -το λέω απολύτως ειλικρινά- το ταξίδι από την Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσω έστω και μόνο αυτήν την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου – Φεστιβάλ και τους διακεκριμένους chefs Στρατή Ιωσηφέλλη, Βασίλη Λεωνίδου, Φάνη Μαϊκαντή, Άννα Σπανού-Κανάκη και Ιωάννη Τσιβουράκη, να μας αποδεικνύουν με τα δικά τους ατράνταχτα παραδείγματα το γεγονός, ότι το ελαιόλαδο κυριαρχεί πλέον στη γαστρονομία και πρέπει όλοι να αξιοποιήσουμε την πείρα των πρωτοπόρων αυτών chefs, ώστε με εύκολο και νόστιμο τρόπο να εντάξουμε στη διατροφή μας το πολύτιμο ελαιόλαδο και τα αδιαμφισβήτητα οφέλη του για την υγεία μας.

Τα μεσημεριανά γεύματα των Συνέδρων, πλην αυτού της Κυριακής, αποτελούσε έμπνευση της chef Άννας Σπανού – Κανάκη, με την υποστήριξη και συνεργασία του Συνεταιρισμού Γυναικών Παρακοίλων, που δημιούργησαν τις μοναδικά γευστικές συνταγές, με επαγγελματισμό και δεξιοτεχνία.

Οι μαθητές των ΕΠΑΣ Μυτιλήνης – Τμήμα Μαγειρικής Τέχνης, με τους Καθηγητές τους Δήμητρα Δροσίδου, Μαρία Ζεϊμπέκη και Παναγιώτη Λασκαρίδη, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό παρουσιάζοντας ένα άκρως επαγγελματικά προετοιμασμένο και παρουσιασμένο brunch, για όλους τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, το πρωί του Σαββάτου, τρίτης ημέρας διεξαγωγής του Συνεδρίου. Κάποια από τα τυριά που προσφέρθηκαν είχαν παρασκευασεί από τους μαθητές του Τμήματος Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας, με πρώτη ύλη που προσέφερε το Τυροκομείο «Αιολικός».

Το επίσης εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Συνεδρίου περιελάμβανε:

– ξενάγηση στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, από τον Νίκο Σηφουνάκη,

– ξενάγηση στην ιστορική περιοχή Λαδάδικα, στην καρδιά της πόλης της Μυτιλήνης, με ενθουσιασμό και γνώση από τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ξεναγών «Παρέα @ Λέσβος»,

– ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου,

– επίσκεψη στο υπερσύγχρονο Ελαιοτριβείο Sigri Olive Mill και στους εκτεταμένους ελαιώνες του, με εμπεριστατωμένη ξενάγηση από τον ιδιοκτήτη και ψυχή του όλου project Sigri Olive Mill, του Αντώνη Τιρπιντήρη,

– ξενάγηση στο Ελαιοτριβείο Protoulis Master Olive Oil Makers, από τον νεαρό Γιάννη Πρωτούλη, συνιδιοκτήτη της εταιρείας

– ένα εξαιρετικό δείπνο, με την υπογραφή της chef Βιβής Σούλιου, υπό το φεγγαρόφως, στους χώρους της εντυπωσιακής κατοικίας της οικογένειας Τιρπιντήρη, δίπλα στη θάλασσα και με θέα το Σίγρι,

– τέλος, δείπνο στην ταβέρνα «Αυλώνας», στο σημείο ακριβώς που οι δύο «όχθες» του κόλπου της Γέρας ακουμπούν σχεδόν η μία στην άλλη και στο Μεζεδοπωλείο – Εδεσματοπωλείο «Παράταιρον», στα Λαδάδικα, στην πόλη της Μυτιλήνης.

Το Συνέδριο έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας μεταξύ σημαντικών φορέων και επαγγελματιών του κλάδου, ενισχύοντας τη δέσμευση για συνεχή προώθηση και ανάδειξη του πολιτισμού της Ελιάς. Η εμπνεύστρια και ψυχή του Συνεδρίου Φωτεινή Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ελαίας Νήσος Λέσβος», δήλωσε: «H διοργάνωση του «2ου Elia Lesvos Confest» ήταν μία μοναδική εμπειρία γνώσης, εξέλιξης, επικοινωνίας και άρρηκτων δεσμών μεταξύ μας. Με ενσυναίσθηση και ευγνωμοσύνη στις στιγμές που μας έφεραν κοντά, κρατάμε την επαφή για να χτίσουμε μαζί τις εξελίξεις που οφείλουμε ως την επόμενη συνάντησή μας».

Για το συγκεκριμένο Συνέδριο είχε προβλεφθεί η δημιουργία -στον ιδιαίτερα φροντισμένο περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Βρανά-, ειδικά διαμορφωμένων, πλήρως προστατευμένων και άρτια εξοπλισμένων εξωτερικών υποδομών, ικανών να φιλοξενήσουν πλέον των 400 Συνέδρων, προσφέροντάς τους άψογες συνεδριακές-τεχνικές παροχές.

Τη φωτογραφική κάλυψη του Συνεδρίου ανέλαβε ο καταξιωμένος φωτογράφος Δημήτρης Ταλιάνης και την οργανωτική υποστήριξή του η εξειδικευμένη εταιρεία Cleon Conferences & Communications. Τις εργασίες παρουσίασε και συντόνισε η έγκριτη δημοσιογράφος & παρουσιάστρια Μάγδα Τσέγκου.

Το Συνέδριο προβλήθηκε, σε ζωντανή και υψηλής ποιότητος τηλεοπτική ζωντανή καθημερινή αναμετάδοση, από το κανάλι Aeolos TV, το οποίο ήταν επίσης Χορηγός Επικοινωνίας του Συνεδρίου. Tις μεταφράσεις του Συνεδρίου υποστήριξε και φέτος η εταιρεία Podium, με διερμηνείς τους Μαρία Κουνέλη και Άγγελο Κακλαμάνη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *