Guardian: «Παντού στριμωγμένοι- ο Δήμαρχος Σαντορίνης προειδοποιεί για την κρίση του υπερτουρισμού»   

Συνέντευξη του Νίκου Ζώρζου στην ανταποκρίτρια της εφημερίδας

 

 

 

Το τελευταίο διάστημα, φαινόταν πως η ρητορική του Δημάρχου, περί «υπερτουρισμού» και «υπερκορεσμού» είχε μετριαστεί υπό το βάρος της δυσφορίας των τοπικών παραγωγικών φορέων. Φαίνεται όμως πως αυτό συμβαίνει εντός των τειχών γιατί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλενα Σμιθ (Helena Smith), ανταποκρίτρια για Ελλάδα-Τουρκία και Κύπρο του έγκριτου «Guardian», δίνει άλλο μήνυμα. Με τον τίτλο «Everywhere jam-packed’: mayor of Santorini warns of overtourism crisis» – «Παντού στριμωγμένοι- ο Δήμαρχος Σαντορίνης προειδοποιεί για την κρίση του υπερτουρισμού» η βρετανική εφημερίδα παραθέτει ή αποδίδει τις απόψεις του Δημάρχου στο ρεπορτάζ.

«Η οικοδομική έκρηξη σχετίζεται άμεσα με τους αριθμούς ρεκόρ επισκέψεων σε ένα νησί που είχε ήδη φτάσει σε «σημείο κορεσμού» πριν από την πανδημία του Covid, σύμφωνα με τον Ζώρζο, ο οποίος είναι από τους πρώτους τοπικούς κυβερνητικούς παράγοντες στην Ελλάδα που μίλησε δημόσια για τους κινδύνους που θεωρεί (πως υπάρχουν): του υπερτουρισμού» γράφει η εφημερίδα.

Κυρίαρχο στοιχείο των δηλώσεων του Δημάρχου είναι βέβαια η υπερπληθώρα δομημένης επιφάνειας που απευθύνεται στην τουριστική χρήση. Αλλά και εκεί τα στοιχεία είναι σε σχετική ασυμφωνία συγκριτικά με πρότερες δηλώσεις. «Περίπου το ένα πέμπτο του νησιού του νότιου Αιγαίου έχει ήδη σκυροδετηθεί. Προς έκπληξη όμως των οικολόγων, οι αρχές στην Αθήνα ενέκριναν ακόμη περισσότερες οικοδομικές άδειες μεταξύ 2018 και 2022, επιτρέποντας την κατασκευή επιπλέον 449.579 τετραγωνικών μέτρων εδάφους – περίπου το 2% της συνολικής έκτασης 76 τετραγωνικών χιλιομέτρων (30 τετραγωνικά μίλια)». Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2017 ο ίδιος έλεγε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Η Σαντορίνη είναι ένα μικρό νησί μόλις 77 χλ τμ. και το 2015 ήταν δομημένο κατά το 11%. Ποσοστό που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον νομό Αττικής και σίγουρα έχει αυξηθεί». Αν ισχύουν όλα τότε από το 2017 σχεδόν διπλασιάστηκε η δομημένη επιφάνεια του νησιού και με τα στοιχεία που δόθηκαν στον Guardian, από το 2022 μέχρι το 2024, δομήθηκε περίπου το 7% της έκτασής του.

Στο δημοσίευμα που περιλαμβάνει εκτιμήσεις και απόψεις άλλων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, γίνεται εστίαση στο ζήτημα της κρουαζιέρας και στο περιλάλητο όριο των 8.000 επισκεπτών που θα εφαρμοστεί μέσω συγκεκριμένου Berth Allocation. «Υπήρξαν στιγμές που η πίεση ήταν αφόρητη», είπε ο Ζώρζος, μιλώντας για περιπτώσεις που έφτασαν ταυτόχρονα πέντε κρουαζιερόπλοια. «Παντού είναι γεμάτο με ανθρώπους που δεν έχουν χρόνο να σταματήσουν, δεν έχουν χρόνο για να απολαύσουν, που είναι στην πραγματικότητα γεμάτοι αγωνία, επειδή είναι τόσο βιαστικοί».

Εν κατακλείδι πάντως ο Νίκος Ζώρζος, δηλώνει στην εφημερίδα πως αισθάνεται δικαιωμένος, καθώς η ακροτελεύτια παράγραφος του Guardian, αναφέρει: «Παρά μια ακόμη ξέφρενη σεζόν, ο δήμαρχος εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος. «Μπορεί να νιώθω ακόμα σαν τον Σίσυφο», είπε, αναφερόμενος στον μυθολογικό βασιλιά που καταδικάστηκε να σπρώξει έναν ογκόλιθο στην ανηφόρα μόνο για να τον δει να κυλάει πίσω καθώς πλησίαζε στην κορυφή. «Αλλά οι συμπεριφορές έχουν αλλάξει. Πριν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι έκανα λάθος που ήμουν τόσο επικριτικός. Τώρα, με σταματούν στο δρόμο για να πουν πόσο δίκιο είχα. Δεν θέλουμε να γίνουμε σαν τη Βενετία ή τη Βαρκελώνη. Ξέρουμε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *