ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ

«ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ… ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΕΝΑ ΒΙΟΛΙ

 

 

«Κόκκινη κλωστή…. τραγουδά ένα βιολί.»

SNF Εργαστήρι  μουσικού παραμυθιού.

Εισήγηση της Μαριβίτας Γραμματικάκη στη Σαντορίνη, το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου στις 3.30 μμ για παιδιά την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου στις 5.00 μμ για εκπαιδευτικούς & γονείς και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου το πρωί για μαθητές σχολείων στο Θέατρο Δημοτικού Σχολείου Φηρών στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μουσική για όλους».

 

Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μουσική για Όλους», που απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και ενήλικες και το οργανώνει ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας», με τη δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Περιλαμβάνει επιλεγμένες εισηγήσεις, σεμινάρια, συναυλίες, βιωματικά εργαστήρια, ανταλλαγές επισκέψεων ανάμεσα στους μαθητές των μουσικών εργαστηρίων και ταξίδια μαθητών από τα νησιά στην Αθήνα για παρακολούθηση συναυλιών και παραγωγών για παιδιά και νέους ακροατές. Θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

 

Το πρόγραμμα ταξιδεύει σε έξι νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Κέα, Λήμνο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο), με τη συνεργασία τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και εθελοντών. Δεκατέσσερις εισηγητές-μουσικοί, παρουσιάζουν και αναπτύσσουν με διαδραστικό τρόπο, δεκαεννέα θέματα. Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στη Σαντορίνη, η συγγραφέας – μουσικός Μαριβίτα Γραμματικάκη παρουσιάζει το πρόγραμμα “Κόκκινη κλωστή… τραγουδά ένα βιολί” .

 

Πρόκειται για ένα εργαστήρι δημιουργίας και αφήγησης μουσικού παραμυθιού, για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Εικόνα, κίνηση, λόγος, και μουσική είναι τα μαγικά υλικά που χρειάζονται για να κρατάνε ζωντανή την φαντασία των παιδιών.

 

Τι είναι τα παραμύθια; Το παραμύθι έχει μουσική ή η μουσική κρύβει κάποιο παραμύθι; Ότι και αν ισχύει είναι το ίδιο σωστό. Κάθε λέξη έχει μια μελωδία και κάθε μελωδία έχει ένα συναίσθημα, άρα κρύβει κάποια λέξη. Και τα δύο μαζί φυσικά γεννούν τις εικόνες. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε πως το τρίπτυχο λόγος – μουσική – εικόνα γίνεται ένα και ενιαίο με μοναδικό οδηγό την φαντασία. Τα δύο αυτά εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Α’ έως ΣΤ’ δημοτικού, προσαρμοσμένα κάθε φορά στις ηλικίες τους. Μέσα σε ένα σχολικό δίωρο, προσπαθούμε να: -αναπτύξουμε την φαντασία τους, -να επικοινωνήσουν με τα συναισθήματά τους, -να δουλέψουν με ομάδες, -να υποκριθούν τους ρόλους της ιστορίας -να αναπτύξουν την επικοινωνία και την εκφραστικότητα, -να εκφράσουν τις δικές τους ιδέες και να συντονιστούν μεταξύ τους, -και τέλος να βρουν την μουσική που θα ταιριάζει σε κάθε ήρωα μέσα από επιλεγμένα μουσικά κλασικά θέματα ή από την χρήση κρουστών οργάνων (ντέφι, ταμπούρο, ξύστρα, καμπανούλες) καθώς και από τον ήχο μιας ζωντανής βιόλας (μαζί με την μουσικό) τους δίνει την δυνατότητα ζωντανής συμμετοχής στην μουσική επένδυση.

 

Η εικονογράφηση επίσης μπορεί να είναι, για κάποια παιδιά, ένας τρόπος έκφρασης. Τα εργαστήρια, θα πραγματοποιηθούν, το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 3.30 το απόγευμα για παιδιά και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου το πρωί για μαθητές σχολείων, στο Θέατρο του Δημοτικού Σχολείου Φηρών. Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου στις 5.00 το απόγευμα η Μαριβίτα Γραμματικάκη θα παρουσιάσει το σεμινάριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με τίτλο “Εσωτερικό παιδί και παραμύθι”.

 

Θέμα του, το εσωτερικό παιδί που έχει ο καθένας μέσα του και το πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του μέσα από ένα παραμύθι. Και τι είναι το παραμύθι; Είναι μόνο ένας μύθος; ή κρύβει τις μεγαλύτερες αλήθειες; Και πως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μέσον επικοινωνίας, δημιουργίας, έμπνευσης, χαράς και διδασκαλίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *