ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανάρτησε τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες, χωρίς να έχει επιλύσει ούτε το θέμα της ιδιοκτησίας και ούτε τη διασαφήνιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων»
Το ζήτημα των δασικών χαρτών και των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των Κυκλάδων, ενώ η κυβέρνηση, παρά τις δεσμεύσεις της ότι θα είχε επιλύσει το θέμα μέχρι το τέλος του 2020, ακολουθεί εσπευσμένα την τακτική την τακτική της 6μηνης παράτασης, δείγμα της προχειρότητας και των πολλαπλών προβλημάτων που ανέκυψαν, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του για τους δασικούς χάρτες στις Κυκλάδες. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, μεταρρύθμιση την οποία βίαια η κυβέρνηση της ΝΔ ανέκοψε και ακύρωσε με το άρθρο 48 του ν.4685 του κ. Χατζηδάκη πέρυσι με το περίφημο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, ενώ είχε κυρωθεί το 45% σε επίπεδο χώρας και είχε αναρτηθεί το 55% των δασικών χαρτών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος δήμευσης της περιουσίας των ιδιωτών, αφού, πρώτον, δεν διασφαλίζεται το τεκμήριο κυριότητας, που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 62 του ν. 998/1979 για τις Κυκλάδες και για μια σειρά άλλες περιοχές, νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κρήτη, Κύθηρα, Ιόνια Νησιά κλπ. Επίσης, όπως επεσήμανε, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα χορτολιβαδικά είναι ή δεν είναι δασικά. Τέλος, ο βουλευτής ζήτησε από τον υπουργο να στηρίξει με θάρρος αυτές ακριβώς τις διατάξεις που είχε φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2019 και δεν πρόλαβε να γίνει νόμος.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της συζήτησης της δικής του ερώτηση με θέμα τις ενεργειακές κοινότητες, λέγοντας ότι- ευτυχώς για την ελληνική κοινωνία- δεν αμφισβητήθηκε καμία επιδότηση αγρότη το 2018 και το 2019. Επίσης, το θέμα της εισαγωγής του Χάρτη της Αγρογής στον ν. 4685/2020 και στους δασικούς χάρτες είναι στο Συμβούλιο Επικρατείας και εκκρεμεί. Επεσήμανε επίσης ότι ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Συρμαλένιου «γιατί δεν εισαγάγατε την υπουργική απόφαση για τις φρυγανικές εκτάσεις στους αναρτημένους δασικούς χάρτες», όπως και στην ερώτησή του για την ιδιοκτησία στα χορτολιβαδικά που επιλυόταν με διπλή τροπολογία Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:
«Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα των δασικών χαρτών και των εκκρεμοτήτων που έχουν προκύψει, των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκύψει προφανώς θίγουν όλη τη χώρα, αλλά θίγουν και τις Κυκλάδες με έναν ιδιαίτερο τρόπο και θα σας εξηγήσω.
Την περίοδο αυτή και μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών οι κάτοικοι των Κυκλάδων βρίσκονται σε πολύ μεγάλη αναστάτωση εξαιτίας τεράστιων προβλημάτων που αναδείχθηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Και εδώ αναδεικνύεται βασικά και συνοπτικά το εξής πρόβλημα: Από τη μία πλευρά, υπάρχει η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η μεγάλη μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών, μεταρρύθμιση την οποία βίαια ανακόψατε και ακυρώσατε με το άρθρο 48 του ν.4685 του κ. Χατζηδάκη πέρυσι με το περίφημο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, ενώ είχε κυρωθεί το 45% σε επίπεδο χώρας και είχε αναρτηθεί το 55% των δασικών χαρτών.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ο κίνδυνος δήμευσης της περιουσίας των ιδιωτών, αφού, πρώτον, δεν διασφαλίζεται το τεκμήριο κυριότητας, που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 62 του ν. 998/1979 για τις Κυκλάδες και για μια σειρά άλλες περιοχές, νησιά του Βορείου Αιγαίου, Κρήτη, Κύθηρα, Ιόνια Νησιά κλπ.. Δεύτερον, δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα χορτολιβαδικά είναι ή δεν είναι δασικά.
Για την επίλυση των ζητημάτων αυτών πρόπερσι, στις 13/5/2019, υπήρξε απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Αίθουσα, περί αποδοχής της γνωμοδότησης του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών. Διευκρίνιζε ότι οι εκτάσεις οι οποίες έχουν φρυγανική βλάστηση ή έχουν μέχρι 15% δάσος ή δασική βλάστηση χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές. Η απόφαση αυτή βγήκε στις 13/5/2019. Εσείς δεν την πήρατε υπόψη. Βγάλατε μία απόφαση τώρα. Είδα προχθές μία ίδια ακριβώς απόφαση βάσει του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Και διερωτώμαι: Πρώτον, εμφανίσατε ότι τώρα βγαίνει μια τέτοια απόφαση, ενώ είχε βγει εδώ και δύο χρόνια. Δεύτερον, δεν την εφαρμόσατε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών τους οποίους αναρτήσατε, αφού καταργήσατε με τον νόμο του κ. Χατζηδάκη τους ήδη αναρτημένους και κυρωμένους χάρτες.
Εμείς, λοιπόν, επειδή ακριβώς αυτά τα ζητήματα αναδείχθηκαν με πολύ οξύ τρόπο, καταθέσαμε δύο τροπολογίες, μία τον Οκτώβριο και μία τον Μάρτιο. Καμία από αυτές τις τροπολογίες δεν έγινε δεκτή, ενώ φραστικά ο προκάτοχός σας κ. Ταγαράς τον Οκτώβριο μάς είπε και είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλους του 2020 θα έχει λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι σε πολύ οξύτατη φάση. Υπάρχουν πάρα πολλά νησιά μας στις Κυκλάδες όπου ακόμα και μέρος των οικισμών χαρακτηρίζεται ως δασική περιοχή. Απίστευτα πράγματα. Ο κόσμος είναι ανάστατος.
Δώσατε προφορικά μια παράταση, ακόμα δεν έχει περάσει η διάταξη, φαντάζομαι θα την περάσετε. Μετά τη συνάντηση σας με τον Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, βγήκατε και είπατε «θα δώσουμε μια παράταση για έξι μήνες». Αυτή η παράταση δείχνει ακριβώς την προχειρότητα και τις διαστρεβλώσεις που έγιναν, αφού καταργήσατε τους προηγούμενους κυρωμένους και αναρτημένους δασικούς χάρτες. Βιαστήκατε, λοιπόν, να αναρτήσετε φέτος όπως-όπως τους χάρτες και βρεθήκατε σε αυτά τα προβλήματα. Και αναγκάζεστε τώρα να δηλώνετε παράταση έξι μηνών.
Το ερώτημα είναι, επειδή έχω περάσει και τα δύο λεπτά, πρώτον, τι θα κάνετε για να λυθεί το πρόβλημα του χαρακτηρισμού των χορτολιβαδικών και, δεύτερον, τι θα κάνετε για να λυθεί το πρόβλημα, όπως προτείναμε με διάταξη πάλι του Αναπληρωτή Υπουργού στις 31/5/2019. Θα σας πω στη δευτερολογία μου τι περιελάμβανε. Προτείναμε ακριβώς να λυθούν αυτά τα ζητήματα, στα οποία είχαν συμφωνήσει και οι αρμόδιοι σύλλογοι των Κυκλάδων, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων».
Η δευτερολογία του Νίκου Συρμαλένιου:
Κύριε υπουργέ, σωστά λέτε ότι αναρτήσατε τους χάρτες αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα και σωστά κάνατε και υπογράψατε και για τον ασπάλαθο αυτήν την απόφαση.
Το ζήτημα, όμως, που μπαίνει είναι, πρώτον, μετά από δεκαετίες η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή η οποία ξεκίνησε όλη αυτή τη σοβαρή και μεγάλη μεταρρύθμιση-τομή για τη χώρα μαζί με το Κτηματολόγιο και ήρθατε εσείς και καταργήσατε με το άρθρο 48 του ν. 4685 όλη αυτήν την υπόθεση που είχε γίνει μέχρι τώρα με τη δικαιολογία ότι υπήρχαν εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδες ενστάσεις.
Συγγνώμη, αυτές οι εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδες αφορούσαν μόνο το 2% των αναρτημένων χαρτών. Άρα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να σταματήσει αυτή η διαδικασία και να ξεκινήσει πάλι από την αρχή.
Δεύτερον, στις αναρτήσεις που κάνατε δεν λάβατε υπόψη την απόφαση για τη φρυγανική βλάστηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών που έγινε τον Απρίλιο του 2019 και κυρώθηκε τον Μάιο του 2019. Θα την καταθέσω αυτήν την απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, του κ. Φάμελλου, στα Πρακτικά. Δεν πήρατε υπόψη και χαρακτηρίστηκαν «δασικά» μια σειρά από εκτάσεις φρυγανικής βλάστησης, οι οποίες δεν θα έπρεπε να χαρακτηριστούν στους αναρτημένους, αυτή τη στιγμή, χάρτες «δασικά».
Το τρίτο θέμα, σε σχέση με την ιδιοκτησία, είναι το εξής: Κατ’ αρχάς, ιδιοκτησία υπήρχε στο 998/1979 για την περιοχή των Κυκλάδων, για λόγους ιστορικούς από την τουρκοκρατία, όπως εξελίχθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων και μια σειρά άλλων περιοχών. Όμως, εσείς, ενώ σας φέραμε τροπολογία που ήταν ακριβώς η διάταξη, την οποία σας λέω και που οι επιστημονικοί φορείς των Κυκλάδων στήριξαν – είναι η διάταξη του Μαΐου του 2019, που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί, γιατί μετά έγιναν οι εκλογές- εσείς την αγνοείτε, ενώ λέτε ότι θέλετε να λύσετε το πρόβλημα. Και η διάταξη αυτή αντιμετωπίζει και το ζήτημα των χορτολιβαδικών και το ζήτημα των ιδιοκτησιών.
Το ερώτημα είναι, λοιπόν, το εξής: Γιατί; Φοβάστε να πείτε ότι παίρνετε αυτούσια τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και την κάνατε διάταξη δική σας; Αυτό είναι το πρόβλημα με αυτήν την Κυβέρνηση, ότι ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν θεωρεί ότι είναι στη λήθη. Όλο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία που ήμασταν κυβέρνηση, το κατεδαφίζετε άρθρο προς άρθρο και ό,τι οικειοποιείστε, το οικειοποιείστε αλλάζοντάς του όνομα. Αυτό κάνετε.
Να γίνετε θαρραλέοι και να στηρίξετε αυτές ακριβώς τις διατάξεις που είχε φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2019 και δεν πρόλαβε να γίνει νόμος».