ΑΘΗΝΙΟΣ: Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΕΓΙΝΕ, ΑΛΛΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ
“Από: Πλοιάρχους Ε/Γ-Ο/Γ ΠΡΕΒΕΛΗΣ – Ε/Γ-Ο/Γ ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ II
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝ1ΟΥ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Η παρούσα επιστολή συντάσεται με αφορμή τις συνθήκες που αντιμετώπισαν τα πλοία που προσέγγισαν τον λιμένα Αθηνιού Θήρας με επικρατούντες ΝΔ – Δ θυελώδεις ανέμους. Η αιτία της παραμένει ανεξίτηλη στο χρόνο και δεν είναι άλλη απο την λανθασμένη γεωγραφική θέση του λιμένα που παρά τις συνεχείς παραμβάσεις αδυνατεί να εξυπηρετήσει ασφαλώς, πλοία και μεταφορικό έργο.
Συγκεκριμένα, το χρόνιο πρόβλημα της έκθεσης του λιμένα σε συνθήκες ισχυρού κυματισμού όταν επικρατούν Δ-ΝΔ άνεμοι όχι μόνο παραμένει άλυτο παρά το μεγάλο -υπο εκτέλεση- έργο της ανακατασκευής του εν λόγω λιμένα, αλλά επιδεινώνεται. Η επέκταση του προβλήτα πρός ΒΔ με στόχο την αύξηση του χερσαίου χώρου αναγκάζει τα πλοία να εκτίθενται περισότερο στους πλευρικούς ανέμους, τον κυμάτισμά και την αποθαλασσία με αποτέλεσμα το να αυξάνεται ο κίνδυνος κατά τις προσεγγίσεις και αναλογικά να μειώνεται η ασφάλεια για πλοίο επιβάτες και πληρώματα. Η παρούσα μοναδική θέση πρυμοδέτησης που λειτουργεί την αυτή χρονική συγκυρία στην ΒΑ πλευρά του νέου προβλήτα κρίνεται προβληματική μετά από την αποκτηθείσα εμπειρία απο τις προσεγγίσεις των πλοίων με τις αναφερθείσες καιρικές συνθήκες.
Η αποθαλασσία-κυματισμός είναι έντονη κατά την προσέγγιση και παραμονή των πλοίων με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνεχής προνευστασμός και διατοιχισμός του πλοίου, ο καταπέλτης αποεπιβίβασης να κλυδωνίζεται και ανυψώνεται έντονα και τα σχοινιά πρόσδεσης να ξεπερνούν το όριο ασφαλούς φορτίου με αποτέλεσμα την θραύση τους.
Το υπο κατασκευή έργο στην παρούσα κατάσταση μας περιορίζει σε ελάχιστες επιλογές σχεδίων πρόσδεσης χωρίς καν τη δυνατότητα χρήσης δεστρών προς ΝΔ ώστε να περιοριστεί η φθορά των σχοινιών πρόσδεσης και ο συνεπακόλουθος κίνδυνος από την θραύση τους για όλους τους εμπλεκόμενους άμεσα ή έμεσσα. Άξιο αναφοράς επίσης το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη κατασκευή του νέου προβλήτα, ήδη οι καταπέλτες των πλοίων έχουν προκαλέσει φθορά στην νεο-κατασκευασθείσα επιφάνεια λόγω τριβών και κλυδωνισμών.
Η νέα προβλήτα λόγω της προέκτασής της προς ΒΔ επιδεινώνει επίσης το πρόβλημα της αγκυροβολιάς καθώς όπως είναι γνωστό η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται απο δυσανάλογα δραστικώς βαθύτερο πυθμένα με αποτέλεσμα την οριακή δυνατότητα αγκυροβολιάς χωρίς κίνδυνο απώλειας άγκυρων και εκταμάτων, συμβάντα που έχουν σημειωθεί κατά συρροήν στο παρελθόν ακόμα και με μικρότερα σε μήκος πλοία και σε ρηχότερο βυθό.
Αποκορύφωμα όλων των προαναφερθέντων ανορθόδοξων καταστάσεων που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε για να εξυπηρετήσουμε επιβάτες και μεταφορείς ήταν το βράδυ της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου όταν ο φωτισμός του λιμένα δεν λειτούργησε ολοσχερώς επι ώρες και αναγακαστήκαμε να προσεγγίσουμε σε συνθήκες πλήρους σκότους. Η τοπική Λιμενική Αρχή μας υποβοήθησε με την επιστράτευση οχημάτων και την χρήση του φωτισμού τους ώστε να καταστεί εντοπίσημη η θέση πρόσδεσης εν μέσω θυελλωδών ανέμων.
Δυστυχώς όλα τα προαναφερθέντα λειτουργούν επιβαρυντικά στο γεγονόςτου ότι η Θήρα είναι ένα νησί με υψηλή κίνηση όλο τον χρόνο και τα Ε/Γ-Ο/Γ που την προσεγγίζουν μεταφέρουν το κύριο μέρος του μεταφορικού έργου του νησιού μέσω φορτηγών οχημόιτων και κυρίως τρεϊλερς. Για κόιποια πλοία η Θήρα είναι τερματικό λιμάνι στο δρομολόγιό τουςενώ για άλλα ενδιάμεσο, συνεπακόλουθα σχεδόν για όλα όμως οι παραμονές στον Αθηνιό είναι χρονοβόρες. Εαν σε αυτό προστεθεί το γεγονός ότι συνήθως οι ΝΔ άνεμοι πνέουν για συνεχόμενες ημέρες και η αποθαλασσία παραμένει για μία τουλάχιστον ημέρα μετά την εξασθένιση τους, μας φέρνει αντιμέτωπους με την επιτακτική ανάγκη για προσέγγιση ώστε να μην διακοπεί η τροφοδοσία του νησιού αλλά και το πλοίο να μπορέσει να φορτοεκφορτώσει τα οχηματά του.
Ελείψει εναλλακτικής δυνατότητας εκφόρτωσης σε άλλο παραπλήσιο λιμάνι, η αυτή συνθήκη επιδρά ώς ένας καταλυτικός παράγων στην απόφαση αναγκαστικής προσέγγισής του λιμένα με αντίξοες καιρικές συνθήκες οι οποίες σημειωτέον ενίοτε δεν περιγράφονται αντικειμενικά απο τα δελτία πρόβλεψης της ΕΜΥ.
Αξιότιμοι Κύριοι, γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι το επάγγελμά μας έχει υψηλό δείκτη δυσκολίας και ότι ως εργαζόμενοι στην Ελληνική Ακτοπλοΐα αυτός ο δείκτης τίθεται ακόμα υψηλότερα, η επιλογή μας να παραμείνουμε στο χώρο και να προσπαθούμε συνεχώς να φέρουμε εις πέρας ένα δυσανάλογα βαρύ έργο είναι προσωπική και αναλαμβάνουμε όση ευθύνη μας αναλογεί σύμφωνα με την επαγγελματική μας ευθυκρισία, την νομική μας έκθεση και την ηθική μας υποχρέωση έναντι των νησιωτών που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε.
Γνωρίζουμε επίσης ότι επί της ουσίας η ανυπαρξία ασφαλών λιμένων στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο σε συνδυασμό με την καθιερωμένη πρακτική και τις παγωμένες συνθήκες και απαιτήσεις ρίχνει όλο το βάρος της εξυπηρέτησης νησιωτών, μεταφορών και επισκεπτών στους ώμους μας ενω δεν θα έπρεπε, πόσω μάλλον όταν ο νόμος αναγνωρίζει ως μόνιμο υπαίτιο για σχεδόν οτιδήποτε τον Πλοίαρχο του κάθε πλοίου παρότι αυτός δεν έχει πλέον παρά ελάχιστες απο τις ιδιότητες που στο παρελθόν τόν έθεταν επι της ουσίας υπεύθυνο για το οτιδήποτε.
Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν ότι αυτή η ανορθόδοξη κατάσταση και ανασφαλής υπολειτουργία πρέπει να συνεχιστεί στο διηνεκές. Η πρακτική της πρυμοδέτησης με αγγυροβολία για οχηματαγωγά πλοία με καταπέλτη,αντί της γωνιοπλαγιοδέτησης δεν υφίσταται παρά σε ελάχιστες πλέον χώρες του κόσμου με την πατρίδα μας να είναι ίσως η μοναδική απο αυτές που θεωρούν εαυτόν ανεπτυγμένη και πολιτισμένη ανάμεσά τους. Η δε εξοικείωσή μας ώς επαγγελματιών με αυτή την συγκεκριμένη πρακτική έχει μεταλαχθεί απο επίδειξη υψηλής ναυτικής τέχνης στο παρελθόν, σε μια μη αποδεκτή έκθεση σε ανασφαλείς πρακτικές στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι και αναλόγως κατακρίνεται. Πόσο μάλλον όταν καλούμαστε να πρυμοδετούμε στον εκτεθειμένολιμένα του Αθηνιού αγκυροβολώντας σε απαγορευτικά βάθη με πλευρικούς ανέμους και κυμάτισμά, συνθήκες που σε οποιδήποτε ανεπτυγμένο λιμάνι του κόσμου θα κρίνονταν ανασφαλείς και επικίνδυνες.
Με αυτή την επιστολή πρός κάθε υπεύθυνο φορέα:, ιδιώτη και ενεπλεκόμενο στην ομαλή και ασφαλή λειτουργία του Λιμένα Αθηνιού σας ενημερώνουμε ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα θα επαναλαμβάνεται στο διηνεκές εαν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και κυρίως δεν αποφασιστεί η λήψη ευθυνών από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι ΝΔ-Δ άνεμοι δεν θα πάψουν να πνέουν και το λιμάνι του Αθηνιού θα παραμένει ένα ανασφαλές λιμάνι με δυνητικές συνθήκες πρόκλησης ατυχήματων για τα οποία η εμπειρία δυστυχώς έχει αποδείξει να στοχοποιείται και εγκαλείται μονίμως υπεύθυνος απο το νόμο ο Πλοίαρχος και κανένας άλλος. Είναι δεδομένο στη συνείδηση μας καθώς και όσων γνωρίζουν την πραγματικότητα ότι αυτό είναι άδικο και δεν τιμά κανέναν ουσιαστικώς συνυπεύθυνο ασχέτως εαν ο νόμος δεν τον αναγνωρίζει.
Ως ελάχιστες επείγουσες και άμεσες ενέργειες για την προσωρινή στοιχειώδη βελτίωση της κατάστασής ζητούμε την εξασφάλιση λειτουργίας του φωτισμού του λιμένα και την άμεση απόδοση προς χρήση των δεστρών στο υπο κατασκευή ΝΔ μέρος του προβλήτα ώστε τουλάχιστον να μπορούμε να αναγνωρίζουμε την θέση πρόσδεσης και να εκθέτουμε λιγότερο σε κίνδυνο τα πλοία, τους επιβένοντες και τα πληρώματα μας.
Συμπληρωματικά προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακού ανεμόμετρου συνεχούς ροής δεδομένων στον πυργίσκο του Πράσινου φανού Α. Κατσούνι ώστε μέσω του διαδικτύου να υπάρχει αληθής και συνεχής επίγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή απο όλους τους ενδιαφερομένους.
Σε δεύτερο βαθμό και καθότι ΝΔ-Δ άνεμοι θα πνέουν ειδικά τους χειμερινούς μήνες και δεν δυνάμεθα να τους αποτρέψουμε, προτείνουμε την εκπόνηση μελέτης απο εξειδικευ μένους επιστήμονες (π.χ Αρμόδιο Τμήμα Πολυτεχνείου με χρήση προσομείωσης δεξαμενής) για μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του κυματισμού είτε με μόνιμη αγκυροβολιά ΒΔ του Άκρου Κατσούνι μονίμως ερματισμένου ναυπηγήματος (π.χ δεξαμενόπλοιου ή φορτηγίδας ) είτε με την κατασκευή λιμενοβραχίονα Νοτίως του Ν. Ασπρονήσι όπου τα βάθη για κάτι τέτοιο δεν είναι απαγορευτικά, με απώτερο σκοπό τη μείωση του ισχυρού κυματισμού στην περιοχή.
Στο απώτερο μέλλον προτείνουμε την επανεξέταση κατασκευής λιμανιού σύγχρονων προδιαγραφών σε άλλη τοποθεσία του νησιού όπου η ασφάλεια και η ορθόδοξη χρήση θα είναι ο γνώμονας και όχι το ζητούμενο.
Στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση και με ειλικρινή διάθεση για συνεργασία”.