ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ Vol.2

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΚΑΒΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΟΥ

 

  Η Εκάβη Χαραλαμπάκου αποφοίτησε από το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα του περιβάλλοντος στο ίδιο Πανεπιστήμιο από όπου και πιστοποιήθηκε στην Αρωματοθεραπεία – Βοτανοθεραπεία και στα Φυσικά Καλλυντικά. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων Βοτανοθεραπείας και παρασκευής φυτικών σκευασμάτων, τόσο καλλυντικών όσο και θεραπευτικών. Σε γιορτές διατήρησης σπόρων και σε άλλες δράσεις συμμετάσχει μεταδίδοντας τη γνώση αυτή σε ομιλίες και σεμινάρια. Παράλληλα συνεχίζει την κατάρτισή της στο αναγνωρισμένο Heartwood Institute στον τομέα της Φυτοθεραπευτικής”.

Θα συνεχίσουμε τα ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ με δυο πολύ αγαπημένα και κοινά βοτανάκια. Το Μάραθο και το Γάλιο ή Κολλιτσίδα.

 

 

ΜΑΡΑΘΟΣ Foeniculum vulgare

Aν και χρησιμοποιείται περισσότερο ο σπόρος του, ο μαραθόσπορος κοινώς που συλλέγεται τέλη καλοκαιριού, το φρέσκο μυρωδικό είναι εξαιρετικό! Τον αναγνωρίζεις εύκολα και ενστικτωδώς κόβεις λίγα φύλλα να μοσχομυρίσεις, για αυτό άλλωστε τον εκτιμάμε και στην κουζίνα.

Ο μάραθος λοιπόν είναι και αυτός αποτοξινωτικός, διουρητικός και αδυνατιστικός. Προωθεί την κίνηση των υγρών στο σώμα, κρατά τον οργανισμό καθαρό χωρίς τοξίνες και χαρίζει μακροζωία και σθένος.

Είναι βασικό βότανογια το πεπτικό μας σύστημα, διώχνει το πρήξιμο και τα αέρια και κινεί το έντερο. Συγκαταλέγεται επίσης στα βότανα με αντισπασμωδική και μαλακτική δράση. Ένα καταπληκτικό και ευεργετικό ρόφημα, που μπορώ άνετα να το πιώ και παγωμένο, είναι μάραθος με μέντα. Τέλειος συνδυασμός αρωμάτων και γεύσεων.

 

 

ΓΑΛΙΟ Galium aparine

 

 

To Γάλιο ή παραδοσιακά κολλητσίδα, είναι ένα βοτανάκι πολύτιμο μα υποτιμημένο. Το βλέπουμε αγριόχορτο που κολλάει στα ρούχα μας, ενώ αυτή θα μπορούσαμε να πούμε είναι και η δράση του μέσα στο σώμα μας. Παρασύρει τις τοξίνες και όλα τα περιττά και τα απομακρύνει από το σώμα μας. Είναι και αυτό από τα χορταράκια που μπορούμε να προσθέσουμε στη σαλάτα μας ή και να βράσουμε μαζί με άλλες πρασινάδες. Οι σπόροι του βράζονται ως υποκατάστατο του καφέ ενώ η ρίζα του σε χωριά της Ελλάδας χρησίμευε για το βάψιμο των αυγών το Πάσχα.

Πίνοντας τσάι κολλιτσίδα ευεργετούμε το λεμφικό μας σύστημα, τα νεφρά και το ουροποιητικό. Με την κολλιτσίδα φτιάχνουμε ένα υπέροχο τσάι, εξαιρετικό για όποιον αντιμετωπίζει προβλήματα με μπουκωμένες μύτες από κρύωμα ή γρίπη. Χρησιμοποιείστε 2 κουταλάκια του γλυκού ξερό βότανο σε μία κούπα βραστό νερό και αφήστε το να μουλιάσει τουλάχιστον για 10 λεπτά, προσθέτωντας αν θέλετε λίγο μέλι ή ζάχαρη. Επίσης, μπορώ να κάνω κομπρέσες τοπικά ώστε να βοηθήσω ένα έκζεμα, μια ψωρίαση, ακόμη και πονεμένες αρθρώσεις από αθριτικά και ρευματισμούς.

Στη συνέχεια, μας περιμένουν ο Ταραξάκος και το Πεντάνευρο, πολύ σημαντικά και ωφέλιμα «αγριόχορτα» του κήπου μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *