ΑΜΠΕΛΟ – ΧΩΡΑΦΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ !
αρθρο του ελευθεριου συριγου
” Λάβετε Θέση Τώρα – Αύριο θα Είναι Αργά για Δάκρυα !
Ανοικτή Επιστολή – Προς την Τοπική κοινωνία του νησιού και κυρίως σ’ αυτούς που:
α) Επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και την κοινή γνώμη όπως :
Έπαρχος Θήρας – Δήμαρχος Θήρας – Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων – Επικεφαλείς Κομματικών Τοπικών
Οργανώσεων – Πρόεδρος Ένωσης Σ.Θ.Π. – Ιδιώτες Οινοποιοί , Οινέμποροι – Σύλλογος Μηχανικών Θήρας –
Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος – Ένωση Ξενοδόχων – Επαγγελματικοί Σύλλογοι και Ενώσεις αυτών –
– Πολιτιστικοί και άλλοι Σύλλογοι .
β) Θέτουν τα θέματα επικαιρότητας και διαμορφώνουν την κοινή γνώμη όπως μέσα ενημέρωση – Δημοσιογράφοι:
Volcano T.V. – Radio Santorini 106,4 – Radio Top Melody 104,9 – Τοπικά Site ενημέρωσης : neasantorinis.gr –
santonews.com – santorinipress.gr – atlantea.news – agorapress.gr .
Κύριοι, το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Ε.Π.Σ.) της Σαντορίνης είναι επί τάπητος – συντάσεται – διαμορφώνεται !
Και επειδή υπάρχει άκρα ησυχία – αφωνία – εφυσιχασμός απ’ όλους, ενώ οι προτάσεις της ΕΛΛΕΤ καραδοκούν , πάρτε δημόσια θέση τώρα (αιτιολογώντας την) και όχι όταν έχει ολοκληρωθεί το Ε.Π.Σ. , που θα είναι πλέον όλα τετελεσμένα. Θα είναι πλέον αργά για ΄΄δάκρυα’’ και υποκριτικές φανφάρες όπως ‘’δεν μας άκουσε κανείς’’, όπως έγινε και με το Π.Δ. 2012. Τώρα είναι η ώρα να τοποθετηθείτε στις συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΛΛΕΤ και κυρίως αυτές που αφορούν άμεσα τους Ντόπιους Σαντορινιούς και την γη των προγόνων τους.
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκαιο ανάχωμα στις λογικές εξαφάνισης των ντόπιων μικροιδιοκτητών και κατά συνέπεια των αμπελώνων.
Ακόμη επειδή το προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο << Η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥΣ ! >> με το οποίο σχολίαζα τις 2 μελέτες (Φέρουσας Ικανότητας και Προτάσεις ΕΛΛΕΤ) βγήκε αρκετά μεγάλο 13 σελίδες (ήταν αναγκαίο για να έχει σαφήνεια) και προφανώς ήταν κουραστικό για αρκετούς να το διαβάσουν ολόκληρο. Για τον λόγο αυτόν επαναδιατυπώνω μόνο μέρος αυτού και συγκεκριμένα την Πρόταση μου για την ‘’Διατήρηση και Επέκταση των Αμπελώνων της Σαντορίνης – Θηρασίας’’.
Η Πρόταση είναι απλή και ευδιάκριτη – Η τοποθέτηση σας αιτιολογημένη και καθαρή όχι αόριστη :
- Εμείς οι ντόπιοι λέμε ΝΑΙ στην απαγόρευση νέων Τουριστικών Καταλυμάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές
(αν και τώρα είναι μάλλον αργά) και στην προστασία της γεωμορφολογίας – της αρχιτεκτονικής και των
μνημείων της Σαντορίνης που θα μπορούσαν να προταθούν για τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco (συμπεριλαμβανομένων και όλων των ορυχείων).
Αλλά όχι με πρόσχημα τα παραπάνω βάζουμε με πονηριά και τις Αμπελιές στην Unesco για άλλους λόγους.
Η διατήρηση – προστασία – επέκταση των Αμπελώνων – χωραφιών αποτυπώνεται στην παρακάτω πρόταση.
- Και οι 2 μελέτες (Φέρουσας Ικανότητας και Προτάσεις ΕΛΛΕΤ) αναφέρουν μεταξύ άλλων για την προστασία
της Σαντορίνης πληρης απαγόρευσης δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και της αγροτικής αποθήκης των 25m2. Για να επιτευχθεί αυτό επ΄άπειρον προτείνουν την ένταξη των Αμπελιών στην Unesco.
Για αιτιολογία αναφέρουν ότι γίνεται για την προστασία – διατήρηση των αμπελιών που είναι υπό εξαφάνιση (sic).
Εάν χρειάζεστε περισσσότερες πληροφορίες για να τοποθετειθείτε βασικά επί της συγκεκριμένης πρότασης
μου ή και γενικά σ’ όλες τις προτάσεις ΕΛΛΕΤ (οι οποίες περιέχουν και θετικά σημεία), εάν έχετε υπομονή διαβάστε ολόκληρο το προηγούμενο άρθρο μου (Σεπτέμβριος 2021) ή τις 2 αναφερόμενες μελέτες (284 + 70σελ.).
Αυτονόητο είναι ότι όποιος κρυπτόμενος δεν τοποθετηθεί δημόσια τουλάχιστον επί της παρακάτω πρότασης, σημαίνει ότι συμφωνεί πλήρως με τις προτάσεις της ΕΛΛΕΤ και τις υποστηρίζει για να περιληφθούν στο Ε.Π.Σ.
ΙΔΟΥ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΑΦΑ όπως καταγράφεται στο ολοκληρωμένο άρθρο μου !!!
ΠΡΟΤΑΣΗ για Ευήκοους – Μοναδική για να Διατηρηθεί ο Αμπελώνας της Σαντορίνης – Θηρασίας !
Όπως έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η μεγάλη φυσιογνωμία του Ελληνικού κρασιού, καθηγήτρια και επίτιμη πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού OIV κα. Σταυρούλα Κουράκου << όσο θα υπάρχουν Σαντορινιοί αμπελουργοί να σκύβουν πάνω στ’ αμπέλια με αγάπη και να υποτάσσουν τις κληματίδες με τα έμπειρα χέρια τους, οι αμπελιές θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μέρος της αμπελουργικής κληρονομιάς της Ευρώπης >>.
Κύριοι ανοίξτε καλά τ’ αυτιά σας. Εάν εξαφανίσετε τους ντόπιους σαντορινιούς, με τις <μεθοδεύσεις> σας, τότες είναι απολύτως σίγουρο ότι θα εξαφανιστούν και τα αμπέλια (και όχι μόνο). Δεν αγαπήσατε εσείς και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Χωροταξίας περισσότερο από εμάς τα αμπέλια και τον τόπο μας !
Φανταστείτε τι θυμό προκαλείτε με τις προτάσεις σας, όταν ο αγρότης – αμπελουργός που παλεύει να επιβιώσει μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να του λέτε ότι απαγορεύεται να κτίσει το σπίτι του ή των παιδιών του σε γή των προγόνων του.
Πως νομίζετε ότι θ’ αντιδράσει ? Όταν βλέπει ότι παντού έχει γεμίσει μικρά – μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα (και έπονται άλλα) και έμεσα ή άμεσα του λέτε ότι για το κατάντημα του νησιού φταίει και αυτός, γι’ αυτό πρέπει να μην κτίζει κανείς στην εκτός σχεδίου περιοχή, ούτε ο ίδιος ο αγρότης το σπίτι του. Το προφανές είναι ότι θα εγκαταλειφθούν τ’ αμπελοχώραφα και στην καλλίτερη των περιπτώσεων θα ενοικιαστούν για να καλλιεργούνται από αλλοδαπούς (ήδη αρκετά αμπέλια αυτό γίνεται). Στην χειρότερη είναι να ξεπουληθούν στους ιδιώτες οινοποιούς που δεν έχουν δικά τους αμπελοχώραφα για να εκμεταλευτούν όσο υπάρχει ζήτηση (μετά να δούμε!). Μήπως όμως αυτό επιδιώκεται ???
Ένας και μοναδικός τρόπος υπάρχει για να διατηρηθεί ο αμπελώνας. Να ζήσει ο αμπελουργός – ιδιοκτήτης του μέσα στο αμπέλι του. Όταν ζεί μέσα στο αμπέλι του θα το καλλιεργήσει γιατί θα το βλέπει και θα το πονάει.
Άλλωστε θα είναι απαράβατη υποχρέωση του όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Και ενδεχομένως να επεκταθεί!
Α. Για την διατήρηση των αμπελώνων να προβλεφθούν τα παρακάτω στο Ε.Π.Σ. (Ειδικό Πολ/μικό Σχέδιο).
- Σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές ΙΙ & ΙΙΙ να ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η οικοδόμηση ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΡΗΣΗΣ και κυρίως για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) δια παντός.
- 2. Το αγροτεμάχιο – αμπελώνας που θα επιτρέπεται η οικοδόμηση μόνο κατοικίας θα πρέπει να έχει ελάχιστο εμβαδόν 4.000 μέτρα και να έχει αποδεδειγμένα (βάσει συμβολαίων) κατατμηθεί το ελάχιστο πρίν από 40 χρόνια.
- 3. Το κτίριο – οικία τοποθετείται στο βάθος και στα όρια του αγροτεμαχίου – αμπελώνα, με αποστάσεις από τα γειτονικά ελάχιστο 2,5m – μέγιστο 5m . Μέγιστη δόμηση 180m2 – Κάλυψη έως 140m2 – 2 όροφοι με μέγιστο
Ύψος 7,5 m. – Πρόσωπο ελάχιστο 25m – Βεράντες και διαδρόμοι έως 160m.
- 4. Αναγκαστική υποχρέωση διατήρησης του αμπελώνα από τον ιδιοκτήκτη του, με μέσο όρο αμπέλων 190/στρ.
Ο αμπελώνας διατηρείται σε καλή παραγωγική κατάσταση, αποδεικνυομένου με την δήλωση παραγωγής εκάστου
έτους στο σύστημα του αρμόδιου Υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης.
Ελάχιστος χρόνος υποχρεωτικής διατήρησης του αμπελώνα με τις αναφερόμενες υποχρεώσεις από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη του τα 20 έτη με δυνατότητα επέκτασης.
- 5. Για την αναγκαστική εφαρμογή της παραπάνω παραγράφου 4 επιβάλλεται ΠΟΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ της νομιμότητας της ανεγερθείσας κατοικίας και της μη δυνατότητας μεταβίβασης του αγροτεμαχίου – αμπελώνα με το κτίσμα του, σε περίπτωση μη εφαρμογής της παραγράφου 4.
Η εφαρμογή της παραγράφου αυτής να εφαρμόζεται αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελία.
- Να δίδεται η δυνατότητα επιλογής όταν δεν κατασκευάζεται υπόγειο (υποχρεωτικά μόνο ομβροδεξαμενή)
να επιτρέπεται η κατασκευή ισόγειας αγροτικής αποθήκης ύψους μέχρι 3,5m και εμβαδού μέχρι 50m2, τοποθετημένης όπισθεν της ισόγειας οικίας και φυσικά χωρίς δικαίωμα αλλαγής χρήσης.
- Για λόγους δικαιοσύνης – ισότητας αλλά και λογικής να επιτρέπεται η συνένωση μικρών όμορων αγροτεμαχίων – αμπελώνων για την επίτευξη της αρτιότητας των 4.000 m2, με την προϋπόθεση ότι τα μικρά προς συνένωση αγροτεμάχια έχουν κατατμηθεί το ελάχιστο πριν από 40 έτη.
Στο συνενωθέν αγροτεμάχιο – αμπελώνας εφαρμόζονται όλες οι παραπάνω παράγραφοι Νο 1 έως και 6.
Β. Για την ΕΠΕΚΤΑΣΗ των αμπελώνων να προβλεφθούν τα παρακάτω στο Ε.Π.Σ.
- Σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές ΙΙ & ΙΙΙ , σε μη καλλιεργήσιμο αγροτεμάχιο που ο ιδιοκτήτης του αποδεδειγμένα και με την υπόδειξη του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης Θήρας, προβαίνει στην φύτευση
νέων αμπέλων των ποικιλιών Σαντορίνης (περίπου 200/στρέμμα) και μετά την πάροδο 2-3 ετών από την αποδεδειγμένη φύτευσης αυτών (βεβαίωση γραφείου γεωργικής ανάπτυξης), στον νέο αυτό αμπελώνα ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ οικοδόμηση ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ χωρίς δικαίωμα αλλαγής χρήσης και κυρίως για βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb) δια παντός, με τα παρακάτω δικαιώματα και υποχρεώσεις.
- 2. Στον νέο αμπελώνα θα επιτρέπεται η οικοδόμηση μόνο κατοικίας και μπορεί (κατά παρέκκλιση για την στήριξη των αμπελώνων) να έχει εμβαδόν μικρότερο των 4.000m2 – όσο και αν είναι και εμφαίνεται στην κατάτμηση του, που πρέπει να είναι το ελάχιστο πριν 50 έτη.
- Το κτίριο – οικία τοποθετείται στο βάθος και στα όρια του νέου αμπελώνα, με αποστάσεις από τα γειτονικά
ελάχιστο 2,5m – μέγιστο 5m . Όροφος 1 – ύψος μέχρι 4,5m – Μέγιστος συντελεστής δόμησης 6% και με ανώτερο
τα 150m2 – Πρόσωπο ελάχιστο 25m – Βεράντες και διαδρόμοι έως 150m.
- Στον νέο αυτό αμπελώνα έχουν εφαρμογή οι υποχρεώσεις των παραγράφων 4,5,6 του ανωτέρω κεφαλαίου Α.
Σελίδα 3η
Η αποδοχή και εφαρμογή της παραπάνω πρότασης Α. & Β. ωφελεί την ίδια την Σαντορίνη – Θηρασία.
Κυρίως όμως: α) Προστατεύονται απόλυτα οι υπάρχοντες αμπελώνες και υπάρχει σημαντική δυνατότητα επέκτασης τους με νέες φυτεύσεις αμπέλων. β) Αποφεύγεται καθοριστικά η εγκατάλειψη τους από τους
ντόπιους και η υφαρπαγή τους από τρίτους, με πιθανή στην καλλίτερη περίπτωση, την καλλιέργεια τους από
αλλοδαπούς. γ) Αποκαθιστά τις αδικίες που επέβαλε το Π.Δ. 144/2012 ειδικότερα έναντι των ντόπιων – μικρο ιδιοκτητών, με αποτέλεσμα να μπορούν να κτίσουν το σπίτι τους και των παιδιών τους, στα αμπελοχώραφα που παρέλαβαν από τους προγόνους τους, για να συνεχίσουν στον τόπο τους την ζωή τους, δίδοντας συνέχεια στις επόμενες γενιές. δ) Δίνεται σημαντική λύση και στο πρόβλημα έλλειψης σπιτιών για εργαζόμενους κλπ. , αφού ρητά στις κατοικίες αυτές θα απαγορεύονται οι βραχύες μισθώσεις παρά μόνο οι μακροχρόνιες μισθώσεις.
Κύριοι, δεν αιτούμεθα τα παραπάνω, τα απαιτούμε! Η τοπική κοινωνία και κυρίως οι ντόπιοι μικρο ιδιοκτήτες είναι θυμωμένη, γιατί νιώθουν ξένοι στον τόπο τους. Εάν δεν κάνετε ΤΩΡΑ αποδεκτή την παραπάνω πρόταση Α. & Β. (και δεν προωθηθεί στο Ε.Π.Σ) που ωφελεί – προστατεύει τα νησιά μας, τους ντόπιους και γενικά την παραγωγική δραστηριότητα (αμπέλια – χωράφια) τότες είναι εξόφθαλμο ότι τα αναφερόμενα για τις 3 ομάδες συμφερόντων (σελ.5-6) είναι απόλυτα ορθά. Και ο στόχος σας είναι άλλος από αυτόν που προσχηματικά αναφέρεται : ‘’ της προστασίας των αμπελώνων και της βιώσιμης ανάπτυξης ‘’.
Κύριοι, η πρόταση μου αυτή για την διατήρηση – επέκταση των αμπελώνων και κατά συνέπεια της μη εξαφάνισης των Ντόπιων Σαντορινιών (σε αντίθεση με τις προτάσεις της ΕΛΛΕΤ) και σε συνδυασμό με άλλα αναφερόμενα μου
στο αναλυτικό άρθρο (περί παρρόδιας δόμησης – ορυχεία – ιδιώτες οινοποιοί κλπ.), σκοπό έχει ν’ αναδειχθεί ότι
η Σαντορίνη Ανήκει Πρώτα Στους Ντόπιους Σαντορινιούς και δεν μπορεί ν’ υπάρξει βιώσιμη λύση ούτε Χρυσή Ισορροπία με τους ντόπιους αγρότες – μικροιδιοκτήτες υπό διωγμό!
Είναι αδιανόητο να μην γίνει αποδεκτό να κτίσει ο αγρότης – μικροιδιοκτήτης το σπίτι του και συγχρόνως
να διατηρεί υποχρεωτικά σε καλή παραγωγική κατάσταση το υπόλοιπο του αμπελώνα του.
Δηλαδή στα 4.000m2 τα 300m2 (300m2 = 140 σπίτι + 160 βεράντες,διάδρομοι) ενοχλούν ?
Ενώ διατηρούνται και προστατεύονται τα υπόλοιπα 3.700 m2 στο διηνεκές.
Τα μεγαθήρια που υπάρχουν και αυτά που θα προκύψουν από τις Τμηματικές Πολεοδομήσεις δεν ενοχλούν ?
Ενδιαφέρον και ηθικό είναι η Τοπική Επιτροπή Θήρας της ΕΛΛΕΤ να εμφανιστεί δημόσια στην τοπική κοινωνία
και να παρουσιάσει εγγράφως α) τα στοιχεία και τις προτάσεις της που τροφοδότησε τους αξιόλογους μελετητές για την ολοκλήρωση των 2 αναφερόμενων μελετών, β) τα μέλη της γενικά και ειδικότερα αυτά που προσέφεραν την άμεση εμπειρία της πραγματικότητας του νησιού και τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, (όπως η ίδια αναφέρει
στο από 11-07-21 δικό της δελτίο τύπου η αναφερόμενη Επιτροπή). γ) το κυριότερο όλων είναι, με την εμπειρία και τις ειδικές γνώσεις που έχουν, να τοποθετηθούν επί της παραπάνω πρότασης (αιτιολογώντας) και ειδικότερα:
Εάν είναι υπό εξαφάνιση τ’ αμπέλια γιατί τότες τα ιδιωτικά οινοποιεία έγιναν 20 από 4 που ήταν ?
Οι 2 αναφερόμενες μελέτες γιατί έχουν αποκρύψει την ύπαρξη – δραστηριότητα των 20 οινοποιείων και γιατί
στις 354 σελίδες των 2 μελετών ούτε μία λέξη για τα υπάρχοντα ορυχεία της Σαντορίνης και την περιβαλλοντική τύχη τους ? Ενώ και οι 2 μελέτες είναι λαλίστατες για τις αμπελιές.
Κύριοι ιδού η πρόσκληση – πρόκληση να πάρετε δημόσια θέση έναντι της τοπικής κοινωνίας τώρα
και όχι όταν θα είναι τετελεσμένα όλα, με το Ε.Π.Σ να έχει συνταχθεί και θα το δούμε σε σχετικό ΦΕΚ.
Η αφωνία και ο εφυσυχασμός θα βλάψει σοβαρά το μέλλον των επόμενων γεννεών και των αμπελώνων !!
Σημείωση: Καμμία προσωπική προοπτική να οικοδομήσω εγώ ή μέλος της οικογένειας μου.
Σαντορίνη Οκτώβριος 2021 ΣΥΡΙΓΟΣ Ι. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
Πρώην Διευθυντής της Ένωσης Σ.Θ.Π. (Τώρα Συνταξχος) ”