ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: “Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν «παστωμένα» σε αίθουσες των 25 και 27 μαθητών”

Για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

 

 

 

  “Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί το άνοιγμα των σχολείων, γίνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς.

 

Εδώ και πολλούς μήνες, δεκάδες ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ, μαζί με τις οργανώσεις των γονιών (ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις) απαιτούν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να διαμορφώσουν συγκεκριμένο σχεδιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Κατέθεσαν όλο αυτό το διάστημα συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις. Το διάστημα που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα, με την αποφασιστική στάση του λαού, η Κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε. Σήμερα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την κυβέρνηση και το Υπουργείου Παιδείας. Είχαν στη διάθεσή τους όλο τον απαραίτητο χρόνο ώστε να σχεδιάσουν το άνοιγμα των σχολείων με τους απαραίτητους όρους και προϋποθέσεις.

 

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αδιαφόρησαν και «έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους» τις προτάσεις εκπαιδευτικών και γονιών. Εξάντλησαν όλη τους την προσπάθεια στη νομοθέτηση αλλεπάλληλων αντιεκπαιδευτικών νόμων και εκτρωματικών διατάξεων (πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, νόμος για τα ιδιωτικά σχολεία, ΠΝΠ για τις κάμερες στις τάξεις, διαδικασίες εξπρές για τις υπηρεσιακές μεταβολές, διατάξεις για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης κ.α.). Χωρίς ντροπή προχώρησαν στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας και με όλους τους ειδικούς να προτείνουν το ακριβώς αντίθετο.

 

 

Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν «παστωμένα» σε αίθουσες των 25 και 27 μαθητών, τους ζητάνε να κρατούν αποστάσεις σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό επικίνδυνες για την υγεία τους.

 

 

Τα σχολεία ανοίγουν με τουλάχιστον 20.000 κενά! Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που έκανε φέτος οι οποίες είναι οι μισές από όσους εκπαιδευτικούς δούλεψαν πέρσι χωρίς να συνυπολογίζει τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις, τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω πανδημίας.

 

 

 

Το ίδιο θράσος η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να διαστρεβλώσει τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Εμφανίζει ως επιτυχία τις 9.500 καθαρίστριες για περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, τη στιγμή που λόγω πανδημίας η ανάγκες είναι πολλαπλάσιες στον καθαρισμό τους. Την ίδια στιγμή, απολύει 2.500 καθαρίστριες επειδή δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας!

 

 

Δεν είναι εξασφαλισμένο ότι έγκαιρα, από την πρώτη μέρα, θα υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) σε όλα τα σχολεία.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα διάχυτο τοπίο ανησυχίας, όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

 

 

Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση μέτρων, η Κυβέρνηση στρέφει όλη της την προσοχή να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ικανοποίησε απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για αυτό άλλωστε αύξησαν το ποσοστό πληρότητας στα πλοία στο 85%, στα αεροπλάνα «αποφάσισαν» ότι δεν κολλάει ο ιός, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς συνωστίζονται χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας, στα ΜΜΜ οι εργαζόμενοι μετακινούνται σαν παστωμένες σαρδέλες, χιλιάδες μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν σε καθεστώς μόνιμης καραντίνας μέσα στα ΚΥΤ και η μεταφορά των μαθητών θα γίνεται με τα λεωφορεία χωρίς περιορισμό στην πληρότητα! Ετοιμάζεται να τους δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ και για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα..

 

 

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων. Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη!

 

 

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, ώστε να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις σε κάθε τάξη και η αποφασιστική μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο, χωρίς να απαιτείται η συνοδεία συγγενικού προσώπου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

 

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, καλεί κάθε εργαζόμενο να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των αυτονόητων μέτρων από την Κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας! Καλή δύναμη και καλή χρονιά!”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *