Α. Παγώνης: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Σαντορίνη χάνει την αίγλη της”

Συνέντευξη του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στον Santorini FM 106.4

 

 

 

 

Αισιόδοξα μηνύματα, από τη Σκανδιναβία, τις χώρες της Βαλτικής, αλλά και την τουριστική αγορά της Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, κ. Αντώνη Παγώνη. Συμμετέχοντας σε τρεις εκθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν  σε Φινλανδία, Εσθονία και Μαδρίτη, συνόψισε τις εκτιμήσεις του λέγοντας στον Santorini FM 106.4: «Στη Φινλανδία, μιλάνε για μια αύξηση της τάξης του 20% και πλέον επιστρέφουμε σε καλύτερα νούμερα από το 2019.  Στην Εσθονία και τις Βαλτικές χώρες   κάναμε ένα roadshow. Είναι αγορές λιγότερο ανεπτυγμένες για τη Σαντορίνη γιατί δεν έχουν απευθείας πτήσεις, και είναι λιγότερος ο πληθυσμός, αλλά με πάρα πολύ καλή ανταπόδοση στα ταξίδια. Και η τρίτη έκθεση, που είναι και η τρίτη σημαντικότερη έκθεση στον κόσμο, η έκθεση FITOUR της Ισπανίας, που προσελκύει όλον τον κόσμο της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, πήγε αρκετά καλά, θεωρώ ότι θα είμαστε σε νούμερα όπως πέρυσι, δεν θα είμαστε καλύτερα, αλλά να θυμηθούμε πλέον όλοι οι Σαντορινιοί ότι για εμάς η Λατινική Αμερική είναι τέταρτη με πέμπτη αγορά. Δηλαδή η Βραζιλία είναι τέταρτη, η Αργεντινή ήταν πέμπτη και όλες τις χώρες ανεβαίνουν σταδιακά πάρα πολύ».

 

Προβαίνοντας σε γενικότερη εκτίμηση για τη διαφαινόμενη πορεία του 2024, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων, εκτίμησε πως υπάρχει μικτή εικόνα μεταξύ περιοχών του νησιού, αλλά σε γενικές γραμμές, φαίνεται να υπάρχει αρνητικό πρόσημο.  «Πέρυσι, με επίσημα νούμερα, η Σαντορίνη έκλεισε περίπου στις 200.000 λιγότερες αφίξεις. Άρα αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε κατάματα το πρόβλημα. 200.000 αφίξεις λιγότερες. […] Και να μην ξεχνάτε ότι οι βασικές μας αγορές, όπως είναι η Αγγλία, επισήμως οι τρεις μεγάλοι tour operator, είναι και αεροπορικές εταιρείες. Γιατί κάποιος θα πει, μα εγώ είμαι στην καλντέρα και δεν δουλεύω με tour operator. Ναι, αλλά εάν η TUI, η British Airways, η EasyJet και η Jet2 δεν βάλουν αεροπλάνα, δεν θα έρθει και ο πελάτης ο μεμονωμένος. Άρα να είμαστε ρεαλιστές. Αυτοί με επίσημα νούμερα στις 31 Ιανουαρίου είπαν ότι είναι περίπου στο 10% κάτω από πέρυσι».

 

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αρνητικές αναφορές διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, που συνιστούν άλλους προορισμούς αντί της Σαντορίνης, ή και άλλων τουριστικών τόπων, ο κ. Παγώνης, σημείωσε. «Όλα τα πράγματα, κάνουν τον κύκλο τους. Άρα η Σαντορίνη κάποια στιγμή κάνει και αυτή τον κύκλο της. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Σαντορίνη χάνει την αίγλη της ή ότι περνάει η μπογιά της, αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να δουλέψουμε και εμείς πάνω σε αυτό το brand name που λέγεται Σαντορίνη. Η Σαντορίνη μας θέλει διαφήμιση, η Σαντορίνη μας θέλει υποδομές, η Σαντορίνη μας θέλει DMO, η Σαντορίνη μας θέλει προγραμματισμό σε όλα τα πράγματα και η Σαντορίνη μας θέλει να δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα».

 

Όπως τόνισε, υπάρχει ένα έλλειμα παρουσίας και προβολής, συγκριτικά με ανταγωνιστικές περιοχές, που έτσι παίρνουν προβάδισμα. «Ξέρετε κάτι, ανταγωνιστής μας δεν είναι η Μύκονος. Η Μύκονος είναι συναγωνιστής μας. Ανταγωνιστές μας είναι το Amalfi, είναι το Pozitano. Ξέρετε πόσα λεφτά βάζει το Pozitano μόνο σε ηλεκτρονική διαφήμιση;. 1.900.000 ευρώ». Σημείωσε επίσης την απουσία προωθητικού οργανισμού, αλλά και τη γενικότερη έλλειψη επαρκών υποδομών, που συντελεί στην αποθάρρυνση των πιθανών επισκεπτών. «

Όταν δεν είναι βιώσιμη η ζωή του μόνιμου κάτοικου, τότε φανταστείτε πως είναι η ζωή του επισκέπτη. Πρέπει να δούμε κατάματα τα προβλήματα και να βελτιώσουμε πράγματα. Πρέπει να λογικευτούμε και να μην προσπαθούμε να παρανομήσουμε ένας περισσότερο από τον άλλον και όλοι μαζί να δουλέψουμε για το καλό της Σαντορίνης», είπε, για να προσθέσει: «Η Σαντορίνη μας δεν είναι ένα νησί το οποίο πουλάει μόνο ηλιοβασίλεμα και ωραία θέα. Η Σαντορίνη μας είναι ένα νησί το οποίο έχει φανταστικούς αρχαιολογικούς χώρους, που δεν είναι προβεβλημένοι».

 

 

H συνέντευξη

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *