Α. Ηλιόπουλος: “να ακούσουμε, το καμπανάκι του κινδύνου το οποίο έχει από πέρυσι ξεκινήσει”

Συνέντευξη του τ. Πρόεδρου της Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης στον Santorini 106.4 FM

 

 

 

 

Την εκτίμηση, πως παρά την σχετική πτώση η παρελθούσα τουριστική χρονιά, πήγε ικανοποιητικά, εξέφρασε ο κ. Αντώνης Ηλιόπουλος. Παράλληλα, ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, είπε ακόμα πως και το ρεύμα των φετινών κρατήσεων βρίσκεται σε συγκριτικά αρνητικό έδαφος. Μίλησε ακόμα, για τα ζητήματα και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το νησί, όχι μόνο στην επερχόμενη τουριστική περίοδο αλλά και για το μέλλον εν γένει.

 

 

Απόσπασμα της συνέντευξης

 

 

Θέλω την δική σας την εμπειρία. Αυτή η πτώση που λέτε, η μικρή πτώση, είναι πτώση σταθεροποιητική ή είναι πτώση καμπανάκι προ-ανάκρουσμα μέλλοντος.

 

 

Είναι μια πτώση σταθεροποιητική πιστεύω, για να σας πω γιατί.

 

Δεν πρέπει να συγκρίνουμε το 2022, το 2023 και τη φετινή χρονιά μεταξύ τους αλλά με το 2019. Το 2019 ήταν μια χρονιά κανονικότητος και θα πρέπει να τα δούμε όλα σε σύγκριση με αυτήν. Αν το πάρουμε λοιπόν με αυτό το μέτρο σύγκρισης, σίγουρα αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από το 2019 και πιστεύω ότι και η χρονιά αυτή θα κλείσει πάνω το 2019 γιατί έχουμε μπει πλέον σε μια κανονικότητα.

 

Το 2022 και το 2023 ήταν δύο χρονιές που έγινε η έκρηξη του τουρισμού όπως τη λέμε. Revenge tourism την έχουν ονομάσει οι Αμερικάνοι, που σημαίνει ότι όλοι είχαν τη  μεγάλη επιθυμία να ταξιδέψουν, μια επιθυμία που αποτυπώθηκε με όλες αυτές τις ανόδους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ιταλία, στην Ισπανία. Σε  όλους τους τουριστικούς προορισμούς είχαν μια τρομακτική άνοδο. Δεν μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε αυτή η άνοδος να συνεχίζεται και να συνεχιστεί στις επόμενες χρονιές.

 

Έτσι λοιπόν ερχόμαστε σε μια περίοδο σταθεροποίησης αλλά και σε μια περίοδο όπου αυτές οι μικρές πτώσεις που βλέπουμε θα έρθουν να σταθεροποιηθούν σε ένα επίπεδο.

 

 

 

Κύριε Ηλιόπουλε, έχετε θέσει στις συνομιλίες που είχαμε στο παρελθόν, δύο κρίσιμα κατά την άποψή μου στοιχεία. Δηλαδή οι αφίξεις από μόνες τους δεν λένε τίποτα. Αυτά που λένε κάτι, είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μεσοσταθμικά και το τι ξοδεύει ένας επισκέπτης στον τόπο που επισκέπτεται. Σε αυτά τα δεδομένα, σε αυτά τα δύο κρίσιμα μεγέθη, έχετε κάποια εκτίμηση;.

 

 

 

Είναι ακριβώς όπως το λέτε.

 

Το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν ότι το να μετράμε κεφάλια στις αφίξεις δεν είναι κάτι που μπορούμε να υπολογίσουμε ποιοι μένουν στη Σαντορίνη και ποιοι φεύγουν εκτός στα περιφερειακά νησιά ή πόσες μέρες μένει ο καθένας που έρχεται. Μένει μία μέρα, τρεις ή εφτά. Αυτό που λέτε είναι πολύ σωστό.

 

Δηλαδή πρέπει να μετράμε τις διανυκτερεύσεις και πρέπει να μετράμε και τη μέση τιμή που σπαταλά ο καθένας. Πιστεύω λοιπόν ότι εμείς πρέπει να στοχεύουμε στη Σαντορίνη στις υψηλές κατηγορίες πελατών και να σταματήσουμε να μετράμε ποσότητα αλλά να μετράμε την ποιότητα. Αλλά η ποιότητα για να μπορέσει να προσελκυσθεί θα πρέπει να έχει και άμεση συνάφεια με αυτό που προσφέρουμε και με τις υποδομές που παρέχουμε.

 

Βλέπουμε ότι ο Δήμαρχος έχει αυτή τη στιγμή παρουσιάσει μία εικόνα του νησιού που οι υποδομές του δεν αντέχουν   και βεβαίως αυτή η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, δημιουργεί πρόβλημα. Βλέπουμε  ότι έχει βγάλει μία φήμη στην Σαντορίνη Ξέρετε ότι τον Αύγουστο υπάρχει υπερπληθώρα ανθρώπων, υπάρχει υπερτουρισμός, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού.  Αυτό μάλλον δημιουργεί κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στους ταξιδιωτικούς πράκτορες αλλά και στους μεμονωμένους φυσικούς πελάτες που διαβάζουν διάφορες τέτοιες δηλώσεις.

 

 

Για τις παροτρύνσεις να προσπεράσουν-αγνοήσουν οι επισκέπτες τη Σαντορίνη

 

 

 

 

Έχετε δίκιο το alternative που λέτε, το εναλλακτικό δηλαδή στα ελληνικά είναι ότι οι πελάτες, ο κόσμος ψάχνει κάτι ιδιαίτερο και κάτι το οποίο θα του δώσει μία αυθεντικότητα θα του δώσει μία μοναδικότητα. Αυτή τη στιγμή αρχίζουν να το ανακαλύπτουν στα άλλα νησιά που υπάρχουν και όχι μόνο στις Κυκλάδες  κυρίως στη Μύκονο και Σαντορίνη που είναι οι κυρίαρχοι και οι πρωτοπόροι στον τουρισμό. Τα σημεία αναφοράς που αυτή τη στιγμή έχουν αποκτήσει μία κακή φήμη. Η Μύκονος, διότι πέρυσι με τα γνωστά γεγονότα των αυθαιρεσιών αλλά και με όλες αυτές τις ας πούμε, με τα προβλήματα που έχει με τις κλοπές, με τους μπράβους αν θέλετε και όλες αυτές τις άσχημες καταστάσεις που έχουν βγει μπροστά έξω

 

Η Σαντορίνη με τον υπερτουρισμό που έχει αρχίσει να διαδίδεται και να δηλώνεται από εμάς τους ίδιους. Ότι  υπάρχει υπερτουρισμός και ότι οι υποδομές μας δεν αντέχουν και ότι όποιος ήθελε να έρθει στην Σαντορίνη τον Αύγουστο του λένε «μην πας Αύγουστο πήγαινε κάπου αλλού γιατί το νησί είναι τόσο πολύ γεμάτο από κόσμο και τόσο δύσκολο να μετακινηθείς. Είναι τόσο ακριβό για να μείνεις και τόσο, ας πούμε, απροσπέλαστο». Αυτό  από μόνο του δημιουργεί μία τάση δηλαδή να υπάρχει μία εναλλακτική προσπάθεια των ταξιδιωτικών πρακτόρων να καθοδηγήσουν τους πελάτες τους για κάτι άλλο.

Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το διαχειριστούμε με το σωστό όμως τρόπο.

…(για παράδειγμα) έχουμε πει με τις 8.000 αφίξεις την ημέρα για τους τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια. Θα  πρέπει να ισχύσει. Βλέπουμε  όμως στη λίστα των κρουαζιερόπλοιων ότι πάνω από 60, συγκεκριμένα 63 μέρες μέσα στο 2024, θα έχουμε αφίξεις οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτόν τον αριθμό. Άρα  λοιπόν,  πρέπει να εφαρμόσουμε πιο αυστηρά μέτρα. Πρέπει να δώσουμε την βάση σε αυτό που λέμε ποιότητα και όχι σε αυτό που λέμε ποσότητα.

 

 

 

Το  value for money. Εκεί, τι έχουμε να αλλάξουμε;. Τι πρέπει να αλλάξουμε;

 

 

Όσο  πιο ακριβά πληρώνει κάποιος, τόσο πιο πολλές απαιτήσεις έχει. Τόσο  πιο πολλές προσδοκίες έχει. Άρα. λοιπόν όσο ανεβάζεις την τιμή πρέπει να του δίνεις και το κάτι παραπάνω που περιμένει.

Εμείς  λοιπόν, δεν θεωρώ ότι είμαστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο και για αυτές τις τιμές που θέλουμε να πουλάμε, να ανταποκριθούμε. Διότι  αυτό που δίνεις δεν έχει να κάνει μόνο με το ξενοδοχείο, στο οποίο ξενοδοχείο μπορεί να έχει την ωραία του σουίτα ή το ωραίο το εστιατόριο. Έχει να κάνει και με το τι βλέπει όταν βγαίνει έξω και πώς εξυπηρετείται και πώς ανταποκρίνονται και όλοι οι υπόλοιποι στη δική του παρουσία.

 

Άρα   πρέπει όλοι οι κλάδοι που ασχολούνται με το τουριστικό τομέα και που έχουν έσοδα και που επωφελούνται να το πω από αυτόν, θα πρέπει να δουν ποια είναι η καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ποια είναι η βελτίωση που μπορεί να κάνουν και να ζητήσουν και από τις αρχές,  περιφέρεια, δήμο να βοηθήσουν σε αυτό το στόχο.

 

Βλέπουμε βέβαια ότι γίνονται κάποια πράγματα και βεβαίως είναι ενθαρρυντικά όπως ο δρόμος που γίνεται στον Αθηνιό από την περιφέρεια όπως τα πρανή στον Αθηνιό αλλά και στο Αμμούδι από το δήμο, είναι πάρα πολύ σημαντικά.

 

Αλλά στην πραγματικότητα, θα πρέπει να δούμε και άλλα θέματα που προκύπτουν όταν έχουμε πολύ κόσμο πάνω στο νησί. Πώς  πρέπει να το διαχειριστούμε το κυκλοφοριακό ας πούμε. Τις υπόλοιπες υποδομές, πάρκινγκ ή την στάθμευση των αυτοκινήτων ή τις διελεύσεις   για τους ανθρώπους που ανεβαίνουν από την Κρουαζιέρα. Πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε μέσα στο νησί είναι όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να τα δεί κάποιος και να σκύψει πάνω από το πρόβλημα να το καταλάβει, να πάρει τις γνώμες των ειδικών, να πάρει αποφάσεις και να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

 

Αυτό είναι που πρέπει να γίνει για  να σώσουμε τη Σαντορίνη γιατί πραγματικά είναι πολύ επώδυνο το να βλέπουμε μια αγορά, μια τουριστική ροή προς Σαντορίνη να πέφτει ή να έχει αρνητικά σημεία, αντί να έχει θετικά. Αλλά  βεβαίως είναι και πολύ σημαντικό να προσέξουμε, να διαφυλάξουμε και να ακούσουμε, το καμπανάκι του κινδύνου το οποίο  έχει από πέρυσι ξεκινήσει και ίσως και προ πέρυσι.

 

Αυτό έχει να κάνει και με άλλα πράγματα. Δηλαδή  βλέπουμε τη διαχείριση των σκουπιδιών. Μεγάλο  θέμα, όταν περνάει ο πελάτης από το δρόμο και βλέπει τα σκουπίδια σωρούς ή έρχεται η μυρωδιά, αυτή η άσχημη μυρωδιά προς το δρόμο ή και προς τα ξενοδοχεία που είναι εκεί μπροστά είναι δυνατό ποτέ αυτό να δώσει καλή εικόνα προς τα έξω;.

 

 

Μόνιμος  τουριστικός οργανισμός διαχείρισης από το Δήμο. Μια σχεδιασμένη πορεία και τακτική που θα εκτείνεται σε ορίζοντα πενταετίας ή και δεκαετίας ακόμα. Πώς θα το βλέπατε;

 

 

Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι τόσο απαραίτητο να γίνει άμεσα. Χθες ! Ο οργανισμός διαχείρισης αυτός, θα έπρεπε με πρωτεργάτη το Δήμο και τη συμβολή όλων των φορέων άμεσα να συσταθεί να λειτουργήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της κυβέρνησης γενικότερα που μπορεί να έχουν λόγο σε αυτό. Μπορεί να είναι το Υπουργείο οικονομίας και οικονομικών μπορεί να είναι το Υπουργείο εσωτερικών οτιδήποτε.

 

Αλλά θα πρέπει να συσταθεί με την εποπτεία και με την συμβολή όλων των φορέων αυτός ο οργανισμός διαχείρισης που πρέπει να υπάρχει στην Σαντορίνη για να μπορέσει να εντάξει τις λύσεις να δώσει ας πούμε μια ανάσα και να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *