Τοποθετήσεις του προέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης για την πορεία της τουριστικής κίνησης και τον “υπερτουρισμό”

  “Σας ενημερώνουμε για δυό πρόσφατες τοποθετήσεις του προέδρου μας Αντώνη Παγώνη σε Μέσα ενημέρωσης σχετικά με την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στη Σαντορίνη, καθώς και σχετικά με τη λέξη “υπερτουρισμός” που δυστυχώς αναφέρεται συχνά το τελευταίο διάστημα διεθνώς όταν γίνεται λόγος για το νησί μας.

«Όταν ένα νησί παρουσιάζει μια ανοδική πορεία τα τελευταία 20 χρόνια, λογικό είναι κάποια στιγμή να παρατηρείται μια σταθεροποίηση και ενίοτε και μικρή πτώση.

Ελλιπείς υποδομές, ποδοσφαιρικοί αγώνες Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες 2024, πόλεμοι, εκλογές, λιτότητα περιλαμβάνονται στις αιτίες που -όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα- οδηγούν φέτος σε πτώση τουριστικά.

Όλες μας οι βασικές αγορές – Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Αμερική- κινούνταν και κινούνται σε ρυθμούς εκλογικών αναμετρήσεων. Επίσης παρατηρείται μια συνολική λιτότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και γενικότερα σ’ όλον τον πλανήτη» εξήγησε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνη Παγώνης.

«Δεν συμφωνώ με την έννοια “υπερτουρισμός”. Είμαστε μια χώρα που έχει τουρισμό 6 μήνες τον χρόνο. Δηλαδή οι χώρες που έχουν τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο, εκεί τότε τι γίνεται, έχουν υπερ – υπερτουρισμό;» διερωράται ο πρόεδρος της ΕΞΣ κ. Παγώνης και προσθέτει: «Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, υπάρχει κακή οργάνωση και δημιουργείται υπερσυνωστισμός».

Το πρόβλημα βρίσκεται στην κακή οργάνωση και όχι στις αυξημένες τιμές.

Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο τα ξενοδοχεία της Σαντορίνης καταγράφουν μια πτώση που αγγίζει το 10%. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος, κινείται με προκρατήσεις που φτάνουν το 85%.

«Στη Σαντορίνη, υπάρχουν τιμές για όλα τα βαλάντια, υπάρχουν δωμάτια που ξεκινούν από τα 60 – 70 ευρώ, σε Περίσα, Καμάρι, υπάρχουν όμως και καταλύματα που κοστίζουν και 2.000 ευρώ» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης τονίζοντας πως το τεράστιο πρόβλημα εντοπίζεται στις ελλιπείς υποδομές και στην κακή οργάνωση.

Παράλληλα, επισημαίνεται, ότι και στην εστίαση, μπορεί κανείς να φάει πληρώνοντας από 15 ευρώ έως… 1.500 ευρώ! ανέφερε ο κ. Παγώνης.

Το δημοσίευμα της δελίδας grtimes που φιλοξενεί τις απόψεις κι άλλων επαγγελματιών του τουρισμού μπορείτε να δείτε εδώ :

https://www.grtimes.gr/ellada/santorini-ypertoyrismos-alla-kai-meiosi-stis-plirotites-eos

“Δεν υπάρχει ζήτημα υπερτουρισμού στη Σαντορίνη αλλά στιγμιαίου συνωστισμού” ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης στον Αντέννα.

Στο ρεπορτάζ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής ανέφερε πως “οι αιτιάσεις περί υπερτουρισμού μέχρι σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών”.

Το ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε εδω :

https://www.antenna.gr/watch/1791152/santorini-xenodoxoi-den-yparxei-zitima-ypertoyrismoy?fbclid=IwY2xjawETH51leHRuA2FlbQIxMAABHcUEuyoGnx9mZqw362OSBgLr28EtXcM1FzTz1E8km0vzO2krr_zQ44fHug_aem_58hRaEvvxFDkAr2k8f8LZw

Παράλληλα σας ενημερώνουμε για μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Π.Ο.Ξ. Γιάννης Χατζής στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως :

“Οι αιτιάσεις περί «υπερτουρισμού» μέχρι σήμερα το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αποκρύπτουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η απουσία σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών” σημειώνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής και συμπληρώνει: “Το να πλήττουμε μόνοι μας την εικόνα της χώρας μας είναι αυτοκαταστροφικό και μπορεί να το πληρώσουμε πολύ ακριβά, πρωτίστως δε οι τοπικές κοινωνίες για τις οποίες υποστηρίζουν πως ενδιαφέρονται όσοι επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν τον τουρισμό και να του αποδώσουν ευθύνες που δεν του αναλογούν”.


Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Χατζής εστιάζει και στην εξέλιξη της τουριστικής χρονιάς, τονίζοντας ότι ενώ παρατηρείται ότι η αύξηση των αφίξεων στα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας, εντούτοις αυτή δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων. Μάλιστα εικάζει πως η ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αυξητικής τάσης.
Παραμένοντας στα στοιχεία που προβληματίζουν τον ξενοδοχειακό κλάδο την φετινή τουριστική χρονιά, ο κ. Χατζής παρατηρεί ότι καταγράφεται μια κόπωση τους μήνες της υψηλής περιόδου. Οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο δεν ακολουθούν τη δυναμική της προηγούμενης περιόδου, με τα  πολυτελή και ακριβότερα προϊόντα να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να διαθέσουν τα δωμάτιά τους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 


Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κάνει λόγο για  μια τουριστική χρονιά που δεν έχει τη δυναμική που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα δύο χρόνια, με τα σημάδια της κόπωσης να είναι ξεκάθαρα σε όλους τους προορισμούς. Την ίδια στιγμή  παρατηρείται μια Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη που εμφανίζει σημαντική υποχώρηση -12%, ειδικότερα από τις χώρες της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου- Μαΐου της Τράπεζας της Ελλάδας. 

Ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συνέντευξη μπορείτε να διαβάσετε εδώ : https://www.amna.gr/tourism/article/837582/-Oi-aitiaseis-peri-upertourismou-upokruptoun-to-pragmatiko-problima-pou-einai-i-apousia-sugchronon-kai-leitourgikon-upodomon

1 Απάντηση

  1. Ο όρος υπέρ τουρισμός είναι ολίγον αδόκιμος!Κατα την αποψή μου υπάρχει υπερπροσφορά ξενοδοχειακής στέγης,αυτοκινήτων δίτροχων τετράτροχων (γουρούνες)για το μέγεθος του οδικού δικτύου που δημιουργεί την εντύπωση των πολλών επισκεπτών!Η μεγάλη προσφορά έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση τιμών και εισπράξεων!Επίσης ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών έχει μειωθεί,ίσως αποτέλεσμα των όσων ανέφερα παραπάνω!Ευχαριστώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *