ANAΦΗ-Ο ΤΡΑΧΥΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES

 

 

 

 

  “Χωρίς σούπερ μάρκετ, χωρίς ξαπλώστρες: ο άγριος γείτονας της Σαντορίνης- Το μικροσκοπικό, ορεινό νησί της Ανάφης προσκολλάται σε έναν τρόπο ζωής που έχει εξαφανιστεί αλλού στην Ελλάδα”, είναι ο τίτλος εκτενούς αφιερώματος των  FINANCIAL TIMES. Η συντάκτρια Ρέιτσελ Χάουαρντ, περιηγείται από άκρου σε άκρο το νησί και καταγράφει την έκπληξη και τις θετικές της εντυπώσεις. “Αν η Σαντορίνη έχει να κάνει με το ηλιοβασίλεμα, η Ανάφη είναι το μέρος όπου μένετε ξύπνιοι μέχρι την ανατολή του ηλίου. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε άνθρωπος της νυχτερινής διασκέδασης: βλέποντας τον ήλιο να ανατέλλει από την κορυφή του όρους Κάλαμος, μια 90λεπτη πεζοπορία σε ένα βράχο τόσο απότομο που ακόμη και κατσίκες δεν πηγαίνουν εκεί, είναι μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε”, γράφει χαρακτηριστικά.

 

Η συντάκτρια, μιλά με κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, απαριθμεί τις ομορφιές, τον τύπο των ανθρώπων που το επισκέπτονται αλλά και τα προβλήματα του να ζει κάποιος μόνιμα εκεί, ενώ εμπλουτίζει το αφιέρωμα με πολλές και εντυπωσιακές φωτογραφίες.

«Ακόμα κι αν είναι θέμα ζωής και θανάτου, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για αυτό», λέει η Nicoletta Barbata, μια Ιταλίδα φίλη που μετακόμισε από τη Σαντορίνη στην Ανάφη πριν από μερικά χρόνια. Είναι μία από τους τέσσερις μόνο μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού μεταξύ του πληθυσμού των περίπου 150 κατοίκων όλο το χρόνο. «Είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μπορείς να μάθεις να ζεις χωρίς. Έστω και φαρμακείο» μου λέει η Μπαρμπάτα. «Σχεδόν κάθε νοικοκυριό εδώ είναι αυτάρκης, κάτι που πρέπει να είσαι αν δεν υπάρχει σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι άνθρωποι φτιάχνουν μόνοι τους το τυρί και το μέλι τους και έχουν ένα κήπο λαχανικών…”.

 

Η αγνή και νόστιμη κουζίνα, το πνεύμα της φιλοξενίας, και η χαρακτηριστική αδρή αρχιτεκτονική επαινούνται από τη συντάκτρια, που αναφέρει τα όσα της είπε η  Μίνα Κούρτη, συγγραφέας του βιβλίου “Οι κατοικιές της Ανάφης”:  «Αν κάποιος προσπαθούσε να σκιαγραφήσει αυτό το τοπίο, θα έλεγε ότι είναι σαν τη μουσική του Μπαχ ή τα σχέδια του Έσερ, χρησιμοποιώντας λίγα μόνο στοιχεία σε κάθε πιθανή παραλλαγή».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *