“Η υποβάθμιση του Περιβάλλοντος ισούται με υποτίμηση των ανθρώπινων δυνάμεων”
Dive in Action για την Παγκόσμια Μέρα Ωκεανών
“Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών 8η Ιουνίου, θα πρέπει να τονιστούν κάποια σημαντικά σημεία, της αρνητικής τεθλασμένης που ακολουθεί η πορεία των πλαστικών παραγώγων, στην αλυσίδα εφοδιασμού, συσκευασίας και χρήσης οικιακών αντικειμένων.
– Οι συζητήσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα.
– Οι πρακτικές που εφαρμόζονται, δεν οδήγησαν μέχρι σήμερα σε καμία μείωση της πλαστικής ρύπανσης.
– Οι μελέτες γύρω από την ανακύκλωση, βαλτώνουν στα νούμερα αύξησης της ανακύκλωσης, σε σχέση με την αδυναμία διαχείρισης και αποθήκευσης των απορριμμάτων, ακόμα κι αν επιτευχθεί το 95% της ανακύκλωσης τους.
– Οι μελέτες και οι λύσεις της προτεινόμενης κυκλικής οικονομίας, δεν είναι ικανές να φρενάρουν την αύξηση της παραγωγής, μπροστά στην υπερβολική ζήτηση και αδυνατούν να βρουν αριθμούς αποτελεσμάτων στην επίτευξη βιώσιμων στόχων.
– Οι σχεδιασμοί νέων υλικών που θα αντικαταστήσουν ή υποκαταστήσουν, τα πλαστικά δεν παρήγαγαν τίποτε άλλο εκτός από νέα επιβαρυντικά απορρίμματα.
– Υλικά που θα καταστήσουν 100% ανακυκλώσιμο το πλαστικό, όπως προκύπτει από την ερευνά του 2019 στο Εργαστήριο Lawrence Berkeley για το PDK, απέδειξαν ότι είναι ασύμφορο.
– Η πρόσφατη 2η Διάσκεψη, 29 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2023, στο Παρίσι για τη ρύπανση από τα πλαστικά, με εκπρόσωπους από 175 χώρες και περισσότερους από 1.500 επιστήμονες και εκπρόσωπους της κοινωνίας των πολιτών και της βιομηχανίας, ακόμα ψάχνει, την κατάρτιση μιας νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συνθήκης έως το 2024 για τον τερματισμό της χρήσης των πλαστικών.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα που δεν αναφέρθηκαν, δεν διαγράφεται κάποιο αισιόδοξο πλάνο για τον πλανήτη, έχοντας δεδομένα που αναφέρουν ότι:
– Τα πλαστικά απόβλητα απειλούν άμεσα το περιβάλλον και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. Το 2010, περίπου 5 έως 13 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι (Mt) πλαστικών απορριμμάτων έφτασαν στον ωκεανό από τις αναπτυσσόμενες χώρες με ανεπαρκή υποδομή στερεών αποβλήτων αλλά και από χώρες υψηλού εισοδήματος με πολύ υψηλή παραγωγή αποβλήτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «Science Advances».
– Συγκεκριμένα, το 2016, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο (42,0 Mt). Μεταξύ 0,14 και 0,41 Mt αυτών των αποβλήτων πετάχτηκαν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και 0,15 έως 0,99 Mt στάλθηκαν σε χώρες που εισήγαγαν υλικά τα οποία συλλέχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανακύκλωση.
– Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται, ακόμη και αν σταλούν σε ειδική εγκατάσταση ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε χωματερές. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ορισμένες εγκαταστάσεις ανακύκλωσης δεν διαθέτουν την τεχνολογία για τη σωστή ταξινόμηση του πλαστικού. Επίσης, η κατασκευή “παρθένου” πλαστικού κοστίζει λιγότερο από αυτή του ανακυκλωμένου πλαστικού.
– Το ανακυκλωμένο πλαστικό που παράγεται από την τήξη παλιού πλαστικού, χρειάζεται πραγματικά παρθένο πλαστικό για να διατηρήσει τη δομή του.
– Υπολογίζεται τελικά ότι το 91% όλων των πλαστικών δεν ανακυκλώνεται καθόλου.
Ολοκληρώνοντας αυτή την δυσάρεστη, αλλά πάνω από όλα επιβλαβή κι επικίνδυνη, αποτίμηση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action με έδρα τη Σαντορίνη υπενθυμίζει την πάγια πρόταση προς τους ευσυνείδητους και μη πολίτες.
– Δεν κοστίζει τίποτα για κάθε έναν, αντιθέτως κάνει οικονομία στην τσέπη του καθενός…
– Εξοικονομεί χρόνο στη συνήθεια και χαρίζει ευδαιμονία, ξεκάθαρα ψυχική ευφορία και ευτυχία…
Μείωση των αγορών σε πλαστικά μιας χρήσης με προγραμματισμό της ημέρας για όλες τις ανθρώπινες καθημερινές ανάγκες.
Χρησιμοποιούμε με λογική κάθε φυσική πηγή και πόρο που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον! “.