ΨΕΥΔΕΙΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΛΑΙΝΑ ΠΟΥ ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ;

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΝΕΚΡΟΨΙΑ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΗΤΟΣ;

 

 

 

Μάλλον παραμένει άγνωστη, η ακριβής αιτία που οδήγησε στο θάνατο, το μήκους 9 μέτρων και βάρους 7 τόνων κητοειδές του είδους Sperm Whale, που είχε ξεβραστεί τη Μεγάλη Πέμπτη στον ύφαλο “Αδιάβατος” του Ακρωτηρίου (στην πλευρά της καλντέρας).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, από την κτηνιατρική εξέταση, προέκυψε πως στα σωθικά της φάλαινας-φυσητήρα, βρέθηκαν τριάντα (!) κιλά πλαστικό. Η ποσότητα αυτή ήταν αδύνατο να αποβληθεί, με αποτέλεσμα να προκαλέσει γαστρικό σοκ, από το οποίο επήλθε ο θάνατος.

Από τον “ΣΚΑΪόμως, η εκδοχή αυτή διαψεύδεται καθώς όπως αναφέρει η ηλεκτρονική του σελίδα: “Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το αρσενικό κήτος βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης και έφερε μεταθανάτιες κακώσεις, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνεται η είδηση ότι ο θάνατος του θηλαστικού προήλθε από κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που διακινείται τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο”. Το κανάλι, επικαλείται δικές του πληροφορίες που αποδίδουν σε παθολογικά αίτια, το θάνατο του σπάνιου κητοειδούς- μόνο 200 υπάρχουν στη Μεσόγειο- και κατά πάσα πιθανότητα, έχει δίκιο.

Ο λόγος είναι, πως ο δύτης που εκλήθη πρώτος στην περιοχή, έστειλε δείγματα στο ΕΛΚΕΘΕ και εν συνεχεία το νεκρό θαλάσσιο πλάσμα ανελκύστηκε από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας με το “Νήσος Θηρασία” για να οδηγηθεί στη χωματερή προς υγειονομική ταφή. Στην πρώτη του ανακοίνωση μάλιστα, ο Δήμος Θήρας, ανέφερε: “Σύμφωνα με την κτηνιατρική έκθεση της νεκροψίας του ζώου, το κήτος, αρσενικού φύλου, βρισκόταν σε αποσύνθεση και έφερε μεταθανάτιες κακώσεις. Επιπλέον, ο θάνατος του πιθανώς να προήλθε από παθολογικά αίτια”.

Εκταφή του θηλαστικού, δεν αναφέρθηκε πουθενά, οπότε τα περί 30(!) κιλών πλαστικού στα σωθικά του, δεν φαίνεται να ευσταθούν, γιατί μάλλον κανείς δεν μπορεί να κάνει νεκροψία σε θαμμένο πτώμα. Πρέπει να το ξεθάψει πρώτα. Τα δε βιολογικά δείγματα που εστάλησαν (δόντια και διάφορα τμήματα ιστού), μπορεί να βοήθησαν τους ειδικούς να προσεγγίσουν την αιτία θανάτου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους βοήθησαν να μετρήσουν με ακρίβεια και την ποσότητα του πλαστικού, στο στομάχι του κήτους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *