ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΝΕΚΡΗΣ ΦΑΛΑΙΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

ΕΓΙΝΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΤΑΦΗ

 

 

O Δήμος Θήρας με συντονιστή το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας προχώρησε χθες με επιτυχία στην περισυλλογή της νεκρής φάλαινας που ξεβράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου. Το κήτος (φάλαινα φυσητήρας), βάρους άνω των 7 τόνων και μήκους 9 μέτρων, είχε εκβρασθεί σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Αδιάβατα, στην καλντέρα στο Ακρωτήρι.

Σύμφωνα με την κτηνιατρική έκθεση της νεκροψίας του ζώου, το κήτος, αρσενικού φύλου, βρισκόταν σε αποσύνθεση και έφερε μεταθανάτιες κακώσεις. Επιπλέον, ο θάνατος του πιθανώς να προήλθε από παθολογικά αίτια.

Για την περισυλλογή χρησιμοποιήθηκε το πλοίο Νήσος Θηρασία (παντόφλα) καθώς και γερανοφόρο όχημα που είχε επιβιβασθεί για το σκοπό αυτό στο σκάφος. Η φάλαινα, με τη βοήθεια δυτών, δέθηκε με σχοινιά και σύρθηκε ανοιχτά πίσω από το Ασπρονήσι όπου ανελκύθηκε και τοποθετήθηκε στο Νήσος Θηρασία. Στη συνέχεια, από το λιμάνι του Αθηνιού το κήτος μεταφέρθηκε και θάφτηκε στη χωματερή του νησιού.

Το σημείο περισυλλογής (προσβάσιμο μόνο από θάλασσα) σε συνδυασμό με το μεγάλο βάρος του κήτους έκανε ιδιαίτερα δύσκολη την όλη επιχείρηση, η οποία όμως ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Τον συντονισμό της ενέργειας είχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας, κ. Ηλίας Πελέκης, ο οποίος βρισκόταν στο σκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *