1954: ΠΑΥΛΟΣ& ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΣΤΗ ΣΙΚΙΝΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΣΤΕΜΜΕΝΩΝ”

ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΟ & ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΣΚΑΜΠΑΒΙΡΙΑ

  Τον Αύγουστο του 1954 o τέως βασιλιάς Παύλος Γκλύξμπουργκ και η Φρειδερίκη πραγματοποίησαν μία 10ήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο, με προσκεκλημένους διεθνείς προσωπικότητες και μέλη βασιλικών οικογενειών. Χρησιμοποιήθηκε το νεότατο τότε πλοίο “Αγαμέμνων”, το οποίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί και από τη κυβέρνηση για ένα περίπλου στις Κυκλάδες κατά την επίσκεψη του Καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ της Δυτικής Γερμανίας.

Αποβιβάστηκαν και στην Αλοπρόνοια Σικίνου, στο νησί που πριν από πολύ λίγα χρόνια ήταν τόπος εξορίας και αφού πέρασαν κάτω από μία αυτοσχέδια αψίδα, στολισμένη με κλαδιά σκίνου και φίδας, τους υποδέχτηκε άγημα του ναυτικού και του στρατού, όπως και όλοι οι Σικινιώτες, με ανάμεικτα συναισθήματα. Παρακαλώ φανταστείτε την εικόνα, Βασιλιάδες, αυλάρχες, κυρίες επί των τιμών, καλεσμένοι, ναύτες, νησιώτες, αδέξιοι γαλαζοαίματοι, επάνω σε αμάθητα σε τέτοιους αναβάτες μουλάρια, άλλοι να ακολουθούν με τα πόδια, για να ανέβουν στο Κάστρο και εκεί η Φρειδερίκη να μοιράσει στις άπορες κορασίδες το βιβλιάριο του Βασιλικού Ιδρύματος Προνοίας, πιστεύω ότι οι κάτοικοι περίμεναν κάποια οφέλη από αυτή την ξεχωριστή επίσκεψη, δεν ξέρω αν τα πήραν.

Τρεις φωτογραφίες είναι από το αρχείο μου, τις υπόλοιπες μου τις έστειλε ο Costas Habs, που τις φωτογράφησε σε κάποιο σπίτι της Σικίνου, τον ευχαριστώ, επεξεργασία φωτογραφιών και έρευνα δικιά μου.

ΥΓ. Και τώρα ένα παράπονο στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τον Παύλο και την Φρειδερίκη τους έχετε κάνει γραμματόσημα, μαζί ή χωριστά σε πέντε σειρές, 1952,1956,1957,1963,1964 και σύνολο 29 γραμματοσήμων, το τιράζ αυτών των 29 γραμματοσήμων ξεπερνάει τα 264.000. 000 ( εκατομμύρια ) τεμ. ( σύμφωνα με τον κατάλογο ΕΡΜΗΣ ), την ΣΙΚΙΝΟ ούτε σε ένα γραμματόσημο ποτέ, από το 1861 που τυπώσατε στο ΠΑΡΙΣΙ την μεγάλη κεφαλή του Ερμού , μέχρι σήμερα, γιατί;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *